MAB-leminősítés: már 2012-ben szóltak a Minisztériumnak, hogy baj lesz

2014. 02. 18. 16:00 - Tóth Csaba Tibor

Éles reakciókat váltott ki a múlt héten a MAB-leminősítésének ügye. A brüsszeli székhelyű európai akkreditációs szervezet a magyar diplomákat és felsőoktatást ellenőrző MAB-ot a függetlenség és a megfelelő anyagi stabilitás hiánya miatt próbaidőre helyezte. Először a minősítő európai szervezet által is élesen kritizált szakminisztérium szólalt meg. Az Oktatói Hálózat február 13.-án hozzánk is eljuttatott közleményében élesen elítéli ennek a közleménynek az állításait. Az EMMI többek között arról írt, hogy az ENQA döntése semmiféle komoly következménnyel nem jár, sőt tulajdonképpen nem is történt semmi. Közben megérkezett a HÖOK képviseletében Körösparti Péter reakciója is, amelyben közölte, találkozót tervez Klinghammer Istvánnal az ügyben. A  MAB már két éve figyelmeztette a szaktárcát, hogy az új törvényi háttérnek lehetnek ilyen következményei.

A hirado.hu-n is közzétett hivatalos kormányzati álláspont főbb pontjai sorrendben a következőek:

  • A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság továbbra is a ENQA teljes jogú tagja
  • Csupán két kritériumnak nem feleltek meg, ez nem rendkívüli
  • A források azért nem érkeztek meg novemberig a MAB-hoz, mert ők kérték így, tehát a szervezet finanszírozása nem bizonytalan
  • Nem igaz, hogy a MAB nem független intézmény, aki ezzel nem ért egyet, bizonyítsa be az ellenkezőjét.

Az Oktatói Hálózat hivatalos reakciójában figyelmeztetett arra, szerintük a Minisztérium félretájékoztat és ferdít a leminősítéssel kapcsolatban. Hangsúlyozták, a felfüggesztett teljes jogú tagság merőben szokatlan eljárás, arra eddig az ENQA történetében a magyaron kívül csak egy példa volt. Ha a kétéves próbaidő alatt a nehezményezett problémákat nem sikerült orvosolni, az a tagság végleges elvesztését vonja maga után. A kétéves felülvizsgálat azonban teljeskörű lesz, és nem csupán a két, kifogásolt kritériumra fog kiterjedni. A döntés tehát semmiféle értelemben sem tartható jelentéktelennek.

A közlemény további pontjaival szemben az OHA talán még ennél is sokkal kritikusabb:

Nyilvánvaló, hogy pusztán verbális bűvészkedéssel nem lehet megoldani a kialakult helyzetet. Nem elégséges formálisan törvénybe foglalni, hogy a MAB független testület. Az Európai Unió tagállamaiban nem tekintenek függetlennek egy olyan testületet, amelynek elnökét, – aki szavazategyenlőség esetén döntő szóval bír -, valamint tagjainak 50%-át  a kormány nevezi ki. A finanszírozás kérdésében sem elegendő bizonygatni, hogy a költségvetés megfelelően támogatja a MAB-ot: erre törvényi garanciát kell adni.

Ez követően egyenesen úgy fogalmaztak, hosszú távon a magyar felsőoktatás versenyképessége és európai elismertsége forog kockán:

Ha az ENQA által kifogásolt hiányosságokra csak politikai mellébeszélés a válasz, akkor nagyon hamar eljön az idő, amikor a magyar diplomának csak Magyarországon lesz értéke. Ha egyáltalán lesz.

Az ÁO megkérdezte az ügyről Körösparti Pétert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökét, ő a MAB-ot érintő döntésről a következőket mondta el:

A MAB kapcsán, amikor készült az Nftv, még akkor jelezte a HÖOK és maga a MAB is, hogy szerintük ebben a formában nem fog megfelelni az európai kritériumoknak a MAB függetlensége. Jelzem, akkor került ki a HÖOK delegált is a MAB plénumából, korábban szavazati jogú tagot delegálhattunk. Akkoriban élénk vita folyt erről. Aztán elfogadásra került a törvény, ha jól emlékszem még Bazsa György volt a MAB elnök, amikor ők maguk kértek állásfoglalást az ENQA szervezettől...

Azt is szeretném azért hozzátenni, hogy a MAB részéről nagyon pozitív volt a hallgatók felé tanúsított hozzáállás, mert tanácskozási joggal meghívtak minket a plénum ülésekre, illetve most is meghívnak, valamint az akkreditációkat végző látogató bizottságokba továbbra is kérnek HÖOK delegáltat, aki teljes jogú tagként vehet részt a munkában. Most, hogy megjelent az említett hír, felvettük a kapcsolatot Klinghammer Államtitkár úr titkárságával és várhatóan a jövő héten tudunk egy személyes találkozó alkalmával egyeztetni, hogy várható e változás a MAB szabályozását illetően. Jelenleg ennyit tudok mondani, illetve azt, hogy sajnálatos, hogy bekövetkezett az, amit több szervezet, köztük mi is mondtunk, hogy fennáll a kizárás veszélye. Bízunk benne,l hogy pozitív előrelépés lehet az ügyben.

Az ügy szálai egyértelműen a 2011. december 23.-án elfogadott CCIV., a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv.) ,elfogadásáig nyúlnak vissza.Erről a még régi felállású MAB 2012. január 27.-én határozatot fogadott el (h. sz. 2012/I/II.), erről pedig nyilatkozatot is kiadott. Már ekkor figyelmeztetteka következő, súlyosnak ítélt problémákra:

  • Az egyetemek minőségbiztosítását az új törvény semmilyen módon nem biztosítja.
  • A törvény következtében a MAB elvesztette függetlenségét, a szakminiszter egyoldalúan nevezi ugyanis k ia szervezet elnökét, és az addigi 0 helyett immár 9 tagot delegálhat a szervezetbe, ezzel több felsőoktatási szervezett (péládul a HÖOK) delegálási joga is megszűnt. A garantált, 0,2%-os költségvetési támogatásról sem rendelkeztek.
  • Nem tér ki a törvény a rendszeres minőséghitelesítésre.
  • A doktori iskolák minősítéséről végsősoron nem a MAB, hanem a hatóság dönthet. A MAB hatásköre rendszeresről esetlegesre minősül az ilyen ügyekben.
  • Az Nftv. egyszerűen figyelmen kívül hagyta a Magyarország által is ratifikált nemzetközi sztenderdekről szóló európai előírást (ESG, így könnyítve meg azt, hogy iskolákat, egyetemeket közvetlenül a minisztérium engedélyezhessen, minden más szervezet megkerülésével.

Mindezekre az aggályokra reagálva a brüsszeli ENQA minősítő szervezet már 2012 január 30.-án aggályait fejezte ki az Nftv.-vel kapcsolatban Bazsa Györgynek, a MAB akkori elnökének. Amint azt írták, a 2011-es magyar törvény tökéletesen szembemegy az európai trendekkel, és az akkori elnök ezen a helyen előre is felhívja a magyarok figyelmét arra, hogy, mivel az ENQA irányelvei tökéletesen megegyeznek az ESG elvárásaival, a MAB teljes jogú tagsága "veszélybe került".

A múlt héten beérkezett ENQA-leminősítés tehát egy hosszú, kicsit több, mint kétéves folyamat eredménye volt, amely során az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a kormány is tökéletesen figyelmen kívül hagyta az európai irányelveket, azok számonkérését és a Magyar Akkreditációs Bizottság határozott aggodalmait is. Ha ez a kormányzati hozzállás továbbra is fennmarad, az hosszú távon a 2014 után kiadott magyar diplomák és fokozatok nemzetközi értékét komolyan csökkenti majd.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (3/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr465814863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

digitális aszfalt paraszt 2014.02.19. 12:14:59

Ez a tipikus fidesz ügyintézés:
1. Törvénybe iktatjuk, hogy a bizottságban csak a mi kutyánk kölyke lehet.
2. Pénzt akkor kapsz, ha az Viktáror elvárása szerint működsz.
3. Ha valaki ezt kritizálja, vagy nem tarja demokratikusnak, akkor azt elhallgatjuk, vagy komolytalannak minősítjük.

Ez az átkosban volt így. Meg a náciknál.
Ennyit a demokráciáról.

Muzsikok közt 2014.02.19. 12:56:21

@digitális aszfalt paraszt: ....:) demokráciafelfogás.

választott kormány csinálja ahogy akarja, leválható

nem választott gittegylet kritizálja, hogy szerinte nem demokatikus

hehe hehehehe he

a 17 éves Parker Schnabel 2014.02.19. 12:58:53

Az Orbánnak, gondolom, pont ez a kizárás volt a célja.

Illetve az, hogy a magyar diplomákat ne fogadják el a világ többi részén.

Ezzel eléri, hogy a diplomások beálljanak rezsifórumokat tartani neki,
vagy ha mégis elmennek az országból, akkor ne dolgozhassanak a szakmájukban, hanem mosogatók legyenek
- és ez legyen a büntetésük.

Az Orbán felsőoktatási törvénye egyfajta vasfüggöny.

Hannibal ante portas 2014.02.19. 13:11:09

Igen, ez várható volt. Ha figyelembe vesszük, hogy a különböző Hálózatok és liberális háttéremberek milyen jól lobbiznak saját országuk ellen, akkor kész csoda, hogy csak most következett be. Bár az időzítés nem véletlen: választási kampányban érkezik meg egy határon túli kritika. Ezt akár lehetne a választás menetébe való beavatkozásnak is tekinteni. A többi csak lefetyelés, szómágia, üres beszéd. Szerencsénkre azonban a hosszú-hosszú baloldali/liberális fennhatóság alatt "megalapozott/felépített/ működtetett" felsőoktatás még ennek ellenére is állja a sarat...Hála a feledhetetlen Magyar Bálintnak és Hiller Istvánnak, meg cimboráiknak.
De félre a tréfát, ezt szokták másnéven hazaárulásnak is becézni. Ez az igazi demokrácia: ha valami nem tetszik, ott ártok a hazámnak, akol tudok. Nem elég még ebből, liberális hazánk fiai, lányai?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2014.02.19. 13:34:29

@Muzsikok közt: Mindazok nem szarják le, akiknek fontos, hogy a diplomája érjen is valamit.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2014.02.19. 13:35:51

@Hannibal ante portas: Öööö...
Az nem merül fel esetleg, hogy egy kormánynak dolga betartani az érvényes nemzetközi kötelezettségvállalásait? Tehát hogy a kiderül, hogy valamit elkúrtunk, nem kicsit, nagyon, akkor ne mindenki más legyen gaz és áruló, hanem vállaljuk a felelősséget a tetteinkért? Ezt már a gyerekeimn is értik és tudják.

Muzsikok közt 2014.02.19. 13:36:59

@gusthy1: A diploma most kevesebbet ér mint korábban? Nem.

Ezért kérdezem hogy ki nem szarja ezt le?

digitális aszfalt paraszt 2014.02.19. 13:54:03

@Muzsikok közt:
Te biztosan lesz@rod mert neked nincs.
A hozzászólásaid alapján.

Ha meg véletlenül van diplomád, akkor kitörölheted vele a segged ennyi sz@rás után.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2014.02.19. 14:29:54

@Muzsikok közt: De, sajnos ha kirúgnak minket az ENQA-ból, akkor kevesebbet ér, sokkal. És nehogy azt hidd, hogy csak külföldön, de itthon is, ha nem magyar tulajdonú céghez mész.
Annyira hozzászoktunk, hogy a magyar diploma nemzetközileg akkrediált, hogy fel se merül, hogy mi van, ha nem. Hát baj.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2014.02.19. 14:31:00

@gusthy1: (Hogy pontosak legyünk, külföldön semmit se ér, jogilag nem számítasz diplomásnak.)

saci02 2014.02.19. 14:51:26

@Muzsikok közt: Rendoroknek, tuzoltoknak volt problemajuk? Nem vagyok se katona se rendor, tehat lesz.rom...
Tanaroknak, diakoknak van problemajuk? Nem vagyok se tanar, se diak, tehat lesz.rom...
Aztan ha NEKEM lesz problemam, remelem engem is lesz.rnak...
Ugye igy gondolod?!?!?!

873ujr3rk 2014.02.19. 15:01:58

@saci02: fenét. ezek úgy gondolják amíg marad a fidesz, ők érinthetetlenek, utána meg ha esetleg jönnek a szocik azok annyire impotensek, hogy akkor is érinthetetlenek maradnak.

uud 2014.02.19. 15:02:44

az Eurázsiai unióban erre a minősítésre nem lesz szükségetek. ez csak valami "nyugati" ócskaság.

tobias2 2014.02.19. 15:17:58

@gusthy1: "akiknek fontos, hogy a diplomája érjen is valamit" ... az már régen külföldön tanul!

Móg 2014.02.19. 17:39:55

Nem teljesen mellékes talán,hogy a közszolgálati egyetem a 2011 előtti akkreditációs szabályok alapján nem adhatna ki diplomát.

Közösségek

süti beállítások módosítása