Zaránd Péter lesz az ELTE EHÖK elnöke - a demokrácia ünnepe

2013. 09. 10. 10:00 - Átlátszó Oktatás

Címkék: hirek elte hök zaránd

Egyszemélyes verseny lesz a HÖK-elnökségért, egyedül Zaránd Péter pályázott. Minden kiadást nyilvánossá tenne meg elektronikus választásokat akar és kimondta a varázsszót is.

Egyedüli jelöltként valószínűleg nem kell túl sokat izgulnia Zaránd Péternek, az ELTE jogi kar hallgatójának, bár lehetnek meglepetések, és akár még az is megeshet, hogy nem kapja meg a szükséges többséget. Péntekig kellett leadnia pályázatát, ami itt olvasható.

Jön az e-választás

Zaránd választási reformot szeretne és bevezetné az elektronikus választás lehetőségét. Ez logikusnak tűnik, hiszen tárgyakat felvenni meg büntetéseket befizetni már most is lehet a Neptunban, vagy ETR-ben, miért ne szavazhatnánk a HÖK-ösökre is itt?

Szeptember 17-én, ötkor lesz az elnökválasztás, a BTK Kari Tanácstermében, írja az ELTE Online. Az új elnök Kalina Gergelyt fogja váltani.

És igen, Zaránd kimondta a varázsszót: a HÖK gazdálkodásában átláthatóságot akar! Annyira a szívünkből beszél, hogy inkább át is adjuk neki a szót:

Ahhoz, hogy megújuljunk, paradigmaváltásra van szükség. Ez a gazdálkodási folyamat egészére ki kell, hogy terjedjen, különösen az átláthatóságra. ...

Alapvető célunk, hogy csak olyan kifizetés történjen, amely esetében biztosított, hogy a HÖK bármely tagja (bármelyik hallgató) könnyen megismerheti azt, hogy mire és mennyit költöttek az általa megválasztott, őt képviselő hallgatók.

Akárhogy olvassuk, ez azt jelenti, hogy nyilvánosságra akarja hozni a HÖK-ös kiadásokat. Szinte hihetetlen, de mi is ugyanezt akarjuk.

Kickstarter az ELTE-n

Zaránd bevonná a HÖK finanszírozásába a pénzgyűjtő közösségi oldalakat, mint például a Kickstarter-t és a hasonló magyar oldalakat. Az ötlet nem rossz, de Zaránd is megjegyzi, hogy ez a terület Magyarországon nem túl sikeres.

Közelebb akarja hozni az új elnök a HÖK-öt a hallgatókhoz, például szervezeti ábrát akar a HÖK-ről, meg fényképet a képviselőkről, közzé akarja tenni a jegyzőkönyveket, beszámolókat, határozatokat. Kétirányú kommunikációt szeretne, de ennek egyetlen módját említi: kérdőíveket töltetne ki a hallgatókkal.

A pályázat elég hosszú lett, 62 oldalas, nem sikerült teljesen elkerülni a töltelékszövegeket sem, az "át kell gondolnunk" jellegű mondatokat.

Jól odaszólt az elődnek

Zaránd korábban a jogi kar lapjának, a Jurátusnak a főszerkesztője volt, irányítása alatt a lap fejlődésnek indult, a korábbi meglehetősen unalmas és egyszerű cikkek helyett megjelent néhány tartalmas írás is. A lapszámokból itt lehet szemezgetni.

Az átláthatóság szempontjából fontos lépés volt például, hogy a Jurátusban megjelent a jogi kari HÖK költségvetése, igaz eléggé leegyszerűsítve és a HÖK irányítása alatt álló pénzek több, mint feléről nem is volt szó benne (jutalmak, tisztviselők fizetése). Zaránd főszerkesztősége alatt került be a lapba az Elnökségi micro-blog, ahol a kari HÖK vezetése számolt be rettentően unalmas stílusban arról, hogy mit csinált. Ez kampányeszköznek sem utolsó, de legalább lehet tudni, hogy mit csináltak a HÖK-vezérek.

Zaránd egyébként a Policity blog főszerkesztője is, és korábban az egyetemi HÖK közkapcsolati alelnöke volt. Itt közreműködött az ELTEvízió elindításában. Zaránd a Facebookon, Zaránd a LinkedIn-en és Zaránd írásai a Policity-n.

Zaránd keményen odaszólt elődjének, Kalina Gergelynek:

Kalina Gergely - 2012-es megválasztása után nem sokkal - hitelességét alapjaiban megkérdőjelező ügyek miatt lényegében elvesztette támogatottságát, az EHÖK küldöttgyűlésében kisebbségben maradt. Az EHÖK helyzete instabillá vált, így bár az elnök visszahívására tett kísérlet sikertelennek bizonyult, tőle és alelnökeitől a részönkormányzatok küldöttei ülésről ülésre megvonták a bizalmukat. Ebből is következően az EHÖK szakterületi és érdekképviseleti munkája ellehetetlenült

Én megválasztom ezt, az megválasztja azt, az meg az elnököt

Az furcsa viszont, hogy egyetemi HÖK elnöknek nem pályázhat akárki, hanem csak az, akit a kari HÖK-ök jelölnek. A szabály szerint (5. § 22. pont) tehát legalább egy kar hökös támogatását magad mögött kell tudnod, ha egyetemi vezér szeretnél lenni.

Ez eltávolítja a hallgatóktól a felsővezetést, mint ahogy az Európai Unió vezetőiről is csak nagyon sok áttételen keresztül lehet levezetni, hogy végülis a nép választotta meg őket. Tehát nincs közvetlen elnökválasztás, hanem a kari hallgatók megválasztják a saját HÖK-jeiket, ezekből összeáll az egyetemi HÖK, ami választ magának elnököt.

A választáson sem indulhat akárki, csak akit támogat egy kari HÖK, ez pedig elég komolyan korlátozza a versenyt, mint például most is: egyedül Zaránd adott le pályázatot, az egyszemélyes verseny pedig, nem sok izgalmat ígér.

Nektek van valami sztoritok Zarándról? Ha igen, írjatok az atlatszooktatas@gmail.com-ra!

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr405500101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pene 2013.09.11. 10:39:41

Szinte biztos vagyok benne, hogy nem jelent korlátot az, hogy minimum egy kari önkormányzat támogatásával lehet csak valakiől elnök. Végtére is ez itt nem a homokozó, ha bárki eljut odáig, hogy EHÖK elnöki tisztségre pályázzon, annak először is meg kell tudnia győzni a saját önkormányzatát.
Szóval itt a hangsúly inkább azon van, hogy ez egy minőségi szűrő.

Azzal természetesen tökéletesen egyetértek, hogy versenyhelyzetben több is kihozható lenne mind az EHÖK-ből, mind a HÖK-ökből, de sajnos elég nehéz megfelelő embereket találni még egy elnöki tisztségnél nagyságrendekkel kevésbé komplex feladatra is :-(

Közösségek

süti beállítások módosítása