Egy pécsi középiskolás szombati beszéde

2013. 10. 07. 03:21 - Átlátszó Oktatás

Szombati tudósításunkban csak Szegedről és Budapestről volt szó, pedig Pécsen is volt tüntetés. Aradi Hanga, a Középiskolai Hálózat aktivistája mondott beszédet: ,,A tanárok félnek. Félnek, és hallgatnak."

Kedves Tanáraim!

Decemberben, diákként, azért mentünk utcára, mert tudtuk: nincs vesztenivalónk. Nincs mit féltenünk, elvették tőlünk a jövőnket, a kiugrási lehetőségeinket; iskoláinkat, álmainkat feldúlták.  Azt mondtuk, nincs mitől tartanunk, csak Mi vagyunk, és amit képviselünk, az érdekeink.

Önöknél nem ez a helyzet. Önöknek családjuk, munkahelyük van, de az Önök felelőssége mégsem csak CSAK a szűk családjukra terjed ki, hanem nemzedékek jövőjére is. És most azért vannak itt, hogy mindezt megvédjék. Felelős állampolgárként nem is tehetnének mást, most mégis úgy tűnik, ez a rendszer nem kér felelős állampolgárokból.  Önök is választhatnák az új gyermekkort, amikor megmondják, mit tegyen, hol, hogyan, mikor és egyetlen felelősségük, hogy a parancsok be legyenek tartva, cserébe el vannak tartva, ki vannak szolgáltatva szüleik szeszélyeinek. Ennyi. Azt hiszem, Önök, akik itt vannak, sokkal bátrabbak, mint mi voltunk.

Az, hogy ma ilyen kevesen vagyunk itt, nem kudarc. Épp csak jelzi, szavak nélkül, hogy miért vagyunk ma itt. Azért, mert félünk. Félünk kimenni az utcára, felemelni a hangunkat, akár itt kint, akár az iskolában, félünk elmondani, hogy nekünk ez az egész rendszer úgy ahogy van, nem tetszik.

Nem tetszik, hogy diákként csak azt tanulhatom, ami Állambácsi ízlésének is megfelel, nem tetszik, hogy mindezt olyan formában kell tennem, amiben sem én, sem a tanárom nem lehetünk kreatívak, nem figyelhetünk egymásra, nem lehetünk partnerek. Nem tetszik, hogy egy olyan rendszerben kell tanulnom, ami minden korszerű szakmaiságot nélkülöz, amit parancsolni akaró, hozzá nem értő politikusok tákoltak össze röpke hónapok alatt, és kényszerítették ránk, mint egy kinőtt babaruhát. Nem tetszik, hogy visszafelé tolnak minket, miközben minden jogunk megvan ahhoz, hogy fejlődjünk, tágítsuk módszereinket, hogy haladjunk a korral.

Köszönöm, nem kérek az erkölcstanból, ahol azt tanítják, mi a jó, mi a rossz, mi a család, miért betegség a homoszexualitás, egyáltalán, miért bűn Másnak lenni. Köszönöm, nem kérek a szegregált oktatásból, ami társadalmi széthúzást szül, ahelyett, hogy lehetőséget kapnánk arra, hogy megtanuljuk, milyen Együtt, egy társadalom tagjainak lenni, milyen egymást segítve, támogatva, szeretve élni. És nem, nem kérek a folyamatos megaláztatásokból, a semmibe vételből, a leszólásból sem.

Az, hogy közel egy éve, amikor diákként, őszintén, magunkért, a jövőnkért, kimentünk az utcára, a kormányzati propaganda csürhének, bajkeverőknek, hazug, felülről pénzelt demagóg uszítóknak titulált minket, mond valamit. Az, hogy azóta is „Minden rendben van, a közoktatási reform sikertörténet, a KLIK elérhető, és létezik, nem csak fantom, a Kello meg előre leszállította a még meg sem rendelt könyveket is, csupa jófejségből.” az is.
Az, hogy vannak olyan emberek, akik továbbra is különösebb lelkiismeret furdalás nélkül nyilatkoznak nap mint nap a közoktatás kifogástalan helyzetéről, példálóznak a boldog diákokkal és a még boldogabb tanárokkal, hogy bizonyítsák igazukat, szintén elmond valamit.

Nos, ezeknek az embereknek üzenném, hogy ezek a diákok pontosan tisztában vannak a tanáraik helyzetével, és pontosan tudják, miért nem boldogok most. 

Amit tanárainkkal művelnek, az megaláztatás, az emberi- és morális értékek megcsúfolása. 
Nem értjük, miért nehezítik meg a munkájukat, ahelyett, hogy segítenék őket. Nem értjük, miért veszik el tőlük a tanítás örömét, szorítják őket nevetséges és felesleges keretek közé, megfosztva őket a kreatív, egyéni, személyre szabott oktatás örömétől. Nem értjük, miért nem bíznak meg bennük, miért követik nyomon minden lépésüket, miért kezelik Őket dilettáns, lusta, dolgozni nem akaró tömegként. Engedjék felnőni a tanárainkat! Engedjenek felnőni minket is!
Nem, ma nem vagyunk sokan. Lehetnénk többen is. De azt hiszem, a jelenlegi helyzetben ez egy óriási szám. Egy olyan országban, ahol a tanárok nem merik felemelni a hangjukat, mert minden egyes elejtett szóval, elégedetlen mondattal az állásukat teszik kockára, ahol a kormány nyíltan röhög a markába, amikor meghallja, hogy a pedagógusok tüntetni akarnak, mert pontosan tudja, hogy az általa ellehetetlenített helyzetben soha nem fog vesztesként kikerülni a csatákból. A kormány pontosan tudja, hogy elérte a célját. A tanárok félnek. Félnek, és hallgatnak. Némán lenyelik a legmegalázóbb helyzeteket is, némán tűrik, hogy a kormány megszüntesse a munkahelyüket, megduplázza a munkájukat, semmibe vegye a tudásukat, eredményeiket.

Pontosan tudom, melyik tanáromnak, miért kellene most itt állnia. Pontosan tudom, miért vannak most kétségbeesve, miért aggódnak, miért dühösek. És pontosan tudom, miért nincsenek mégsem itt. 

Nekünk, diákoknak, Tanároknak félre kell tennünk a bennünk megbúvó kisgyereket. Félre kell tennünk, a tegnapi igazságtalan matek 1-es miatt érzett tehetetlen dühünket, a tanítást ellehetetlenítő intézkedések miatt érzett, elfojtott haragunkat, és ki kell állnunk egymás mellett! És ha mi is itt vagyunk, azokkal a tanárokkal, akik vállalták, hogy ma elmondják, ami hónapok óta belülről feszíti őket, többen kapnak bátorságot tőlük, azok is, akik ma otthon maradtak…

Aradi Hanga

Fotó: Borbás Mátyás - Pécsi STOP

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr885554731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susu64 2013.10.07. 10:34:26

Ez izgalmas, pillanatnyilag 3 gyerekem tanul, egyetemen, főiskolán, kgimnáziumban(a többiek már befejezték, de egyiküktől sem hallottam, hogy félnének a tanáraik. A családban és ismeretségi körben több pedagógus van - általános iskolai, gimnáziumi tanárok, sőt az Eltén és a Műegyetemen oktatók, egyiküktől sem hallottam, hogy félnének. Szégyentelen cirkusz ez politikai nyilatkozatokat diákok szájába adni. Sajnálom ezt a tudatlan kislányt.

svega 2013.10.07. 10:35:26

Kedves szerző. Írok pár szót a szegregált oktatásról.
Ez egy szitokszó most. Pedig minden gyerek más képességű, máshonnan jön, más színvonalon van, ahogy 6 éves lesz. Egy mosdatlan, óvodát nem járt, nem szocializálódott cigánygyerek beül egy iskolaérett, figyelni képes, tiszteletet adó normális gyerek mellé, attól még nem lesz olyan. Mert iskolaéretlen. A lemaradott gyerekeknél először a lemaradási különbséget kell felszámolni, wc használat, 30 perc egyfolytában való figyelési képesség, alapvető szocializáció, majd aztán jöhet az oktatás. Az én koromban volt korrekciós osztály, ahol a lemaradottakat, a gyengébbeket speciális módszerekkel, kis csoportban oktatta egy arra külön végzettséggel rendelkező, kiváló pedagógus. Az iskola nem azt jelenti, hogy bent ülök és kész. A szegregáció, vagyis az adottságok szerinti differenciált oktatás felszámolása ahhoz vezet, hogy a jobbak nem haladnak, mert a lemaradókkal kell foglalkozni állandóan, a gyengébbek meg azért nem haladnak, mert nekik a normál haladási szint az gyors. A végeredmény a középszerűség. Ha a diákok egy része egyetem-képes, egy része meg nem, akkor miért erőltetjük azt, hogy a hatévesek mind egyformák? Ez a kommunista hozzáállás. De mi is volt hoffnam rózsika? Nem tán volt párttag?

susu64 2013.10.07. 10:37:25

@TetraB: igen, ennek a blognak is az a célja, hogy az emberek egymásnak ugorjanak. Nem szabad felülni ennek a heccelő társaságnak, hiszen ez a blog is, mint oly sok másik valószínűleg a Jókai utcában (MSZP központ) készül. Ahol, mint már tudjuk, a Tovares jelentést is fogalmazták.

bigmax 2013.10.07. 10:45:00

@susu64: ezt a templomban hallottad vagy az álértelmiségi ismerőseidtől akik nem félnek amíg az orbénák vannak hatalmon?
Ennyire féltek már egy lányka véleményétől is?Amit nem a gazda médiája sugároz az mind butaság számotokra?Ti igazi értékes emberek lehettek......valahol ott keleten, az Ob folyó partján .:D

kgonzo 2013.10.07. 11:09:01

@susu64:
Amely jelentés minden sora igaz. Nem mindegy ki fogalmazta meg, ha az alapvetései igazak?
Barátaim, nem csak a pedagógusok félnek, hanem azok is, akik egy facebook bejegyzést sem mernek lájkolni. Ugyanis az új Mt. szerint, ma már elég indok a felmondásra a bizalom vesztés.

Ma Magyarországon a hátrányos helyzetűek sikeres felzárkóztatátását, épp azok az iskolák tudják megoldani, ahol kreatív módon ál(hat)tak az oktatáshoz. És nem szegregált módon.
A jelenlegi közoktatási törvény visszavisz bennünket a szocializmus legsötétebb bugyraiba, ahol a kreatív tanárokat (akik rájöttek arra, hogy ha az érdeklődésemet felkeltik akkor jobban érdekel a tananyag) száműzték a város legroszabb iskoláiba. A korábbi "nemzetellenes" oktatási rendszerben eljutottunk odáig, hogy a PISA felméréseken 27.- helyünkről a 3. helyre léphettünk. De ennek most vége.
Mindent előírnak. Ez a kormány visszavezet bennünket, a Kádárizmosba, ahol a jóságos állambácsitól várjuk minden bajunkra a megoldást.

Más: Így néz ki egy hozzászólás, ami a tényekkel foglalkozik, érvelni próbál, amit fent olvastam többségében úgy személyeskedik, hogy nem is ismeri a diákot. Ez a közéleti diskurzus legalja, és erről is ez a kormány tehet. Csak meg kell nézni a magasröptű sajtó tájékoztatóikat. Ha a napfogyatkozásról kiderülne, hogy árt az embereknek, feltehetően kiderülne, hogy ezért is Bajnai a hibás.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.10.07. 11:15:09

Ez ám a haladó világ!

Egy tinédzser kislány okítja a tanárt, hogy neki mit kell gondolnia, éreznie

A buzi magyarázza el a heterónak, hogy az miért alsóbbrendű

Egy narkós repperből lesz alternatív köztársasági elnök, egy bejutásra is alig esélyes pártocska vezetője mondja a miniszterelnöknek, hogy el kell tűnnie a közéletből

Így megy ez Libsisztánban

bigmax 2013.10.07. 11:25:08

@zengjen a dalunk fajtárs: te most a többség nevében nyilatkozol?Gondolom igen ,hisz tiétek a 2/3-a valaminek.....Ha te lezsidózod a hazád akkor mivel ti vagytok többségben te is zsidó vagy!Ideje lenne leellenőrizned a legközelebbi vizelésedkor és apádat felelősségre vonni emiatt.Old meg az identitás zavarod családon belül .

Nagykevély 2013.10.07. 11:46:03

Azt nem értem, hogy egy tényleg felháborító folyamatot, a közoktatás szétkúrását, a tanárokon, iskolákon és gyerekeken való spórolást miért kell összemosni ideologikus vagdalkozásokkal, hogy szegregált oktatás meg a homokosok és másság tisztelete meg egyéb humbugok.
Így az egész egy olyan üggyé válik, ami mellé egy "más" gondolkodású, mondjuk úgy, hogy konzervatív, de nem kormánypárti ember már nem tud odaállni.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2013.10.07. 11:46:05

„Az, hogy ma ilyen kevesen vagyunk itt, nem kudarc. Épp csak jelzi, szavak nélkül, hogy miért vagyunk ma itt. Azért, mert félünk. Félünk kimenni az utcára, felemelni a hangunkat, akár itt kint, akár az iskolában, félünk elmondani, hogy nekünk ez az egész rendszer úgy ahogy van, nem tetszik.”
Esetleg azért voltatok olyan kevesen, mert mások jónak érzik az átalakításokat az oktatásban. Mások nem hazudják, hogy félnek. Mások dolgoznak, amíg ti egy olyan politikai tömb szekerét toljátok, akik nagy ívben tettek az oktatókra eddig is, akik valóban szétverték az oktatást, akik miatt eladósodtak az iskolák.
„Nem tetszik, hogy diákként csak azt tanulhatom, ami Állambácsi ízlésének is megfelel, nem tetszik, hogy mindezt olyan formában kell tennem, amiben sem én, sem a tanárom nem lehetünk kreatívak, nem figyelhetünk egymásra, nem lehetünk partnerek.”
Amíg Állambácsi adja a pénzt, addig talán kicsit beleszólhat. De mehetsz magánsuliba, és hidd el, nem fog a könyved felett belepislogni abba, hogy mit tanulsz…Amúgy mit szólnál ahhoz, ha a Jobbik nyitna egy sulit, ahol a cigányellenességet és a holokauszt elhazudását tanítanák? Vagy ennyire azért nem lennél liberális?????
„Nem tetszik, hogy egy olyan rendszerben kell tanulnom, ami minden korszerű szakmaiságot nélkülöz, amit parancsolni akaró, hozzá nem értő politikusok tákoltak össze röpke hónapok alatt, és kényszerítették ránk, mint egy kinőtt babaruhát.”
Nekem tetszik, hogy éretlenséged ellenére mennyire átlátod azt, hogy egy teljes oktatási rendszert átfogó reform min alapul, és milyen hatásai lesznek a jövőben…  Hozzá nem értő politikusok tákolták össze???? Úristen, ezt hol olvastad? Vagy anyukád mondta? 
„Köszönöm, nem kérek az erkölcstanból, ahol azt tanítják, mi a jó, mi a rossz, mi a család, miért betegség a homoszexualitás, egyáltalán, miért bűn Másnak lenni.”
Bár van egy érzésem, hogy egy részét kevered a hittannal, de azért megkérdezném: te ismered az általános jó fogalmát? Mesélj róla!  Az abszolút igazság ismerete csak a liberálisoké??? 

Áh, folytatni sem érdemes a beszéd elemzését... :(

bigmax 2013.10.07. 11:56:32

@jobbdemokrata: Neked nem volt anyukád?Sajnállak ,hogy állami gondozott voltál és ezért sose fejlődött ki benned az igény ,hogy legyen önálló véleményed .Valahol érthető ,hogy így reagálsz a lányka véleményére hisz te minden pillanatban a túlélésért küzdesz mint az éhségtől megvadult állat ezért nem bírod elviselni ha másnak más a véleménye mint a tied.Reménykedj ,hogy hamar jöjjön érted a vadász.......

bigmax 2013.10.07. 11:57:09

@zengjen a dalunk fajtárs: óvatosan,nem az anyáddal beszélsz!

Most megint hogy fog csalni a fidesz Baján? 2013.10.07. 12:01:46

A szurkoló és a diák nem hülye...!

Szegény Puskás Öcsi bácsi hogy szégyelné magát a felcsúti "feltámadás" láttán.
Sorra veszi a meccseit a Felcsút!

Jövőre választások lesznek és hogy nézne az ki, hogy a Kim Or Bán stadionjának nincs NB 1-es csapata. Nosza igazoltak gyorsan játékosokat.
Nem ment a szekér, tutti kieső helyen a csapat, hát veszünk, intézünk meccseket.

A Fradi elnöke a fideszes, listázós Kubatov. Mit tesz Isten a tutti esélyes Fradi simán kikap 3:1 re. Sima ügy.
Most hétvégén Pécsett pár fideszes vezető bejelenti a meccs előtt, hogy 1 milliárdot adnak stadion felújításra. Hogy hogynem 2:1-re kikap a hazai csapat.
A felcsúti Puskás szépen veszi a meccseit a fidesz révén.

Gondoljuk a fideszes MLSZ csak vizsgálódik ez ügyben is.
Ilyen orbáni, sunyi, simlis, álszent csaló "nemzeti" világ az övék.
A Fradi meg a Pécs is szégyelje magát!

Emberek, ti meg gondolkodjatok el...!

szanalmas 2013.10.07. 12:06:51

@susu64:

Pedig félnek, ezért nem mernek tiltakozni. Fentebb szó volt róla, hogy miért félnek. A te ismerőseid meg hallgatnak és nem beszélnek a problémákról, beálltak a sorba, lapítanak, megpróbálnak túlélni, ergó félnek. Erről szól ez az egész. A tüntetések meg nem a pártokról szóltak, én nem láttam pártjelképeket sem, meg meg is lettek kérve rá az outside-erek, hogy magánemberként, ha egyáltalán vannak. A saját fülemmel hallottam a hangosbeszélőt. De a hozzád hasonló fogalmatlanok majd jól megmondják a tutit a kommentekben, meg meghozzák a törvényeket hozzáértés nélkül a pártirodákban. Azt se tudod, miről beszélsz, bazmeg. És nem, nem vagyok pedagógus, mielőtt belekötsz a bazmegbe, bazmeg! Nincsenek biztosítva sem eszközök, sem munkaerő ehhez a 3 évig írt elbaszott törvényhez, és semmi köze az egésznek a minőségi oktatás elősegítéséhez továbbra sem. A központosított irányítás meg egy komplett csőd a kezdetektől. De majd ti megmondjátok, hogy minden fasza. Hát, én egy dolognak tudok csak örülni, mégpedig annak, hogy remélhetőleg nekem nem lesz már általános iskolás gyerekem!
A pedagógusok meg bazmeg nem azért nyifognak, mert sokallják a munkát - eddig is többet dolgoztak, mint amennyit most kitaláltak -, hanem mert lényegileg semmi nem változott, csak kitaláltak pár elmebeteg baromságot, amivel csak a minőségibb oktatásra fordítható lehetőségeket és időt vették el. Fűtés, íróasztal, fénymásolópapír, tornaterem, karbantartás, elegendő munkaerő, hypó és ezer egy dolog továbbra sem lett, viszont faszányos napi tesit, meg kötelező 5-ig tartó kaotikusan megszervezhető, leterhelő és időrabló, és a legtöbb esetben értelmetlen gyermekfelügyelet (természetesen bárminemű elképzelés, tematika és eszközök hiányában), és vízfejeket sikerült alkotni! Ebben az országban csak a hozzáértés hiányzik a pártpolitikákból, minden más genny csurog belőle orrán-száján!

ob.szerver 2013.10.07. 12:06:59

@jobbdemokrata:

"mert mások jónak érzik az átalakításokat az oktatásban"

Persze, ilyenek is vannak szép számmal. A szolgalelkű, vezérelvű, önalávető kishitű karrieristáknak, az önálló véleményalkotásról lemondó, elvtelen talpnyalóknak nagyon bejön a rendszer.
A többieknek pedig nem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.07. 12:11:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha nem kap normális fizetést, akkor csak 1-2 elhivatott megy pedagógusnak, a többi pedig a söpredék, akit máshova nem vettek fel...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.07. 12:14:17

@Nagykevély: Miért van az, hogy minden szakmai vagy civil szervezet megalakulása után, mihelyt ír róluk az újság, azonnal valami politikus jelenik meg náluk és helyet követel magának az elnökségben?

s 2013.10.07. 12:20:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ő . . . Ő . . ő . . ő . .

Basszad szájba a retkes picsájú, buzi, tripperes kurva rohadt anyádat.

Remélem nem felejtettem ki semmit.

s 2013.10.07. 12:22:29

@notib: Felesleges az erkölcstan, ameddig van közgép.

Avagy, minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának.

s 2013.10.07. 12:24:17

@vitalis06: Az elbocsájtások még csak most jönnek. A családtagod tehát lehet, hogy örül, de ezek szerint nem lát eléggé előre.

s 2013.10.07. 12:26:14

@bigmax: Nálunk ilyen a szürkeállomány. ;-)

s 2013.10.07. 12:27:30

@Gabbesz: Fussa rája. 3000 milliárd Huf okos beosztással sok mindenre elég.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.07. 12:28:32

@TetraB:

Fáj az igazság?

A társadalom eleve sok ellenérdekelt rétegből áll, s ez a konkrét eset nem uszitásfüggő.

egy szavazó 2013.10.07. 12:34:58

Köszönöm, Hanga!

Egy autoriter rendszer utolsó évtizedében jártam gimnáziumba, a Leőweybe. Nem gondoltam volna, hogy lesz még idő, amikor újból egy autoriter rendszer kiépülése ellen kell tiltakozni.

Különösen a kisstílű, alpári hangnemben hozzászólók figyelmébe ajánlom az alábbiakat:

A két prioritás, amelyek nélkül esélye sincs az országnak a felemelkedésre:

1./ Minden erővel fejleszteni kell a közoktatást, a szakképzést, a felsőfokú oktatást, mert Magyarországon a munkaerő az egyetlen termelési tényező, aminek a minőségét és mennyiségét önerőből is számottevően emelni lehet.

2./ Helyre kell állítani Magyarország tőkevonzó képességét.

Ezek nélkül nincs megállás a nyomorúságos perifériára vezető meredek lejtőn.

1./ A közoktatás állami-klerikális bekebelezése, az évek óta tartó forráskivonás az egyébként szétaprózott felsőoktatásból, a keretszámok szűkítése nem egy tudásalapú társadalom irányába mutatnak. Ezt a folyamatot vissza kell fordítani!

2./ A közoktatásban meg kell szüntetni az egyházi befolyást! A vallási hovatartozás az egyén és a család legbelsőbb magánügye, és – tekintettel a történelmi előzményekre – Magyarországon különösen érzékeny személyi adat. A hitéletnek az egyházi intézményekben van a helye.

3./ A közoktatásban erősíteni kell a nyelvoktatást, az elemző, problémamegoldó, gyakorlatias készségek fejlesztését, a koóperációt, bátorítani kell az önálló véleményalkotást! Ezzel szemben drasztikusan csökkenteni kell a lexikális adathalmazok sulykolását, adattárolásra ott van a számítógép és az internet. Kevesebb múltba révedés és pátosz, több informatika. A tanári pályát - a pedagógus életGálya-modellel szemben - valóban vonzóvá kell tenni! Elégedett, kreatív, szabad emberek hozhatják ki a legtöbbet a felnövő generációból.

4./ A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létjogosultságát – egyáltalán a közoktatás államosítását – felül kell vizsgálni! A gigantikus apparátusban erősödnek a személyi függőségek, mindenki a utasítást várja, mielőtt bármit tenne. A kézenfekvő, hatékony és gyorsan kivitelezhető megoldásokat is halasztják felső jóváhagyás nélkül. Fortélyos félelem igazgat, nem a szakmaiság és a jog. A túlcentralizált rendszerek lelassulnak, az össztársadalmi veszteségek nagyok.

5./ Különös hangsúlyt kell fektetni a legszegényebbek oktatásának támogatására. Az alsó szociális rétegek FELFELÉ TOLÁSÁVAL kell növelni az átlagos szakképzettséget, a munkakínálatot, a foglalkoztatási rátát. Így csökkenhet a szegénység újratermelődése. Az oktatás az előfeltétele annak, hogy ezek a rétegek résztvegyenek később a közteherviselésben.

6./ A felsőoktatásban NE LEGYEN TANDÍJ! Csak a túlfogyasztók fizessenek! Ennek az programnak a megvalósítása - szemben a tisztán populista ígéretekkel - nem gyengíti, hanem erősíti az ország versenyképességét. A felsőoktatásba bejutó szegényeket ezen felül (!) ösztöndíjjal kell támogatni. Semmi sem mobilizál úgy, mint a felemelkedés reménye. A nemzeti versenyképesség erősítése érekében – és humánus megfontolásból – minden eszközzel, de leginkább az oktatással kell segíteni a társadalmi mobilitást, növelni kell az átlagos felsőfokú képzettséget. Ennek legfontosabb eszköze, hogy a felsőoktatás közszolgáltató jellegű legyen, kizárólag a teljesítmény számítson a bekerülésnél és a bent maradásnál. Ha a piaci igényeknek megfelelő struktúrában több diplomás van az országban, szívesebben telepednek le magas hozzáadott értékű termelést és szolgáltatást végző vállalatok. A skandináv országok a drága, viszont magasan képzett munkaerejükkel sokkal több tőkét vonzanak, mint a déli országok az olcsó, de alacsonyan képzett tömegeikkel.

Ha a felsőoktatás nem közszolgáltatás, hanem privilégium, akkor túl sok tehetség vész el, és ez végzetes hiba egy olyan ország számára, amely nem képes úgy beszippantani a világ szellemi elitjét, mint az Egyesült Államok. A túlfogyasztást – amely minden ingyenes szolgáltatás esetén fennáll - teljesítményen alapuló szabályozással kell korlátozni. Csak a renitensek fizessenek!

Itt érdemes megállni egy gondolatra: Baden és Württemberg, XIX. század: Carl Benz édesapja mozdonyvezető volt, aki korán meghalt, a fiút édesanyja egyedül nevelte. Gottlieb Daimler apja vendéglős volt. Wilhelm Maybach árvaházban nőtt fel. Nem éppen a felső középosztály.... Ezért nem veszhet el egyetlen tehetség sem!

7./ A 16 évre csökkentett tankötelezettségi korhatárról: az alacsonyan képzett tömegek növelése arra predesztinálja az országot, hogy a tömegtermelő, összeszerelő jellegű beruházásokért versenyezzen Ázsiával, ami be is betonozza helyünket az európai periféria szélén.

8./ A Nemzeti Pedagógus Kar nem demokratikus képződmény. Sokkal inkább tekinthető az államilag vezérelt szabadságelvonás újabb lépcsőfokának: az ellenőrzés, a megfigyelés, a csoportnyomás, a besorozás eszközének.

Pedig a sikekres nemzetek példája egyértelmű: szabad, kreatív, nemzetközileg is versenyképes generáció felnevelése csak szabad, kreatív, elégedett tanári kartól várható.

s 2013.10.07. 12:40:42

@jobbdemokrata: "Amíg Állambácsi adja a pénzt, addig talán kicsit beleszólhat."

Nem ő adja. Állambácsinak ugyanis nincsen egy kibaszott fillérje sem. Ami volt nála esetleg, azt elkúrta devizahiteles mentésre, meg stadionokra.
A pénzt mi adjuk, a nép. Az Isten adta NÉP. Ezért egy ideiglenes megbízott csak korlátozott intézkedéseket tehet. Pont annyit, amennyire fel van jogosítva. Nem hiszem, hogy mr. orban és rablóbandája több évtizedre bevásárolta magát az igazgatói tanácsba. Ha most nem is, 2018-ban úgy lesznek kibaszva, hogy a lábuk sem éri a földet. Ezért nem kell több évtizedre elbaszni olyan dolgokat, amit ésszel felfogni képtelenek.

TetraB 2013.10.07. 12:41:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: biztosan neked olyan tanáraid voltak, nekem nem az értelmiség legalja jut róluk az eszembe. de már biztos régen jártam iskolába.

s 2013.10.07. 12:42:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szeretnéd, mi? HÜLYEGYEREK.

Akkora fasz vagy, mint ide lacháza.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.07. 13:04:13

@TetraB:

Én is rég jártam iskolába. De az összes tanárom, különösen általánosban, bunkó állat volt kisebb vagy nagyobb mértékben.

szintetikus 2013.10.07. 13:13:36

A közoktatásba ennyi pénzt sem érdemelne...

s 2013.10.07. 13:13:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Arra mindannyian kíváncsiak volnánk ezek után, hogy ők mégis hogyan emlékeznek vissza rád.

s 2013.10.07. 13:24:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nyilván őnekik is megvan a maguk véleménye minderről, csak megkímélnek mindannyiunkat attól, hogy ezt itt kifejtsék. Ha még élnek szerencsétlenek egyáltalán.

Abendsen 2013.10.07. 13:38:35

Abból látszik, hogy milyen hülyék dolgoznak az oktatásban, hogy akkor állnak neki tüntetni mikor fizetésemelést kapnak. Mindegy, én remekül szórakozom.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.10.07. 13:40:24

@Abendsen: Nem baj, majd jön egy igazi demomkrata kormány és visszacsinálja... :D

Szelid sunmalac 2013.10.07. 13:44:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kezdem erteni miert vagy te ilyen felmuvelt, felallat vegleny. Tanulni nem tudtal, birkak kozt elsz, inkabb elkoltoztel a balkanra, mert duhitett a civilizacio...sokat megmagyaraz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.07. 13:46:07

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Nem, civilizációpárti vagyok, azonban taszít az újfasiszta Európa ateista tömegkultúrája.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.10.07. 13:58:29

Iszonyatos. Van olyan pedagógus, akinek majdnem napi 8 órát (mármint 8x45 percet) is kell dolgozni....
Ó, a közszféra legalja.
Ha ennyire szar, és ennyire okosak vagytok miért nem helyezitek letétbe a felmondásotokat, mint az orvosok? Féltek, hogy sehová máshova nem kelletek, és 10 perc alatt lesz helyettetek fiatalabb/okosabb/jobb képességű???

Mária 2013.10.07. 14:11:29

"Amit tanárainkkal művelnek, az megaláztatás, az emberi- és morális értékek megcsúfolása. "

Honnan veszi a kedves nemtudomki, hogy ezt a tanárok is így gondolják?

Honnan veszi a BÁTORSÁGOT a kedves nemtudomki, hogy a tanárok megalázásával, a tanárok hátára kapaszkodással sütögesse a saját politikai pecsenyéjét?

Mert lássuk be, a tanárok nevében kiabálók a saját pecsenyéjüket sütögetik.

Mert lássuk be, akik a tanárok nevében beszélnek, azok megalázzák a saját tanáraikat azzal, hogy kretén idiótáknak állítják be őket, akik nem képesek kiállni magukért.

Ad Dio 2013.10.07. 14:20:46

@bigmax:

"te is odaállhattál volna mint a szép nagy magyar szürkemarha.......csak ,hogy nemzeti szimbólum se maradjon ki !"

Brávo.

Ha már így megszólítottál, had kérdezzen a szürkemarha: szerinted rendben van az hogy gyerekek mögé állva nyomjuk az agitpropot?

Ad Dio 2013.10.07. 14:26:09

@egy szavazó:

"A közoktatásban meg kell szüntetni az egyházi befolyást! A vallási hovatartozás az egyén és a család legbelsőbb magánügye, és – tekintettel a történelmi előzményekre – Magyarországon különösen érzékeny személyi adat. A hitéletnek az egyházi intézményekben van a helye."

Ez a Te véleményed. Egy szavazóé. Magyarországon van egy sereg szavazó, akinek más a véleménye erről. Nem baj ugye, ha ezek a szavazók is szóhoz jutnak néha?

Mária 2013.10.07. 14:37:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Én is rég jártam iskolába. De az összes tanárom, különösen általánosban, bunkó állat volt kisebb vagy nagyobb mértékben."

Jó, de te a Szovjetunióban jártál iskolába.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.07. 14:41:32

@Mária:

1-7. osztály között Budapesten jártam, magyar iskolába.

s 2013.10.07. 14:55:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Te meg gondolkozni nem tudsz. Még a nevedbe is beleírtad.

s 2013.10.07. 14:56:44

@Mária: "Honnan veszi a kedves nemtudomki, hogy ezt a tanárok is így gondolják?"

Honnan veszed te, hogy nem?

susu64 2013.10.07. 15:09:35

@kgonzo: @egy szavazó: ha nem vetted volna észre, éppen ezért a két prioritásért történik, ami történik. Leharcolt, elfuserált oktatással és adósságba hajszolt országgal mindezt nem lehet elérni.

susu64 2013.10.07. 15:11:39

@bigmax: nem tudom, kia az a "féltek", nekem nincs félnivalóm sem tőled, sem másoktól. a többit leírtam. Mégcsak azt nem tudom, hogyan kerül ide a templom (és hogy vajon melyik felekezeté?).

susu64 2013.10.07. 15:17:35

@kgonzo: Egyrészt: egy országon kívüli, elvben pártatlan jelentést nem szoktak pártok készíteni. Másrészt, ezt a fajta tevékenységet - a saját haza pártérdekből történő áztatását, mocskolását régen hazaárulásnak hívták, bizony komoly "jutalom" járt érte.
Azután, értelem szerűen felétek mindenről Orbán tehet, ha süt, ha borul.
Utolsó sorban meglehetős ismereteim vannak iskolákról, diákokról, tanárokról, ha figyelmesebben olvastál volna magad is tudnád, miért.

susu64 2013.10.07. 15:24:46

@szanalmas: Szánalmas az a sok sületlenség, amit írsz. De jogod van hozzá, úgyhogy kellemes rettegést! Csak azt ne gondold, hogy mert néhányótóknak lenne igénye rá, akkor már úgy is van. A stílusod azonban páratlan, lehet, nem ártott volna pár évet ráhúzni a 2 általánosra valamelyik iskolában.

Mária 2013.10.07. 15:29:51

@s:

Választ várok a kérdésemre, kicsi csira, nem visszakérdezgetést!

A posztoló azt sejteti, hogy az összes tanár nevében beszél.

Ebből adódik a kérdés:

Honnan veszi a kedves posztoló, hogy a tanárok egységesen osztják a véleményét?

kgonzo 2013.10.07. 15:34:00

@susu64:
Örülök, hogy ezt Te írod. Mert én azt nem felejtem ám, hogy Orbán Viktor 2006-ban azt kérte az Uniótól, hogy függessze fel a Magyarországi kifizetéseit. Miközben azon dolgozott, hogy elítéltesse a magyar kormányt. Mit is mondtál, hogy hívják ezt?

Nekem meg két gyerekem van ebben a rendszerben, s pontosan tudom, hogy a porosz rendszert nem viselik, de amíg kreatívan tanítják őket, csodákra képesek.
S ha valamitől hánynom kell, akkor például nagyon tudtam, amikor az akkor elsős elsőszülött gyermekem, az előző Orbán kormány idején megkapta a nemzeti olvasó könyvet, amelynek az első oldalán az állt, hogy ő azt Orbán Viktor miniszterelnöktől kapta. Azért nem hagytam ám szegény gyereket hülyén meghalni: én elmondtam Neki, hogy azt az én pénzemből adta neki ez a jóember. Egyébként ez a legnagyobb baj velük: mindig a más kontójára ajándékoznak, most épp a közműcégek fizetik a választási kampányukat. Ha érted.

bigmax 2013.10.07. 15:53:53

@susu64: beállsz orbéna mögé és onnan kiabálsz ,hogy nem félsz senkitől?:D
Bátor vagy mint az oroszlán!:D
Te az árnyékodtól se félsz....csak egy kislánytól!:D
Tőlem nem is kell félned,én jó ember vagyok.....most nem definiálom milyen a jó ember ,mert sose értenéd meg.

bigmax 2013.10.07. 15:58:35

@Ad Dio: ha elolvastad volna a véleményem nem kérdeznél ilyen butát.A lányka elmondta a véleményét,pont........egy felnőtt, értelmes ember helyén tudja kezelni egy gyerek megnyilvánulását.Te is képes lennél erre ha nem azért fizetnének az orbénák ,hogy egy gyerekbe beleköss.Tudom pénzért ti mindenre képesek vagytok.....se isten ,se ember....na de már egy gyerek se?

bigmax 2013.10.07. 16:09:16

@Mária: neked szokatlan lehet ,hogy egy gyereknek van saját véleménye.Téged szolgának neveltek a szüleid és nem is érted ,hogy mások miért nem úgy élnek mint te,parancsra ,pénzért bárkit mocskolva ,hogy megszolgáld a béred.
Lehet egyszer megvilágosodsz majd...kétlem ,de lehet.
A lányka veled ellentétben megmondta a nevét,mert nem szégyenli mint te aki mocskolod.Orbénák pártházában gondolom jól tartanak téged és lediktálják neked ,hogy mi is legyen a véleményed!
Jó szolga vagy ez nem vitás!

Ad Dio 2013.10.07. 16:21:35

@bigmax:

Ha azt akarod hinni hogy ezt a szöveget egy középiskolás írta, akkor énfelőlem hidd. Véleményem szerint ez igen fejlett politikai hitre utal, de ez legyen a Te bajod. Nagy az Isten állatkertje, Te is elférsz benne.

bigmax 2013.10.07. 16:33:41

@Ad Dio: Tudom neked mindenki ellenség akire orbéna rámutat!Neked mint felnőttnek lehetne véleményed mégse élsz vele.Gondolod egy pillanatig is érdekel ,hogy a fajtád mit gondol rólam?:D
Inkább érzem magam állatnak (hisz az is vagyok )mint ,hogy közületek egy legyek!

Ad Dio 2013.10.07. 16:49:04

@bigmax:

(sóhajt)... (vállat von)...

bigmax 2013.10.07. 16:51:23

@Ad Dio: mi van a diktálód feladta??:D

Ad Dio 2013.10.07. 16:56:38

@bigmax:

...(fej csóvál)... ablak bezár.

Zárszó: kedves baloldal: nem szép dolog gyerekeket használni biodíszletnek.

bigmax 2013.10.07. 17:01:58

@Ad Dio: rossz helyen kopogtatsz!Bár fideszes egyetemista gyerekek lehetnek földtulajok?Ja az nem számít nektek hisz a cél szentesítí a gyerek eszközöket is.

Kjoji 2013.10.07. 17:07:08

"Az, hogy ma ilyen kevesen vagyunk itt, nem kudarc." De az. Én azt gondolom, hogy ennyien vagytok, Ti meg azt, hogy sokmillió magyar állampolgár mániákusan retteg. Én nyilván ezért fasiszta fidesz pribék vgyok, Ti meg felelősen gondolkodó európai polgárok. Csak azt szeretném csendben kérdezni, honnan van ez a hihetetlen felsőbbrendűsgi tudatotok, honnan?

Ad Dio 2013.10.07. 17:14:52

@bigmax:

Figyelj ide Te mafladék. Gimnazista koromban szerveztünk tüntetést az akkori kormány ellen egy gimnázium megmaradásáért. Kinyitottuk a szánkat ha nem tetszett valami - btw győztünk. Viszont amikor odajött hozzánk az akkori ellenzék hogy kicsit "segítsen", úgy elhajtottuk az anyjába, ahogy még ma is nyalogatja magát valahol. Mert ez a gyerekek ügye volt és az is maradt. Igaz nálunk nem voltak ilyen szépen "megfogalmazott" beszédek, amik - hogy hogy sem - 100%-ban tükrözik az aktuális ellenzék agitpropját (plusz mentegetik a balfaszságát és erőtlenségét...) - nem volt hangosításunk, rendezvényszervezésünk stb. Mégis működött. Illetve épp EZÉRT működött.

bigmax 2013.10.07. 17:25:58

@Kjoji:Nincs benne a fidesz vörös kézi könyvében ami szerint irányítanak téged?Kértél engedélyt ,hogy gondolkozz bármin is?Ha ezt megtudják rólad ,hogy gondolkodsz......
Miért akarsz ártani magadnak a felesleges gondolkodással?Kivert kutya akarsz lenni?

bigmax 2013.10.07. 17:28:25

@Ad Dio: figyu te hányadék!csak ennyi,gondoltam én is megszólítlak!

WhyCantITouchIt? 2013.10.07. 17:39:10

14-16 éves gyerekeket felhasználni politikai haszonszerzésre...
Jó az irány srácok!!!

bigmax 2013.10.07. 17:41:18

@WhyCantITouchIt?: ezt a földbirtokra érted amit a fidesz csinál?igazad van ,tényleg gusztustalan.

WhyCantITouchIt? 2013.10.07. 17:42:30

@bigmax: Esetleg nem voltam érthető?

Mária 2013.10.07. 17:45:25

@bigmax:

"neked szokatlan lehet ,hogy egy gyereknek van saját véleménye."

Nekem az a szokatlan, hogy vannak, akiknek természetes, hogy a pártok a választási kampányban gyerekeket használhatnak fel szócsövükként.

bigmax 2013.10.07. 17:46:55

@WhyCantITouchIt?: de az voltál csak túl féloldalas!Ha az egyikét elítéled akkor tedd ezt a másikkal is ha gyerekeket vonnak be a mocskos dolgaikba.....bár ez a lányka csak elmondta a véleményét és ennyi,miatta nem éheznek ,nem nélkülöznek családok.Mérlegeld ,hogy melyik milyen súlyú és utána bravózz ....

bigmax 2013.10.07. 17:51:59

@Mária: a te oldalad fiataljai még soha nem nyilvánítottak véleményt ?Mitha kihagyna a memóriád.....amikor nem az orbénák garázdálkodtak akkor a fidelitaszos gyerekeket is bevezette orbéna fletó ellen....
ne add az amnéziást ,mert nem áll jól neked!

Kjoji 2013.10.07. 17:59:37

@bigmax: természetesen narancssárga a kézikönyvünk, Nektek vörös

bigmax 2013.10.07. 18:09:17

@Kjoji: valami gond van a koponyádban ,mert el se tudod képzelni ,hogy van olyan ember aki nem szolgája egyik pártnak se.....most velem bajba vagy ,mert én nem egy bites agyú vagyok mint ti akik csak oldalakban képesek értelmezni a világot.A kézikönyvetek borítója lehet ,hogy narancs de ha leveszed akkor ott az igaz színe,ami vörös .Nézd meg a kiadását....1953 vagy valami hasonló évjáratú .Nem kell szégyelleni ,hogy nincs önálló gondolatotok ,tőletek ennyi telik és én megértem de elfogani nem tudom.A legtöbb vörös a te gazdáid között van így a vörös intenzitása nálatok nagyobb....soroljam ,hogy ki volt komcsi köztük?

s 2013.10.07. 18:26:57

@Mária: Nem azt mnodja, hogy mindenki ezt gondolja, hanem azt, hogy a többségük. Valószínűleg azért, mert jobban ismeri a tanárokat, mint te, aki ennek az ellenkezőjét feltételezi.

Mária 2013.10.07. 18:37:31

@bigmax:

"a te oldalad fiataljai még soha nem nyilvánítottak véleményt ?Mitha kihagyna a memóriád."

Milyen "én oldalam"-ról beszélsz, kicsi szívem?

Nekem nincs oldalam, pártpreferenciával nem rendelkező bizonytalan szavazó vagyok, úgyhogy rábactál, mert engem nem tudsz azzal revolverezni, hogy az "én oldalam" se különb, mint az elvtársaid.

Mária 2013.10.07. 18:40:36

@s:

"Valószínűleg azért, mert jobban ismeri a tanárokat, mint te,"

Ezt meg miből gondolod?

Ja, hogy megint a hasadra csaptál, és hülyeségeket beszélsz, hátha bejön alapon?

Mária 2013.10.07. 18:43:34

@s:

"Valószínűleg azért, mert jobban ismeri a tanárokat, mint te,"

Ezt meg miből gondolod?

Ja, hogy megint a hasadra csaptál, és hülyeségeket beszélsz, hátha bejön alapon?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.07. 18:51:27

@Mária: mert aki nem ment oda tüntetni, az is osztja, csak fél ezért nem ment oda...világos nem?

@bigmax: háhógyne....

Ad Dio 2013.10.07. 19:09:43

@bigmax:

Nekem vannak nagyon kedves barátaim, akik a szociális-balolali értékekhez érzik magukat közel. Én inkább piacliberál-konzervatív vagyok. Ennek ellenére egész jól megértjük egymást. Amikor egy hozzád hasonló bunkócskára lelek a neten - legyen az jobb vagy balhülye, mindig elgondolkozom, hogy vajon miféle sérülés, törés vagy betegség, tragéia lehet a háttérben ami ilyen tudati torzulást eredményez. Mire idáig eljutok, már nem is neheztelek - na jó, csak kicsikét.

Szóval trollkodj csak nyugodtan, ha ez hozzájárul a gyógyulásodhoz.

bigmax 2013.10.07. 19:24:07

@Mária: hoza tart a világ ha már te is letagadod az orbéna gazdád!:D

bigmax 2013.10.07. 19:27:59

@Ad Dio: mesélni azt tudsz,visszakozni is de már késő....
Aki nem a te paraszti észjárásod szerint tekint a világra az mind beteg számodra...de lehet nem mi vagyunk ennyien a hülyék hanem csak te!

Ad Dio 2013.10.07. 19:31:20

@bigmax:

Mondom, semmi baj ezzel, csak nyomjad a süketet nyugodtan.

De ha esetleg beáll egy kis javulás majd a mentális állapotodban, majd legyél figyelemmel az olyan helyzetere, ahol úgy tűnik, hogy MINDENKI szembejön a pályán. NA akkor nem biztos hogy nem Te vagy aki téved ;-).

susu64 2013.10.07. 20:17:18

@kgonzo: kedves ifjú barátom, örülnék, ha megneveznéd a hírforrásaidat és pontosan idéznél. Amire hivatkozol ugyanis így hangzott el: "Ezért kell az Európai Uniónak világossá tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból sem a hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak." Ebben a mondatban szó sincs Magyarországról, teljes mértékben vállalható. Okt. 27.-én hangzott el, az Őszödi beszéd és a 23.-i brutális rendőrterror után. Az oktatási rendszer pedig alapvetően rossz és elhibázott volt, jó néhány saját gyerekem révén erre eléggé nagy rálátásom van. Az elmúlt kb. 35 évben kb. 210-220 szülői értekezleten voltam, s megszámlálhatatlan fogadóórán.

susu64 2013.10.07. 20:23:19

@bigmax: köszönöm a belátásodat, talán magamtól is tudom, ki a jó ember. Én csak próbálok az lenni, bizony sokszor nem sikerül. De hát nincsen nekem szükségem, hogy Orbán háta mögé álljak, nincs is miért, félni meg tényleg nem félek, nem féltem Rákosi alatt sem, pedig az apámat lecsukták s a házkutatások emléke még bennem van, meg később, Kádár alatt sem, a többiről nem is beszélve. A lányokkal szemben valóban félénk és félszeg voltam, ezt a kislányt azonban, mint már írtam, sajnálom. De elfogadom, hogy van, aki fél, s vannak, akik örülnek, hogy félelmet gerjeszthetnek, még napjainkban is. Ilyen pl. a jelenlegi magát baloldali dmokratának nevező ellenzék, akik között van néhány olyan figura, akitől a Jóisten mentsen meg minket.

Vombatus Ursinus 2013.10.07. 22:25:09

Azért az valahol félelmetes ám, hogy egy ötvenkilós középiskolás lány szavait ennyire komolyan veszik és rettegnek a mondanivalójától az itt bérkommentelő narancsos elvtársak. :)

panelburzsuj 2013.10.07. 22:36:55

@Vombatus Ursinus:

Ha engem kérdeznének, én a sok fűrészporral töltött tökfej helyett a Szabó Rebekára bíznám az "antiorbán" szerepet.

Ordítson csak rá a sok komondorkacacányos tokamagyar...

szanalmas 2013.10.07. 23:57:23

@susu64:

Na látod, ennyire egyszerű a dolog. A hozzászólásodban sikerült a nemzeti köznevelési törvény összes előnyére rávilágítanod. Mert nincs olyanja neki. És még stílusod sincs, csak puffogsz értelmetlenül. Köszke, ennyit vártam tőled...

s 2013.10.08. 10:02:17

@Mária: "Ja, hogy megint a hasadra csaptál, és hülyeségeket beszélsz, hátha bejön alapon?"

Lottóhúzással mi van, Mária Néni? Rá tetszett már jönni, hogy mit tetszett elbaszni? Azon kívül persze, hogy az ellenvéleményt le tetszett radírozni a blogjáról?

Ennyit a "hülyeségeket beszélsz" -ről. Neked nyilván lehet, mert te olyan kibaszott okosnak képzeled magad. Ostoba picsa.

Ad Dio 2013.10.08. 12:44:47

@s:

"Ennyit a "hülyeségeket beszélsz" -ről. Neked nyilván lehet, mert te olyan kibaszott okosnak képzeled magad. Ostoba picsa."

Intelligens, kiművelt, européer hozzászólás. Megragadtad a lényeget. Egyél troll egyél! Hamika!

s 2013.10.08. 13:26:05

@Ad Dio: Basszad meg anyádat, hülyegyerek. Tudod egyáltalán, miről beszélek, vagy csak beleugattál?

Kókadt-szegfű 2013.10.09. 10:29:01

Fizetett, magyarellens bérenc!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.10.09. 20:03:50

Azért nagyon sok mindenben igaza van. Szakmaiság az oktatásban - mint sok egyéb területen, 0, sok-sok éve már, nem csak a narancskormány, hanem az előzők alatt is. Nem csoda, ha néha elszakad a cérna a dilettáns intézkedéseket látva.
Az viszont felfoghatatlan, hogy érdemben soha nem történik semmi.

Az meg max. undorító, hogy a társadalom egyes csoportjainak bajait némely politikai körök (bármelyik színből) a maguk céljaira akarják felhasználni. Ez bármilyen helyzetben gusztustalan. Ilyen dolgokra képes emberektől várjuk, hogy majd jó irányba vezessék az országot? Hülyék vagyunk.

zaza3 2013.10.09. 22:01:43

KEDVES HANGA!
Köszönet Neked sokak nevében, akik helyett megszólaltál. Tudom, hogy egyedül írtad a szöveget, minden elismerésünk érte. Hidd el, akik hallották a beszédedet, büszkék Rád. Büszkék, mert a nevükben szóltál, mert bátor voltál, tiszta szívvel. Sajnos, szembesülnöd kell mindazzal, amit ezen fórum magával hoz. De Te maradj mindig "Nemes, küzdő, szabadlelkű diák."

Kedves Fórumozók!
Sokan szégyellhetik magukat az itt megmutatkozó mélységes sötétségük miatt. Aki nem tudja, mi a szabadság, a szabad szellem, nem is érti, miről szólt a szombati megmozdulás. Akinek meg kell mondani, mit gondoljon, mert önállóan nem tudja, frusztrált lesz, ha gondolkodó emberekkel találja szemben magát. A jelen oktatáspolitika pontosan ilyen félkegyelműeket kíván nevelni, és ehhez nem adják nevüket azok a tanárok, akik szombaton ott voltak, akik számára az ALAPTÖRVÉNYBEN rögzített szabadság alapérték. Mert az ALAPTÖRVÉNY biztosítja "a törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát." Sajnos az itt fórumozó fogyatékosok ezt nem értik, és úgy is viselkednek, mint a dühös kisegítő iskolások. Csak a kisegítősökre nem lehet haragudni, de az itteniek választhatták volna az értelmes létet is, de szellemi igénytelenségük az ostobák közé taszította őket.
Kedves Fórumozók!
Tanuljanak még sokat, nagy szükségük van rá. És mélységesen tiszteljék a megmozduláson felszólaló bátor diáklányt, mert tőle is nagyon sokat tanulhatnak.
És ne járassák le országunkat, hogy legalább a Balkánon megmaradhassunk!

Smead146 2013.10.10. 13:47:34

@szanalmas: A heti 5 testnevelés óra tök jó, csak épp senki nem számolta ki egy egyetlen matekkal, hogy vajon hol a fenébe tartják meg ezeket az órákat? A legtöbb iskolának egy db tornaterme van, amit jó esetben ketté tudnak választani egy függönnyel. És ez csak egy mini példa, ami nagyon jól tükrözi, hogy mennyire jól átgondolt minden rendelet....

Qwer 2013.10.18. 23:25:07

@kgonzo: Van erre valami forrás, hogy 2006-ban Orbán kérte a támogatások befagyasztását?
(Nem kétlem, csak érdekel)

Közösségek

süti beállítások módosítása