Hiába könyörög járdáért a BME-s professzor

2014. 02. 12. 10:00 - Laza Bálint

Címkék: bme újbuda

Lévai Zoltán, a BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék professzora múlt héten levelet írt Újbuda városgazdálkodási igazgatójának: azt kéri, a hallgatók kérésére építsenek lépcsőt BME-hez közeli, Goldmann téri buszmegállóhoz. Itt naponta diákok ezrei járnak buszokhoz, villamosokhoz.

image003.jpg

A probléma az, hogy a 212-es busz megállójához több méterrel arrébb feleslegesen le-, aztán fel kell lépcsőzni, az utasok ezért inkább a megállóhoz jóval közelebbi domboldalon rövidítenek, lesodorva a földet a járdára.
image001.jpg

Az érintettek nyilvános táblával már kérték az illetéseket, hogy tegyenek valamit az ügyben, de eddig egy próbálkozás sem vezetett eredményre. Lévai nyílt levelére viszont válaszolt a polgármesteri hivatal, de a professzor és a többi járókelő kérését elutasították:

A Goldmann György téren , a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem étterme előtti rész átépítését, járda és lépcső kialakítását Önkormányzatunk nem támogatja. 

A buszmegállóhoz vezető út jelenleg 40 méter hosszú, az ön által javasolt járdaszakasz 30 méter. A 10 méterrel rövidebb gyalogos megközelítésért a járdát kiépíteni nem gazdaságos.

A tavasz folyamán a lemosódott földet elszállíttatjuk, a meglévő korlátot meghosszabbítjuk és ismételten növénytelepítést végzünk az átjárás megakadályozása érdekében.

Igaz, a földet időnként elszállítják, de az újratermelődik. Esős időben a járda teljes szélességében pocsolya. A hivatalban nem ismerik a járókelők viselkedését: a korlát meghosszabbítása nem segít (átbújnak alatta), bármilyen növényt telepítenek, azt kitapossák, még mielőtt megerősödne. De ki is kerülhetik.

A környezetpszichológia bevett módszere, hogy figyelik az emberek valós mozgását a térben, és csak ezek után alakítják ki a járdákat. A BME-nél pedig láthatóan igény lenne arra a másik járdára, pontosabban a lépcsőre, hogy ne kelljen föl-le lépcsőzni. Akkor is, ha csak tíz méterrel rövidebb: ugyanis nem a hossz az egyetlen tényező, ami meghatározza, milyen útvonalat használnak az emberek.

image005.jpgA professzor még látványtervet is készített a lépcsőhöz. Nem lenne olyan nagy dolog, tényleg pont erre nem futja az önkormányzatnak?

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr435801666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Euzébiusz (törölt) 2014.02.12. 16:31:38

Azt még megérteném ha egy kórházról vagy idősek otthonáról lenne szó,de hogy huszonéves egyetemisták azon rinyáljanak,hogy negyven métert kell battyogni a buszhoz harminc helyett,az nálam már erősen vicckategória.
És még egy ok amiért vissza kellene állítani a sorkatonaságot,ti elpuhult pöcsök.

SzabóIstván 2014.02.12. 22:01:19

A látványtervben is lépcső van, ellentmondás. Nem valami intelligens a prof.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2014.02.13. 09:08:39

@SzabóIstván: A prof nem mondta, hogy ne legyen lépcső, hiszen van szintkülönbség. Azt mondta, hogy ne le-föl, ráadásul kerülővel kelljen menni, ahogy most.
@Toportyán Euzébiusz: Az idősekre is vonatkozik. Tanárokra, egyéb egyetemi dolgozókra, az ottani bankfiókban ügyet intézőkre, stb. Nem egy egetverő probléma, de jobb lenne úgy.

Vaandor 2014.02.18. 18:31:41

Van szintkülönbség, de bőven elég lenne rámpával megoldani.

Ide kapcsolódik az a tény is, hogy bár az aluljáró (a végein) akadálymentes, maga a tér nem az! Így a BME központi tengelyéhez akadálymentesen eljutni lehetetlen, egészen a felső rakpartig kell kerülőt tenni! Na az is botrány.

Közösségek

süti beállítások módosítása