Dr. habil. Luděk Šimička - közbeszerzési oktatás a BCE-n

2013. 08. 01. 18:51 - Kálmán Mihály

A Közbeszerzési Hatóság (KH, korábban Közbeszerzések Tanácsa) két évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetemmel, melynek értelmében oktatókat fog delegálni a BCE szeptembertől induló akkreditált közbeszerzési menedzser posztgraduális szakirányú továbbképzésébe.

Korábban az ELTE szakjogász, illetve az NKE közbeszerzési tanácsadó szakirányú továbbképzéseiben vett részt a KH, de együtműködött még egy sor oktatási intézménnyel, illetve OKJ-s és nem-OKJ-s képzést nyújtó intézménnyekkel is.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá' minket a Facebookon.

A KH nevével ellentétben kevés hatósági felhatalmazással rendelkezik, így például nem vizsgálja a közbeszerzésekhez kapcsolódó korrupciós ügyeket.  Szinte elfacsarodott a szívem, amikor ilyen mondatokat találtam a KH legutóbbi (2011-es) beszámolójában, hogy:

A Tanács pozitívumként értékelte, hogy a [Transparency International-]tanulmány a feltárt negatívumok és javaslatok mellett sem kérdőjelezi meg a Tanács létének, működésének szükségességét, nem vonja kétségbe az apparátus szakmai felkészültségét és a közbeszerzési folyamatokban betöltött szerepét.

A BCE viszont éppenséggel elég sokat tesz a korrupció feltárása érdekében, a BCE Korrupciókutató-központja (sic!) rendre érdekes és tudományos megalapozottságú kutatásokat publikál a témában, bár kutatói eddig nem vettek részt a BCE közbeszerzési referensképzésében (Boros Anita, KH-s főosztályvezető és BCE-s adjunktus azonban már eddig is összekötő kapocs volt a két intézmény közt).

A közbeszerzési eljárások tisztaságának vizsgálatát egyébként igencsak megnehezítették az elmúlt években, hiszen a visszalésszerű jogorvoslat-indítók és a visszaélésszerű adatigénylők megfékezése érdekében a kormány max. 150,000 forintról a közbeszerzési érték 1%-ára módosította a jogorvoslati eljárás díját, illetve radikálisan visszenyeste a közérdekű adatigényléssel megszerezhető, közpénz elköltésére vonatkozó adatok körét. Ennek ellenére, vagy inkább éppen ezért, sok sikert kívánunk az új programnak.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá' minket a Facebookon.

 

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr105438764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása