A kevesebb több a HÖOK-nál

2014. 09. 29. 08:30 - Átlátszó Oktatás

Izgalmas közleményt eresztett meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Navracsics Tibor EU biztosi jelölése alkalmából: Megköszönték, hogy jelentős forrásbővítéssel segítette minisztersége alatt a hazai ifjúságügyet. Most felhúzott szemöldökkel és értetlenül néz? Mi is másképp emlékszünk.

Screen-Shot-2012-09-07-at-9.06.05-PM.jpg

A közlemény:

„A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetősége üdvözli, hogy Jean-Claude Juncker Navracsics Tibort az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölte.
Navracsics Tibor együttműködésével támogatta a hallgatói képviseletet; minisztersége alatt jelentős forrásbővítéssel segítette a hazai ifjúságügyet, támogatva ezzel a magyar fiatalokat.
A felsőoktatás területén szakmai munkássága széles körben elismert, a hallgatók választása alapján 2007-ben az ELTE jogi karának az év oktatója volt.
Bízunk benne, hogy kinevezésével a fiatalok partnereként hasonló támogató fellépéssel segíti az európai ifjúság ügyét.[..]”

Körösparti Péter elnök
Kiss Dávid elnökhelyettes
Gulyás Tibor alelnök

Most szeretnénk bemutatni egy árulkodó anyagot a legutóbbi OECD jelentésből, amit a Portfolio.hu dolgozott fel az "Elkeserítő jelentés érkezett: hanyatlóban a magyar oktatás" című cikkében.

 

oecd1-20140915.png

Valamint idézzük fel a HÖOK 2012. decemberi közleményét a tüntetések idejéből:

"Az elmúlt két és fél év kormányzati intézkedései mára tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást. Az alaptörvénnyel és az Európai Unió jogával is szembemenő hallgatói szerződés bevezetése, az államilag finanszírozott keretszámok folyamatos csökkentése, egyes szakterületek megbélyegzése, a drasztikus forráskivonások és az intézmények oktatási, gazdálkodási és önigazgatási autonómiájának semmibevétele méltatlanok azokhoz az értékekhez és célokhoz, amelyek nevében elkövették őket."

A tüntetéssorozat azzal zárult, hogy zárt ajtók mögött megegyezett a HÖOK és a Navracsics Tibor képviselte kormányzat, részletek nem szivárogtak ki a tárgyalásokról, így a hallgatók nem tudják, legfeljebb csak érzékelhetik, hogy miben egyeztek meg képviselőik.

A HÖOK 2013-as tavaszi vezetőképzőjén "A felsőoktatás finanszírozásának jövője” címet viselő szekció arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogy a hallgatói létszám illetve az államilag finanszírozott helyek csökkenése, valamint a felsőoktatást érintő forráskivonások milyen irányba befolyásolják a felsőoktatás jövőjét. Későbbi beszámolókból nem derül ki, hogy milyen választ találtak (de legalább keresték), azonban ha nem is volt forráskivonás, sőt forrásbővülés volt, akkor nincsenek is kérdések, ugyebár.

U.Gy.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr86734537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idiotabarom 2014.09.29. 11:05:46

Szorul a hurok, time to go deeper...

Országos HÖK 2014.09.29. 19:05:15

Kedves Szerkesztők!

Ahogyan az a szó szerint idézett közleményben olvasható, Navracsics Tibor sokat tett az IFJÚSÁGÜGYRE fordítható források bővüléséért. NEM a felsőoktatás forrásainak bővüléséről szól a közlemény. A ti általatok prezentált grafikonok az oktatás finanszírozását mutatják be.
A két számadat között nincs összefüggés. Másról szól a közleményünk, mint amit ti írtok.

Szezon-Fazon...

Körösparti Péter

Átlátszó Oktatás 2014.09.30. 00:42:24

@Országos HÖK:
Kedves Péter!

Mint azt fentebb is látható, hazai ifjúságügyről szól az írás, valamint a beemelt OECD jelentés is a teljes állami ráfordítást vizsgálja.
Természetesen ennek csak egy része a felsőoktatás, amiben a HÖOK érdekképviseletet vállal. Ezért is tartottuk érdekesnek, hogy a hazai ifjúságügyről általánosságban írtatok közleményt, miközben csak a HÖOK érdekeltségébe tartozó szektorban is már nagymértékű elvonásról lehet beszélni, amiről Ti is sokszor beszéltetek az elmúlt években.
Mivel az OECD jelentés a teljes hazai ráfordításokat vizsgálta, így általánosságban sem állja meg a helyét véleményem szerin a "forrásbővítés", az adatok egyértelműek.
Ha valamivel tételesen is meg tudod erősíteni, hogy az állami ráfordítások növekedtek, akkor szívesen vesszük a tájékoztatásod, az mégiscsak azt jelentené, hogy felfelé ívelő pályára állt a hazai ifjúságügy, amire mi is nagyon várunk, a magunk módján ezért dolgozunk. Remélhetőleg a HÖOK is.

üdv,
U.Gy.

Országos HÖK 2014.10.01. 14:16:53

Kedves Szerkesztők!

Úgy tűnik eltérően tanultuk az értő olvasást általános iskolában.

Azt írjátok, idézem "Mint azt fentebb is látható, hazai ifjúságügyről szól az írás, valamint a beemelt OECD jelentés is a teljes állami ráfordítást vizsgálja."

A hivatkozott OECD jelentés ismétlem a felsőoktatásra fordított összegek változását vizsgálja.

Inkorrekt a felsőoktatást úgy feltüntetni, mintha az ifjúságügy lenne. Az oktatás, az oktatás.
Az ifjúságügy maga az ifjúság korosztályába tartozó emberek által alkotott csoportok, egyesületek, egyéb önszerveződő formák támogatását jelenti. Jelenti azt, hogyan, miképpen vállalhatnak munkát, lásd iskolaszövetkezetek, stb. Az ifjúságügyre fordított pénz nem azonos az oktatásra fordított összeggel.

Ha ezt nem értitek, akkor elbeszélünk egymás mellett. A felsőoktatásra fordított összeget tekinthetjük az ifjúságügyre fordított összegek részének, de annak csökkenése nem feltétlen jelenti, hogy az ifjúságügyre fordított pénzösszegek csökkentek. Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.

Részemről befejeztem a hozzászólást.

Üdv,
Körösparti Péter

kosztabacsi 2014.10.01. 21:15:10

@Országos HÖK:

Csak a számok hiányoznak ebből az érvelésből. Mennyi az annyi, Péter?

Közösségek

süti beállítások módosítása