Puccskísérlettel gyanúsítják az ellenzéket

2014. 02. 01. 09:31 - m. g.

Címkék: Ukrajna

Ukrajnában az ellenzéki vezetők holnap délutánra gyűlést hívtak össze. Sokan orosz beavatkozásra számítanak, közben az ukrán hadsereg a helyzet stabilizálására szólította fel Janukovics elnököt. A belügyminisztérium és az állambiztonság puccskísérletre gyanakszik a Batykivscsina párttól lefoglalt adatok alapján.

Kormányellenes tüntetők egy kijevi barikád mellett, pénteken. (Kép: KyivPost)

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket - kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Élőkép a Hrusevszkij utcából:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Február 1., szombat

18.00

A német külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a megkínzott ellenzéki aktivista, Dmitro Bulatov gyógykezelésében. (KyivPost / Interfax)

Dmitro Bulatov elrablása színjáték lehetett - véli Leonyid Kozsara külügyminiszter. Kozsara az Al Jazeera-nak elmondta, hogy Bulatov „jó kondícióban van, csak az arcán van egy karcolás". Arra a kérdésre, hogy Bulatov kezeltethetné-e magát Németországban, a külügyminiszter azt mondta, hogy nincs letartóztatva, csak egy rendőrségi kihallgatáson kell részt vennie. Azután oda megy, ahova akar. (KyivPost)

Ukrán Frontot hoznak létre a kormánypárthoz kötődő szervezetek – ebben a csoportok vezetői állapodtak meg mai találkozójukon. (KyivPost / Interfax)

Vitalij Klicsko, az ellenzéki UDAR párt vezetője felkérte a nemzetközi szervezeteket, hogy vállaljanak közvetítő szerepet a válság megoldásában. Vele szemben Arzenij Jacenyuk, a szintén ellenzéki Batykivscsina vezére úgy véli, korai ezeknek a szervezeteknek, például az ENSZ-nek a bevonása, bár felajánlották segítségüket. (KyivPost / Interfax)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem igaz az, hogy Ukrajnának választania kellene aközött, hogy Oroszországgal vagy a világ többi részével ápol-e jó viszonyt. (KyivPost / Interfax)

Az ukrán védelmi miniszter kizárta, hogy a hadsereg beavatkozna az ország belügyi problémájába, ez alól csak az jelentene kivételt, ha szükségállapotot, illetve statáriumot hirdetnének. (KyivPost / Interfax)

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár szerint nincs sok idő a válság békés megoldására, a késlekedés csak újabb emberi jogi sérelmekhez vezet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzatnak meg kell védenie a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés jogát. (KyivPost / Interfax)

17.15

Csak a demokratikus országok Ukrajna elleni szankciói akadályozhatják meg a válság mélyülését és újabb emberéletek elvesztését – mondta Julia Tyimosenko bebörtönzött volt miniszterelnök az olasz Corriere della Sera lapnak. „Négy éve kértük az Európai Uniót és a nyugati államokat, hogy ne kezeljék Janukovicsot legitim, Európa-párti politikusként. Csak most jöttek rá, hogy valóban szétzúzza az európai értékeket" – fejtette ki Tyimosenko. (KyivPost)

Megerősítik a rendkívüli helyzetek minisztériumának védelmét, az épület felsőbb szintjein is rácsokat tesznek az ablakokra, illetve éles drótokat feszítenek ki, hogy akadályozzák a bejutást. (KyivPost)

Egy új csoport, a Vörös Szektor vállalta magára az autógyújtogatásokat, a kanadai nagykövetségnek és az 5-ös csatorna újságírójának járművét is ők gyújtották fel – legalábbis ezt állítják. „Nem lesz forradalom" – írták Facebook-oldalukon, ahol újságírókat is fenyegettek. (KyivPost)

16.20

Puccskísérlet gyanúja miatt vizsgálódnak az ellenzéki Batykivscsina párttal szemben, mondta a belügyminisztérium nyomozó osztályának vezetője. A rendőrség több terrabájtnyi adatot vizsgált át a párt lefoglalt szerverein, ebből arra jutottak, hogy a megmozdulások előre eltervezettek voltak. Az osztályvezető szerint a Batykivscsina forgatókönyvei közt az események erőszakos kimenetele is szerepelt, ebben azzal számolnak, hogy a tüntetők ellen erőt alkalmaz a hatalom, ami széles körű felháborodást vált ki és aláássa Janukovics hatalmát. Az adatokat tovább elemzik, hogy kiderítsék, valóban puccsra készült-e az ellenzék, és a KGB-utód Állambiztonsági Szolgálat is vizsgálódik. (KyivPost)​

14.50

Az ukrán újságírók videóüzenete:

Bennünket, ukrán újságírókat sokkoltak az Ukrajnában történt események. Néhány hónapja még nem tudtuk volna elképzelni, hogy a huszonegyedik században, egy európai fővárosban embereket rabolnak el, megkínoznak és megölnek véleményükért. Nem hittük volna, hogy a hatalom újságírókra fog lőni, és verőemberekkel félemlíti meg a békés polgárokat. De hiszünk abban, hogy az ukránok egy nagyszerű európai nemzetet alkotnak, sokféle emberrel és sokféle nézettel. Ez a sokszínűség nem gyengíti, ellenkezőleg, erősíti és naggyá teszi nemzetünket. Meg kell hallgatnunk és értenünk egymást. Sok dolog egyesíti Rivnét és Luhanszkot, Kijevet és Ogyesszát. Tisztességes országban szeretnénk élni, ahol egyéni jogainkat tiszteletben tartják, szabadon kifejezhetjük nézeteinket és nem kell félnünk a rendőrségtől, ahol a bíróságok igazságosak és nem lehet megvásárolni őket, ahol valós verseny van az üzleti életben és lehetőség a tisztességes pénzkeresésre. Ezért akarjuk országunk kormányzati rendszerének teljes megújítását. Együtt akarunk építeni egy olyan országot, ami miatt senkinek nem kell szégyenkeznie, amire mindenki büszke lesz. Olyan országban akarunk élni, ahol a hatalomban lévők tudják, hogy az emberi méltóságot nem lehet megtámadni. Mi, ukrán újságírók mindent megteszünk azért, hogy a hatalomban lévők meghallják az ukrán társadalmat. A konfliktus megoldásáért segítsünk minden oldalt a megállapodásban, és biztosítsuk az ország békéjét, tisztességét. Dicsőség Ukrajnának! 

(Az 1+1 TV, az 5-ös csatorna, a Dzerkalo Tizsnyija, a Gordon's Tabloid, a Hromacke TV, az Isztoricsna Pravda és az Unian újságírói, valamint szabadúszók)​

14.30

Ukrajna IT ipari szövetsége közleményben fordult a kormányhoz és az ellenzékhez. Azt írják, hogy a dinamikusan növekvő szektor számára nagy kockázatot okoz a jelenlegi helyzet, ezért további tárgyalásokkal ki kell lábalni a krízisből. A levelet mások mellett a Microsoft ukrajnai részlegének vezetője és a tüntetők IT-központjának vezetője is aláírta. (KyivPost)

Az AutoMaidan aktivistái arról számoltak be, hogy éjszaka hét járművüket felgyújtották Kijevben. (KyivPost)

A belügyminisztérium közlése szerint az AutoMaidan vezetőjét, Dmitro Bulatovot gyanúsítottként kezelik. Zavargásban való részvételért akár 15 év börtönt kaphat. Bulatov csütörtökön került elő, miután elrabolták, nyolc napig fogva tartották, fülét levágták, arcát összevagdosták és keresztre is feszítették. Bulatovot még nem tudták tájékoztatni az ellene folyó büntetőeljárásról, az ügyében eljáró nyomozó házi őrizet elrendelését kérte a bíróságtól. A minisztérium közlése szerint azért jártak rendőrök a klinikán, ahol ápolják, hogy „felügyeljék biztonságát". (KyivPost)

Panda a barikádokon. (AFP)

Ember a barikádokon. (AFP)

13.15

Az ukrán külügyminisztérium közlése szerint Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár elismerően szólt Viktor Janukovics lépéseiről, amit a krízis megoldása érdekében tett. (KyivPost / Interfax)

Az ENSZ közlése szerint a szervezet emberi jogi bizottsága üdvözli az elnök és az ellenzék közti tárgyalásokat és a jogkorlátozó törvények visszavonását. A tárgyalókat felszólítják a nemzetközi emberi jogi egyezmények maradéktalan betartására. A halálesetek, eltűnések, kínzások átfogó, független kivizsgálását is kérik. Mind a kormány, mind a tüntetők részéről önuralomra van szükség. (ENSZ)

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy tüntetők tűnnek el és kerülnek elő megkínozva Ukrajnában. A minisztérium felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy derítsék fel és büntessék meg az ilyen esetek felelőseit. (KyivPost / Interfax)

Azarov miniszterelnök lemondása után nem sokkal magángépen Ausztriába repült. A képen Azarov családjának ausztriai háza. (EuroMaidan PR / Ukrainszka Pravda)

12.15

Országos EuroMaidan-fórumot tartanak ma Kijevben, 46 tiltakozó megmozdulás 68 delegáltja érkezik a fővárosba. Tárgyalnak a tüntetések jogi és humanitárius következményeiről, a sérült tüntetők megsegítéséről, a társadalmi részvételről és az országos és helyi kormányzás rendszerének lehetséges átalakításáról. (EuroMaidan PR / correspondent.net)

Kijevben borzasztó hideg van, de Bulgakov nem fázik. (V Gorode)

11.30

Csütörtökön az orosz állami tévében vitatkozott Vlagyimir Zsirinovszkij populista-nacionalista orosz politikus és Olesz Buzina oroszbarát ukrán író arról, hogy kell-e Oroszországnak támogatnia Ukrajnát. A vita közben százezer néző nemmel szavazott, hetvenezer igennel. A vitáról a Bekiáltás blogban olvashattok

A Belügyminisztérium szerint az „úgynevezett Majdan-őrség" az éjszaka megvert egy rendőrjárőrt a Függetlenség téren. A Szabadság párt jelenlévő képviselői a közlés szerint tétlenül nézték végig az esetet, a rendőr kórházba került. (KyivPost)

Szergej Lavrov külügyminiszter élesen kritizálta az Euronews nemzetközi hírtelevíziót, miután pénteken a csatorna azt közölte, hogy egy ukrán tüntetőt oroszok bántalmaztak. Lavrov hozzátette, hogy az Euronews helyében óvatosan bánna az értesülésekkel, főleg hogy a csatornában 17 százalék az oroszok tulajdonosi részesedése. (EUobserver)​

11.10

Kijevben -14 fok van, az ég enyhén felhős. (EuroMaidan PR)

Felgyújtották az ellenzéki 5-ös csatorna újságírójának autóját. A televízió tulajdonosa Petro Porosenko üzletember és ellenzéki politikus, a csatorna a tiltakozók egyik legfontosabb információforrása. (KyivPost / Oleh Krisztopa)

10.30

A lengyel Nyitott Párbeszéd Alapítvány is kitelepült a Majdanra. A szervezet arra jött létre, hogy megossza a lengyel tapasztalatokat a demokratikus átmenetben és fejlődésben. Ukrajnában az erőszakos cselekedetekről és a bírósági tárgyalásokról gyűjtenek információt. (EuroMaidan in English)

10.10

Nyilvánosságra hozták az amnesztiatörvényt a parlament hivatalos lapjában. A jogszabályt a kormánypárt tervezete alapján fogadták el szerdán. Az ellenzék szerint a törvény túszul ejti az elfogott tüntetőket és elmélyíti a krízist. Janukovics tegnap írta alá a törvényt, ami akkor lép hatályba, amikor a főügyészség hivatalosan közli, hogy a tüntetők elhagyták a kormányzati épületeket és felszabadították a Hrusevszkij utcát. A tiltakozóknak erre tizenöt napjuk van. Ha teljesülnek a feltételek, a tüntetésekkel összefüggésben letartóztatottak ellen megszüntetik a büntetőeljárásokat. A békés tüntetés tovább folytatódhat a Függetlenség téren és a Krescsatyik utcán. A január 16-án meghozott törvények eltörléséről szóló jogszabályt is nyilvánosságra hozták ma. (Interfax)

Továbbra is Viktor Janukovicsnak van a legnagyobb támogatottsága a SOCIS Társadalmi és Marketing Kutatóközpont felmérése szerint. A január 17. és 26. közti adatfelvétel alapján a jelenlegi elnöknek 19,8%-os támogatottsága lenne a teljes népességben, ha most vasárnap lennének választások. (KyivPost / Interfax)

Határozottan elutasítja a szükségállapot bevezetését a kormányzó Régiók Pártjának egyik képviselője, Szerhij Tyihipko. A kompromisszum az egyetlen helyes megoldás – mondta. Szerinte a kormánypártban komoly nézeteltérések vannak, amik ahhoz is vezethetnek, hogy az elnökkel egyet nem értők kiválnak és új parlamenti frakciót hoznak létre. (KyivPost)​

09.30

Tegnap este nagyjából kétezren voltak a kijevi Függetlenség téren, a tüntetések központjában. (LB.ua) Az ellenzék holnap 13 órára hívott össze nagygyűlést.

Büntetőeljárást indított az ukrán biztonsági szolgálat, miután a Batykivscsina párt lefoglalt szervereinek tanulmányozása során arra a következtetésre jutottak, hogy a párt készült a hatalomátvételre. (LB.ua)

Dmitri Bulatov barátai nem működnek együtt a nyomozókkal – közölte a belügyminisztérium. Oleg Tatarov, a minisztérium nyomozó főosztályának vezetője elmondta, hogy az ellenzék egyik vezéralakjának számító Bulatov ismerőseit, rokonait és a vele kapcsolatot tartó politikusokat is megkeresték, de nem akarnak információkat adni. A nyomozók azt is lehetségesnek tartják, hogy a közvéleményt akarják provokálni az üggyel – mondta Tatarov. (KyivPost / Interfax)

Nem volt kihallgatható állapotban Dmitri Bulatov – mondta Michael Raduckij, annak a klinikának a vezetője, ahol az AutoMaidan főszervezőjét ápolják. A nyomozók elhagyták a klinikát, miután erről igazolást kaptak. (LB.ua)

A Régiók Pártjának alelnöke, Szergej Tigipko szerint Bulatov elrablása és megkínzása az ország kettéosztására irányuló provokáció volt. (LB.ua)

A dnyepropetrovszki biztonsági erők tájékoztatása szerint elfogtak két embert, akik terrorakciót terveztek a helyi energiaellátás ellen. (LB.ua)

Felgyújtották Kanada kijevi nagykövetségének egyik autóját három nappal azután, hogy az ország vízumszankciókat vezetett be az ország ellen. (EuroMaidan PR)

Nem látnak összefüggést a múlt pénteki és keddi rendőrgyilkosságok, valamint a tüntetések közt a nyomozók – közölte Vitalij Szakal, a belügyminisztérium nyomozó főosztályának vezetőhelyettese. A gyilkosságok a tüntetések helyszínétől távolabb történtek. (KyivPost / Interfax)

A „Jobb szektor" mozgalom és az afganisztáni veteránok is követelték, hogy vegyék be őket az ellenzék és a kormány közti tárgyalásba, mert úgy látják, hogy az holtpontra jutott. Alexander Turcsinov, a Batykivscsina párt elnökhelyettese közölte: a tárgyalási folyamatot nem kell nagygyűléssé változtatni, így is elegen vannak. (LB.ua)

Napirendre fogja venni a parlament az alkotmány reformját, mondta Olena Lukas igazságügyminiszter. Bizottság létrehozását fontolgatják. (KyivPost / Interfax)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr55792518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása