Nyelvoktatásra nincs, szoborra van pénz az ELTE-n

2014. 05. 16. 10:00 - BajkonÚr

Címkék: felsőoktatás elte

Múlt pénteken került felavatásra Pázmány Péter szobra az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi karának bejáratánál. Nem is lehetett volna nagyobb ünnepség, hisz az Országgyűlés Elnöke is jelen volt, a leleplezés előtt pedig még bombariadó is volt az épületben. A szobor kapcsán adatigényléssel fordultunk az ELTE felé, hogy mennyibe került az elkészítése.

A kérésre igen rövid idő alatt kaptunk választ. A két szerződésből kiderül, hogy a szobor bruttó 7.800.000 Ft-ba került, amiből 4.000.000 Ft-ot pályázaton nyert az egyetem a Nemzeti Kulturális Alaptól. A szobrot Budai István készítette el, aki ezen weblap tanúsága szerint már számos alkotással örvendeztette meg az ELTE-t.

A fennmaradó összeget, tehát 3.800.000 Ft-ot az ELTE finanszírozott. Tette ezt akkor, amikor a jogi karon az addig ingyenes nyelvi kurzusokat biztosító Idegennyelvi Lektorátus megszüntetésre került, és a továbbiakban jóval kevesebb óra lesz térítésmentes.

Angol és olasz képzés csak pénzért, gyakorlatilag nyelvtanfolyamként lesz elérhető. Ezen a héten zajlik az adománygyűjtés, ahol 2000 Ft-ért lehet támogatni a Kar alapítványát, hogy aztán a pénzből anyagilag tudjanak segíteni a tanulni szándékozókon. A hozzájárulásért cserébe ELTE ÁJK-s pólót is lehet kapni.

forrás: kormany.hu

A szobor értelmezése a kormany.hu szerint:

A most átadott Pázmány Péter szobor Buda István szobrászművész alkotása. Pázmány bíborosi ruhájában állva egyik kezében a tudományt jelképező könyvet tart, féloldalasan az Egyetem Rektori Hivatalának is helyt adó Egyetem térre néz az ÁJK árkádjai alól. A bronzszobor egy mintegy hetven centiméteres süttői mészkő talapzaton állva emelkedik ki a tömegből, tekintetét pedig az órára és vizsgára igyekvő hallgatókra emeli. A talapzat első oldalán „Pázmány" felirat olvasható, hátsó oldalán (az egyetem felé néző oldalon) egy Pázmány-idézet latinul, melynek magyar fordítása: „Ennek a lesújtott hazának jólétén, s a nemes magyar nemzet tekintélyén segíthetne ezzel az egyetemmel, amelyben ennek a harcias nemzetnek fiai szelídülnének és egyben az egyház kormányzására épp úgy, mint az állam igazgatására is képeztetnének."

A szobor árából 1900 pólót lehetett volna venni.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr726169786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása