Művészek tiltakoznak a hajléktalanság kriminalizálása ellen

2013. 10. 15. 16:23 - Prinz Dániel

Címkék: művészet hirek

A nemrég újra elfogadott, a hajléktalanságot kriminalizáló törvény ellen tiltakoznak nyomasztó utcai akciójukkal művészek. Egy belvárosi aluljáróban rajzoltak fel ,,filmekből jól ismert hullakörvonalakat".

Ezt mondják az akcióról honlapjukon:

A 'Tetthely' egy olyan köztéri vizuális figyelemfelkeltés, amit a hajléktalanokat sújtó aktuális törvénymódosítási javaslat "ihletett". A 2013. októberl törvénymódosítás értelmében Magyarországon a hajléktalanokat kriminalizálják, városban való létüket ellehetetlenítve száműzik őket a közterekről.
Reakcióként filmekből jól ismert földön fekvő hullakörvonalakat rajzololtunk 10 résztvevő és fehér szigetelő szalag segítségével az aszfaltra, Budapesten az V.kerület egyik fedett átjárójában, ahol korábban sok fedél nélküli vészelte át az éjszakákat. A művészek fele lefeküdt a földre a többiek pedig fehérrel meghúzták a körvonalukat. A megvalósítás módja is az alkotás fontos része volt: a földön fekvő és körberajzolt személy pár percre átélte a hajléktalanok helyzetét, illetve eddigi helyzetét, hiszen mostantól már ott sem feküdhetnek. 
A köztér mindenkié, a hajléktalanokat onnan kitiltani bűntény. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet.
 
 
Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr85572185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stabilo 2013.10.16. 08:52:26

Na látjátok. Mennyivel jobb ez mint egy rakás hajléktalan!
A változás mindig "témát" ad a "művésznek". Változás nélkül az ilyenfajta "művész" értéktelen és észrevehetetlen. Köszönjétek meg szépen Tarlósnak a támogatást.

Baloldali érték 2013.10.16. 09:00:15

Szegény művészek, most sem hallgatja meg őket a hatalom. Amikor a gárdistákat tiltották ki a közterekről és kriminalizálták a tevékenységüket, akkor is hiába szimpátiatüntettek mellettük.

A közleményükben is olvasható volt:
"A köztér mindenkié, a gárdistákat onnan kitiltani bűntény. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet."

nnnnnnnn 2013.10.16. 09:05:34

a rajzok mellé oda kellene hugyozniuk is, úgy lenne életszerű.

Sir Galahad 2013.10.16. 09:24:18

Ne tiltakozzanak. Az után tengődni nem jó, magának a hajléktalannak se, őket és a mocskukat kerülgetni meg a többi embernek úgyszintén. Ha nincs elég hajléktalan szálló, vagy azok nem megfelelőek, rendezzenek gyűjtést a probléma megoldására, esetleg fogadjanak be egy-egy hajléktalant. Ez segít, a rajzolgatás nem.

Bafana 2013.10.16. 09:25:36

Kíváncsi lennék egy olyan rajzolt útvonalra, ahol egy normális átlagember el tud szlalomozni a hajléktalanok, a hugy és a szar között. Engem is megillet a kultúrált közlekedéshez való jog. Nem azért talicskázom az adómat az államhoz, hogy a hányadékben közlekedjek. A hajléktalanszállótz tudtommal már föltalálták.

Bafana 2013.10.16. 09:26:52

@Sir Galahad: "rendezzenek gyűjtést a probléma megoldására"
Rendeznek. Úgy hívják: adó. A rendező pedig a NAV.

csibigabi 2013.10.16. 09:28:20

Ezek a "művészek", akik Gyurcsány alatt nem törődtek a hajléktalanokkal, a halott-körvonalaikkal akaratlanul is a lényegre tapintottak. A hajléktalanok javarészt súlyos, fertőző betegek, hajléktalanságuknak is éppen ez az oka. Holttesteik elszállítáa nem egyszerű olyan helyekről, ahol mozogni is alig lehet: Keleti, Blaha, "Felszab" (hogy a "művészek" kedvében járjak a szóhasználattal).

68nyara 2013.10.16. 09:30:18

1. Az "alkotás" szar. (Lehetne cizelláltabban is kifejteni a véleményt erről a valamiről, de így jobban "átmegy"). Azért szar mert senki sem asszociál ezekből a körvonalakból a hajléktalanokra, maximum egy tömeggyilkosság mementójaként lehetne elsütni. Ha már magyarázni kell, akkor a "műalkotás" nem érte el célját.
2. A közterület ugyan mindenkié, de megvannak a közterület használatának a szabályai. Mindenhol a világon.
3. Mint fentebb már valaki megjegyezte: A hajléktalanokkal nem az a baj, hogy békésen ücsörögnek a földön. Hanem az, hogy közegészségügyi (és közbiztonsági) veszélyhelyzetet teremtenek. Vagy a kedves művészek vitatják, hogy a maga alá szaró hugyozó, általában erősen ittas, gyakran bolhás és tetves emberek veszélyeztetik mások egészségét? Esetleg jobb lenne, ha ma is a középkorban megszokott állapotok uralkodnának, az út közepén szabadon folyó szennylével? A "másoknak" nincs joga az egészségéhez? Vagy azt állítják esetleg, hogy a hajléktalanok körében nulla a - hogy finoman fogalmazzunk - "deviáns" viselkedésminta?
4. A hajléktalanokat nem tiltották ki a közterületekről, ez erős csúsztatás, maximum azok egy részéről.
5. A megoldás természetesen összetett kellene, hogy legyen, lehet azt mondani, hogy a hajléktalan kérdést más eszközökkel is kezelni kell. Ez igaz, de az nem működik, hogy nekik semmilyen szabályt nem kell betartani, másoknak pedig ezt tűrni kell. Persze úgy is lehet játszani ezt a játékot, hogy nincsenek szabályok, de akkor készüljenek fel arra a kedves művészek, hogy az őket védő szabályok sem léteznek.
6. A kedves művészek esetleg megtennék, hogy befogadnának pár hajléktalant, ha már ennyire aggódnak értük?
7. Ugye azért majd eltakarítják a szemetüket a közterületről? Ami mindenkié.

bontottcsirke 2013.10.16. 09:34:31

nevetséges művészek.

Hajléktalanokkal meg a krumpliföldre. Majd ott lődörögjenek bebaszva.

Telehajó 2013.10.16. 09:40:41

Most jól megmondták a világnak. Mától már nincs is hajléktalanság, mert ezzel az akcióval sikeresen felszámolták. Mától nem kell a kéregetőket és a húgyszagú csöveseket kerülgetni lépésenként. Ügyesek vagytok, fiúk (vagy lányok, mert ez sokszor nem egyértelmű elsőre)! xD

csibigabi 2013.10.16. 09:44:02

Kunyorgó hajléktalanoknak munkát szoktam felajánlani. Elrohannak, néha még visszaordítanak: nincs rá időm!

csibigabi 2013.10.16. 09:47:40

Ugyanazok a "művészek", akik ezeket a nyomorultakat Kádár alatt üldözték és "csöveseknek" hívták, mára átálltak és heccelik őket.
a fényképek tanúsága szerint a "művészek" egymást firkálgatták körbe, nem a hajléktalanokat. Égő... Még ennyi szolidaritást sem vállalnak velük, de mi vállaljunk, ugye...?

Algopirin 2013.10.16. 10:31:27

Ezek a művészek nem használják ezeket az aluljárókat. Különben nem beszélnének ökörségeket.

Baloldali érték 2013.10.16. 10:33:48

@Telehajó: Ja, és a hajléktalanoknak is mennyivel jobb kint az utcán élni, mint a hajléktalanszállóban! Szerintem költözzenek ki a művészek is, nehogy kimaradjanak a jóból. Na ne csak olyan egyéjszakás performanszra, amit télen szoktak szolidarítani.

strucc007 2013.10.16. 10:46:13

Azt nem ertem, hogy egy un. muvesz milyen jogon rajzol korbe akarkit/akarmit is egy kozteruleten. Engedelye volt? Ha nem, meg kell ot/ket buntetni.
Egyebkent szanalom ez az egesz ugy. De az meg foleg, ami korabban volt. En nagyon sajnalom a hajlektalanokat, de a legtobbjuk sajat hulyesegebol kerult az utcara. Miert is kellene egy rendes, adofizeto embernek elviselni azt a buzt (megj.: furodni lehetne nyaron a Dunaban is), urulekszagot, meg latvanyt, amit muvelnek elviselni a belvarosban???????? Azon a helyen, ahol mindennek rendezettnek, szabalyozottnak kellene lenni?

DFK 2013.10.16. 11:07:27

1. Ugráljon a hugyfoltok és szarkupacok közt a drága művészsereglet.
2. Ugye rongálást követtek el a művész "urak" és "hölgyek".
3. Mindegyik "művész" fogadkójon be egy haléktalant.
4. A "művészek" legyenek szívesek az aluljárokat kitakarítani a hajléktalanok után. Mindennap.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.10.16. 11:22:28

Milyen "művészet" az amit bárki meg tud csinálni? Csak legfeljebb nem kap akkora médiahátszelet hozzá

Nuuk 2013.10.16. 11:39:01

Hol voltak ezek a derék művészek, amikor a hárommal ezelőtti télen 130-nál is több hajléktalan fagyott halálra az utcákon? Vagy akár csak tavaly vagy tavalyelőtt, amikor szintén elhunyt az utcán 60-70 ember? Akkor merre rajzolgattak éppen?

Ja, hogy az nem volt nekik gond. Majd megoldja a Máltai és a Menhely, mit érdekelte ez őket. A hajléktalanoknak joga volt megfagyni az utcán, milyen csodás liberális világ volt az kérem! Most bezzeg épül az új szállás, de ez nem érdekes.

Most hirtelen baromi fontos lett nekik az utcán élők helyzete, felbugyogott bennük az empátia. Mert ugye csak az számít, hogy ezentúl a hajléktalanok nem alhatnak bárhol, és ez bizonyára nagyságrendekkel fontosabb, mint hogy életben maradnak-e vagy sem.

krampam 2013.10.16. 11:39:51

kretének...
mennyivel jobb lenne, ha ott fetrengenének ezek az invalidusok! Ostoba álhumanista képmutatás.
Én örülök, ha végre rend lesz.

Bretschneider detektív 2013.10.16. 11:55:12

Az átlátszóoktatás blognak ilyen az olvasóközönsége? :-(

fifibá55 2013.10.16. 11:56:05

Kicsit elszomorít, hogy a posztoló azt a fáradságot se vette, hogy megérdeklődje a performansz pontos helyét. Ez ti. nem egy aluljáró, hanem a József Attila utca szállodákhoz közeli, jobb sorsra érdemes árkádos része.
Az alkotásoknak én egyébként örülök, mert simán, atrocitások nélkül végig tudok gyalogolni akár beléjük/rájuk lépve. Ha ti. a csavargók ott "fekszenek", és haladás közben véletlenül rájuk lépek, legtöbbször felháborodott hangokat adnak ki magukból.
Hadd ne kelljen már szlalomoznom az elsődlegesen gyalogos közlekedésre szolgáló járdán.

Sir Galahad 2013.10.16. 13:51:11

@Bafana: Bocs, én eddig nem tudtam, hogy az ember az adóját célhoz kötötten fizetheti be.

Diotima 2013.10.17. 05:57:55

Sok igazságot leírtatok, természetesen jogos.
DE, nem gondoljátok, hogy ennyi hozzászólás közt egyetlen empatikus sem jelent meg, az nem a hajléktalanok szégyene?
Nem rajzolom körbe őket, nem lépek rájuk, nem is mondok inkább semmit, mert szégyenlem magam, hogy ilyen sorsok vannak. Tenni semmit nem tudok, inkább hallgatok...

Bafana 2013.10.17. 08:02:54

@Sir Galahad: Persze hogy nem, de ilyet senki nem mondott. Viszont az alaptörvény arról szól, hogy valamit valamiért. Tehát az adómért cserébe pl. emberi közlekedés az aluljárókban.

Sir Galahad 2013.10.17. 11:32:26

@Bafana: És amikor ezt meg akarják oldani, akkor művészek tiltakoznak ellene. Bravó.

Közösségek

süti beállítások módosítása