Ne legyen közmunka a közösségi munka!

2013. 08. 25. 20:13 - m. g.

kozmunka.jpgA következő tanévtől megkezdődik a középiskolások közösségi szolgálata, a 2016-ban érettségizőknek ötven óra társadalmi munkát kell teljesíteniük. A közbeszédben ezt egyszerűen közmunkaként emlegetik, és már arról is hallani, hogy van, ahol közmunkásokat váltanának ki diákokkal.

„Az önkormányzat nemrégiben egy lakossági gyűlésen jelentette be, hogy a jövő évtől a közmunkát végzős középiskolások fogják végezni” – írja egy kelet-magyarországi városból Nikoletta a Hallgatói Hálózat Facebook oldalán. A 444 arról számol be, hogy a diákokat közösségi munka formájában foglalkoztató intézmények közt egészen meglepőek is akadnak – kérdés, hogyan lehet a köz javát szolgálni egy borboltban vagy hostelben. Van, ahol a takarítást, rakodást, sofőrködést, favágást oldják meg az érettségiért küzdő diákokkal.

„Semmi bajom a társadalmi munkával, de amikor a megélhetés a tét minden fillér számít, szerintem a fiatalokat nem kellene az ingyen munkára nevelni” – összegzi Nikoletta a véleményét. Ebben rejlik a program veszélye. Mármint nem attól félek, hogy elárasztják az országot az ingyenmunka-fetisiszta 18 évesek, akik mindent lerohannak, hátha lehet valahol egy kicsit takarítani, netán fát vágni, sokkal inkább attól, hogy a megvalósítás az igazi közösségi munka presztízsét fogja (tovább) rombolni.

Az önkéntes munka igazából a civil szféra alapja. Akik végzik, nem azért teszik, mert kötelezve vannak rá vagy különben nem tudnának enni adni a családjuknak, hanem azért, mert fontosnak éreznek egy olyan célt, amit hatékonyan csak közösségi összefogással tudnak megvalósítani. Kezdve a rászorulók megsegítésével, állatmenhelyek működtetésén, a környezetünk szépítésén át kulturális programok szervezéséig rengeteg olyan cél van, ahol az állami, önkormányzati intézmények, piaci szereplők nincsenek jelen. A saját példánkon keresztül is egyszerűen bemutathatjuk: úgy gondoltuk, hogy a „közmédiában” és a piaci alapon működő médiumokban sem foglalkoznak olyan részletességgel az oktatással, mint azt szeretnénk, és nem is kerül minden téma a látókörükbe – erre kézenfekvő megoldás, ha a szabadidőnkből áldozunk arra, hogy nyilvánosságot kapjanak az egyes ügyek.

A motivációt az önkéntességben a cél jelenti, amiért dolgoznak, ezért lesz rossz, ha a középiskolások szemében a társadalmi munka egyszerű ingyenmunkává degradálódik, amit csak spórolásból végeztetnek velük. Már enélkül is sokszor hallottam előkerülni a kérdést, amikor szóba került az önkéntesség, hogy minek dolgozik valaki ingyen?

Eredményesebb lehetne, ha a diákok egyszerűen csak ellátogatnának az oktatás keretein belül civil szervezetekhez, ahol magukon a szervezeteken múlhatna, hogy felkeltik-e annyira az érdeklődést, hogy a középiskolások maguktól csatlakozzanak. Nem fog mindenki visszamenni, lehet, hogy harminc diákból csak öten vállalnak majd komolyabban valamilyen önkéntes munkát, de még ez is jobb, mint ha azt számolgatnák valahol, hogy mikor telik le végre az ötven óra. És néznek majd azután furcsán az önkéntesekre, hogy ugyan, minek dolgozik valaki ingyen?

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr805476808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.26. 12:09:43

Ha valamelyik diákokat fogadó intézmény nem végez egészségügyi, szociális, környezetvédelmi, polgári- és katasztrófavédelmi tevékenységet, akkor törvénytelenül szerepel a listán.

Egyébként 50 óra munka 4 év alatt nem egy jelentős mennyiség...

movhu 2013.08.26. 12:33:59

Az a baj, hogy ezzel a régi értelmetlen szoci időket hozzuk vissza.
Annak idején nekem volt kötelező 3 hét gyakorlat nyáron, ami elvileg szakirány kellett volna legyen. A településen ahol laktunk 8. osztályban úgy tudtuk összehozni a megyei számtech versenyre szükséges 3 fős csapatot, hogy ketten betanítottunk egy harmadik srácot, hogy ha kérdeznek tőle valamit, akkor ne mondjon hülyeséget, mert az egész településen nem jutott senki tovább a "LOAD" parancsnál. Ezek után el lehet képzelni, hogy középiskola első éve után milyen szakmai gyakorlataim voltak. Megtanultam hegeszteni, villanyszerelő fortélyokat, stb. aminek azóta is örülök, de értelme amúgy nem volt.
Annyit a múltról.

A lányom ilyen közmunka címén osztogatott már szórólapot nagy bevásárlóközpontban pl. EZen kívül a teljes megszervezés a szülőkre szakad, hogy találjanak ilyen helyet, intézzék el, hogy mikor menjenek, mert a tanárokat sem érdekli az egész.

A legjobb lett volna, ha az intézmény fenntartóknak központosítva ki lett volna adva, hogy a körzetükben lévő intézmények közül melyikben kell a kötelezően letölteni az x időt és kész, de így csak káosz van és értelmetlenül megy el az idő, amit akár értelmes dolgokra is lehetett volna fordítani.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.26. 12:36:14

nagyon jó írás! gonosz nyugati államokban is van ilyen! fúj!
hajrá értelmissség!

gdpadakozo 2013.08.26. 12:49:38

Ez a közösségi munka smafu.
Legyen újra kötelező sorkatonai szolgálat! (*rb*n kedvenc intézménye)

lavór 2013.08.26. 12:50:25

Nem kell a hiszti. Szemeteszsák, szöges bot, és lehet menni szemetet szedni. Az aztán van mindenhol. A módos szülők úgyis elkorrumpálják szép és okos gyermeküknek a kérdést.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.26. 13:25:48

Szerintem ez teljesen rendben van. Amúgy is csak 50 óra. Az semmi. Ne sipákoljatok már minden hülyeségért, elsikkadnak a fontos dolgok a zajban.

Valaki2 2013.08.26. 13:39:03

Aminek senki nem nézett eddig utána, hogy tényleg igaz-e hogy az önkormányzat közmunkásként akarja használni a diákokat? Mert ugye van egy állítás a kislány részéről, de inkább olyan hallomásféle. Amennyiben igaz, akkor ezt mégis hogy gondolják, mert kb. évente 2 napot kell közösségi munkát végezni, aztán ha az pont nem akkor lesz, amikor leesik a hó meg a levél???

spenci 2013.08.26. 14:04:03

Javítanám a cikket annyiban, hogy a középiskolát 2012.09.01-én kezdőknek kell a kötelező közösségi munka, tehát nem idén kezdődik.
Egyébként tipikusan nem takarítás, szórólapozás lenne a céltevékenység. A kozossegi.ofi.hu-n megyénkénti felbontásban szerepelnek azok a civil szervezetek, ahol ezt az 50 órát lehet teljesíteni.
Magánvéleményem szerint az a gyerek, aki hajlamos ingyen segíteni, az megtette, megteszi a törvényi kötelezés nélkül is. Aki nem hajlamos, az meg legjobb esetben is csak mímeli az adott szervezetnél a melót, rosszabb esetben a szülő a haver egyesületi elnökkel úgyis leigazoltat bármennyi órát.
A lányom már az általános iskolás korában is rendszeresen dolgozott segítőként a kicsik és a szenior versenyzők versenyein, most nem gond az évi 12,5 óra teljesítése, csak a sportegyesület nyakába varr vele egy csomó adminisztrációt.

egysmás 2013.08.26. 14:04:04

A szabotázs minden kényszermunkás túlélésének záloga a szabotázs.

egysmás 2013.08.26. 14:04:50

Jól megaszondtam...

Bartush 2013.08.26. 14:06:46

Szerintem sem kell ettől félteni a gyereket sem, 50 óra nem sok, sőt. Persze annak örülnék, ha értelmes dolgot végezne a gyerek majd. A volt gimimből tanítás alatt a srácok mentek homokzsákot pakolni az áradások alatt. Ez beleszámítana? Idősek otthonában felolvasni, beszélgetni, ebédnél/vacsinál segíteni? Mit csinálhatnak a gyerekek?

spenci 2013.08.26. 14:11:29

Azt elfelejtettem, hogy ez csak 40 óra, azaz 10 óra évente, mert az iskolában a maradék 10 órában fel kell dolgozni csoportos megbeszélés keretében a munkatapasztalatokat. Az iskolában ki kell jelölni továbbá a közösségi munka referensét, aki a keletkezett dokumentációt kezeli. Átlagos méretű gimnáziumban van kb 600 diák, ez 600 munkadokumentáció. Szuper.

Zka77 2013.08.26. 14:17:16

@spenci: 600 db 1 oldalas papírt szekrénybe betosz, soha ki nem vesz. Nagy baromság, de táncsak nem omlik tőle össze az iskolarendszer.

spenci 2013.08.26. 14:22:10

@Bartush: Ez nem ilyen egyszerű, mert konyhai, étkeztetési munkánál kellene egészségügyi kiskönyv, számos más munkánál munkavédelmi oktatás és felszerelés. A munkaadók felelősségéről nem is beszélve az esetleges munkabaleset esetén. Ezt a szabályt olyan emberek gyártották, akik a magyar jogi környezetet kicsit sem ismerik, a diáklétszámot figyelembe se vették, stb.
Visszatérve lányom példájára, úszásról lévén szó, csak olyan gyereket kér meg az egyesület segítésre, aki 6-7 éve már úszó, pontosan ismeri az uszodai veszélyeket / mélyvíz, szaunahasználat, csúszásveszély, fertőzésveszély, stb./.

egysmás 2013.08.26. 14:22:30

Azoknak, akik nem értik, hogy mi a probléma:
a kötelező ingyenmunka megalázó!

Lehet, hogy csak 40-50 óra, meg fel lehet hozzá venni a kenetteljes arcot és kijelenteni, hogy önkéntes, meg, hogy közösségi a munka, de ha egyszer KÖTELEZŐ és MUNKA, akkor az kényszermunka.

Amihez az az ember, akiben van egy csepp önérzet, úgy is fog hozzáállni.

Mondjuk egy fideszesben, keresztényben pont nincs önérzet, de másban szokott volt lenni.
És maradni is fog.
Az álszent mantrázás pedig meglehetősen idegesítő!
Ha kell valami, amit senki nem akar ingyen elvégezni, akkor azt ki kell fizetni!
Ha valaki kihasználva a másik függő helyzetét rákényszeríti azt egy olyan munka elvégzésére, amiből neki nem származik se haszna, sem épülése, az egy gennyes alak.
Aki pedig ennek örül, az szintén az.

spenci 2013.08.26. 14:24:14

@Zka77: 600 db, ki tudja, hány oldalas papírt, mert nem egyszerre teljesít senki 40 órát, ugyanannál a szervezetnél, ugyanazt a tevékenységet. Viszont a betosz és kész, az stimmt.

spenci 2013.08.26. 14:28:11

@egysmás: Nálad az igazság, azzal kiegészítve, hogy ez nem munkára, empátiára, stb. nevel. Ez nem nevel semmire, ez kényszerít valamire, ami mint tudjuk, a legkevésbé hatékony alakítási mód.

spenci 2013.08.26. 14:38:25

Számoltam egy kicsit. Átlag kisváros némi vonzáskörzettel, gimi 600 diák, ami 24.000,- munkaóra.Ugyanez a kisváros szakközépiskolája 600-1000 diákkal újabb 24-40.000 munkaóra 4 év alatt. Melyik kisvárosban és körzetében van ennyi közösségi munkalehetőség az állandó közterület takarításon kívül? Mondjuk gondozzunk öregeket, segítsünk magányosan élő néniknek, bácsiknak. Mondjuk normális családban a saját nagymamánknak úgyis segítünk, csak nem kényszerből dokumentációval. Ha meg nem segítünk, megette a fene, kár szabállyal kényszeríteni.

Mr. Waszabi 2013.08.26. 15:29:45

Elnézést kérek, de nem jövőre kezdődik. Hanem már elkezdődött a tavaly/idén kezdőknek. Erről nem csak hivatalos tájékoztatást kaptunk a tanévkezdéskor, de az elmúlt tanévben is végeztek a 0. évfolyamosok (5 évfolyamos gimnázium) közösségi munkát.
A másik észrevételem ezzel kapcsolatban, hogy a közösségi munka és a közmunka nem ugyanaz, pláne, hogy a 16 év alattiak számos munkakört nem tölthetnek be. Eddig egyébként a nagyobb problémát az okozta, hogy nem volt megfelelő számú szervezet, amelynél ilyet lehetett volna végezni. Jobbára karitatív jellegű tevékenységeket tudtak végezni a srácok.
Ahogy láttam, egyáltalán nem vált hátrányukra, legalább megismerkednek a munka miben létével. Azt is gondolom, hogy ha az USA-ban, ahol évtizedek óta tök természetes a diákok közösségi munkája, akkor nagy valószínűséggel nálunk sem fog az rombolni a diákokon semmit, sőt.

Bartush 2013.08.26. 15:46:08

@spenci: értem. Köszi a felvilágosítást! Kíváncsi vagyok, hogyan oldják meg majd a sulik.

Közösségek

süti beállítások módosítása