Mindenki korrupt, kivéve a BME HÖK

2013. 11. 11. 21:20 - Laza Bálint

Címkék: bme hirek hök

Saját újságában, a Műhelyben fényezi magát Engert Attila, a hallgatói képviselet frissen megválasztott elnöke. Nem a semmiből érkező, hirtelen szimpatikus fiatalemberről van szó, hanem egy igazi polihisztorról: saját bemutatkozása szerint a hallgatói képviseleten belül tagja volt a kollégiumi és a szociális bizottságnak, megválasztották a kari Diák Sport Kör-felelősnek is, sőt idővel ő lett az oktatási referens is. 

ea.jpg

Szerencsére segítőkészsége itt nem ér véget, bemutatkozójában ezt írja: „Gyakran találkozhattatok Velem a szociális pályázatok leadásánál, illetve a Martos Csocsó Klubban, mivel ott is dolgozom”. Most pedig az egyetemi hallgatói képviselet (EHÖK) elnöke lett. Ja, meg a Műhely nevű BME-s lap felelős kiadója.

Szóval, Engertnek az EHÖK-elnöki poszt betöltése után az első dolga az volt, hogy interjút adjon a lapban, amit saját maga ad ki (de az egyetem pénzel), méghozzá igen kényes témáról, a korrupcióról.

A Transparency International (TI) februári Korrupció a magyar felsőoktatásban című felméréséből kiderült, hogy a legtöbb válaszadó szerint a hallgatói képviseletek csak saját tagjaik érdekében, nem pedig a teljes diákságért dolgoznak. Egy októberi felmérés alapján ugyanez a véleménye kifejezetten a műegyetemistáknak is: összesen csak 15 százalék szerint nincs korrupció az egyetemen, 32 százalék szerint pedig teljesen korrupt a HÖK.

A Műhely „Korrupt a hallgatói képviselet?” címmel, címlapon hozza a maga módján zseniális interjút. A választ úgysem találjátok ki, de ne is szaladjunk ennyire előre, érdemes szemezgetni a cikkből.

a felmérésének eredménye elég erősen benne van a levegőben

Ez akár pozitív nyitás is lehetne, az elnök elismeri, hogy a korrupció valóban létező jelenség. Csak ne jönne a következő mondat... Engert szerint a Transparency International

sulykolja az emberek fejébe, hogy a hallgatói képviselet (HK) korrupt. Általában a hallgatók, így a megkérdezettek túlnyomó többsége valószínűleg nem lát bele eléggé a HK-k működésébe.

Azaz valójában nincs itt semmi látnivaló, csak a gaz TI mondja ezt, és amúgy is csak azok hiszik el, akik nem látnak bele eléggé a HK működésébe. Örülünk, hogy legalább azt elismerte, hogy földi halandónak esélye nincs a Húsos fazéK HK közelébe jutni.

Csupán a megkérdezettek 25 százaléka ismerte ezt be, pedig a valós arány szerintem ennél jóval magasabb.

Kár, hogy a kérdőív kérdése teljesen másról szólt: „Nem érdekel a dolog, úgysem látok bele a HÖK-ök működésébe”, azaz nem foglalkozom vele, mert esélytelen a változtatás, a szervezet meg átláthatatlan, tehát a válaszadók nem azt ismerték el, hogy nem tudnak felelősen nyilatkozni. De a legjobb rész még csak most jön:

Annak az egyharmadnak, aki úgy nyilatkozott, hogy a HK-kban jelen van a korrupció, lehetséges, hogy fogalma sincs arról, hogy a szervezeteink hogyan működnek. Pozitív meglepetés, hogy kicsit kevesebb mint egyharmad nyilatkozott úgy, hogy csupán pár tagja korrupt a HK-knak.

Vagyis aki szerint korrupció van, fogalma sincs semmiről. Az meg aztán igazi pozitívum, hogy csak egyharmad szerint mindössze pár tag korrupt a HK-ban. A baj csak az, hogy az egész kérdés értelmetlen, hiszen, ha egy szervezetnek akárcsak pár tagja korrupt, akkor maga a szervezet korrupt.

Dicséretes, hogy a cikk szerzője visszakérdez, hogy akkor mégis miért állítja 32 százalék (valójában 59, ahogy ez a cikk alatti táblázatból ki is derül), hogy korrupt a HK. A válasz gyönyörű: aki ilyet gondol, mind sértődött. Ja, meg a gonosz média tehet róla.

Egyedi esetek, élmények alapján: például, mert valaki nem kapott szociális támogatást vagy kollégiumi férőhelyet. Ehhez hasonló sérelmek eredményezhetnek negatív véleményt. Jelentősen növeli a negatív megítélést az is, hogy a médiából is folyamatosan ezt hallják vissza az emberek. Ez alapján az a torz kép alakulhat ki, hogy egyetlen HK sem működik megfelelően, pedig ez azért nem igaz

Legalább elismerte, hogy vannak korrupt HK-k. Itt azonban még mindig nincs vége (dobpergés!):

Másrészt a korrupció szó nem biztos, hogy a legmegfelelőbb annak a kifejezésére, amit az emberek a HK-k működéséről gondolnak. A korrupció maga sokkal több mindent foglal magába, mint ami egyáltalán a rendszer keretein belül elképzelhető.

Szóval szeretnénk többet lopni, de sajnos nem megy, rossz a rendszer. A kérdező pedzegeti azt is, hogyan lehet, hogy egyesek állítólag könnyebben jutnak kollégiumhoz, meg mindenféle egyébként a HK által kezelt szolgáltatásokhoz, pénzekhez (pl. ösztöndíj). Engert itt sem lát semmi érdekeset.

Azokról az emberekről van szó, akik a különböző öntevékeny körökben jelentős szerepet vállalnak, legyen az egy rádió- vagy mentorkör. Ők nyilván közelebb állnak a HK-khoz, mivel együtt dolgoznak velük. Ezek a személyek nem azért kapnak több pontot egy elbíráláskor, mert a képviseletek közelében vannak, hanem azért, mert olyan közéleti munkát végeznek, amit el kell ismerni.

Nyilván el kell ismerni a HK-hoz közelebb állók munkáját, na. 

Gratulálunk az új elnöknek a sikeres munkakezdéshez, így kell ezt. Simán le lehetett volna szerelni ezt az egészet azzal, hogy most lettem elnök, nem tudok semmiről (bár valószínűleg ez is hazugság lenne), de a felmérés és a pletykák alapján mindent meg fogok tenni azért, hogy kiszorítsam a HK-ból a korrupciót.

De így is egész jó volt, biztos senkiben nem fogalmazódott meg, miért kell ilyen görcsösen tagadni, és kvázi lehülyézni mindenkit, akiben felmerül, hogy a HK esetleg kreatívan bánik a rábízott pénzekkel. Arról meg persze a hallgató tehet (akinek az érdekeit elvileg képviselik), hogy nem lát bele a szervezet működésébe, az fel sem merül, hogy friss elnökként esetleg átláthatóbbá tegye a szervezetet. Ha meg nem lát bele, ne ugasson bele. Egyszerű ez, mint az egyszer egy.

Fotó: muhely.com

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (3,7/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr775627264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.11.12. 13:20:25

Bár nekem sem tetszik az arca, és hogy szerényen nagy V-vel ír magáról, szisztematikus csúsztatásokkal, valótlanságokkal van tele az írás.
A BME-n a kari lapok felelős kiadója a mindenkori HK elnök. Nem ő írja a cikkeket, közvetlen irányításról sem tudok (mint a közmédiában), vagy a dolgukat maguktól is tudó nyaloncokról (mint a Magyar Nemzet és Hírlap).

Egy komoly írás inkább azzal foglalkozna, és ott kezdené, hogy a fenti személy intézi a szoc.támokat. Mivel ez az a téma, ahol a leginkább egyedi pénzügyi döntések zajlanak, a HK-ban vélhetően ez a korrupciónak leginkább kitett poszt.
Az ösztöndíjaknál mindenkire ugyanaz a táblázat vonatkozik, a képviselők saját érdekeiknek megfelelően legfeljebb a homogén hallgatói csoportokat, a sávokat, és a görbe meredekségét gyurmázhatják.
Ők döntenek még a jutalmakról is, amiket rendszerint oda is ítélnek maguknak, de egy utcáról beesőnek nehéz lenne díjat csurrantaniuk, ha nincs mögötte semmilyen teljesítmény.

A cikk vége felé említett egyéb körök "HK-hoz közel álló" vezetőiről a szerző teljesen (és vélhetően szándékosan) félreérti a viszonyt. Mondjuk az említett kollégiumi rádiós főnök nem azért áll a HK-hoz közel, mert naponta együtt sörözik annak elnökével, hanem mert a HK-hoz ad be pályázatokat, onnan kap működési költséget, tagjai számára jutalmakat, és a HK felé számol be a csoport munkájáról.

Ha már HK-s elnököket akartok kapirgászni, ott az újpesti polgármester, ő a BME EHK elnöke volt évekig. És fél lábbal a Műegyetemi Diákszövetkezetben, ahol már komolyabb összegek forogtak.

northern lights 2013.11.12. 15:23:08

@OkoskaTo:rp: Csak nem vagy/ voltál te is hökös?:)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.12. 15:36:26

@OkoskaTo:rp: A szoctámmal tényleg könnyű manipulálni, bár úgy tudom, hogy sok helyen csökkent a szubjektív pontszám a Demján-féle szoctám megjelenésekor. Persze így is van olyan mercis hallgató, aki szoctámot kap vagy aki az anyja klimaxáról hoz orvosi igazolást, hogy súlyos beteg van a családban...

Terjengenek olyan sztorik, hogy egyes főiskolákon, egyetemeken az ösztöndíjak kiosztásánál rendszeresen van az évfolyam legmagasabb összegeit kapó hallgató között olyan, akiről az évfolyamtársai még nem hallottak. Ez 500 fős évfolyamnál nem feltűnő, 10 főnél kicsit necces, de ha rákérdezel, akkor a HK vagy TO is csak annyit mond, hogy bocsánat, véletlenül került a listára egy másik évfolyamról vagy szakról...

Nálunk ennyire feltűnő csalás még nem volt, mindenkit ismertünk, de akkoriban valahogy szinte minden évfolyamon úgy húzták meg a határt, hogy a HÖK képviselője még éppen kapjon ösztöndíjat...
Az meg már tiszta politika, hogy a pletykák szerint a dékán/rektor megválásztásáért cserébe kapott kegyelemkettest a HÖK elnöke, mert a vele egyszerre vizsgázók szerint meg se jelent a vizsgán...

HaCS 2013.11.12. 16:12:59

Ez most egy csúnya kapufa lett.

Ezek a srácok mérnök-hallgatók. Kérd ki bátran bármelyik pontozási rendszerüket!

Egy rendezett excel táblázatot fogsz kapni pontos meghatározott pontszámokkal.
Objektíven miért, mennyit milyen esetekben.

Nem mellesleg ha már ilyen újságíráshoz hasonló szakmát művelsz, elvárható lenne a "felelős kiadó" fogalmának ismerete.

OkoskaTo:rp 2013.11.12. 16:20:23

@northern lights: Nem, én a farok másik végén álltam. :P

Gábor Pesti 2013.11.12. 16:58:23

Disclaimer: 2004 körül voltam HK közelében (kivülálló ként indultam, pótképviselőnek szavaztak cask meg, nem igen illeszkedtem be)

Szerintem van pár tévedés a cikkben, de mondanivalóját tekintve igaza van: Saját lapban negligálni egy problémát, hárítani, másra kenni nem elegáns.

Korrupció biztosan van még ha nem is direktben. Továbbá van jópár dolog ami egyetemi hallgatók valószínű nem tudnak.

-A HK-sok munkájukért pénzt kapnak. Nem teljesen egy öntevékeny csoportról beszélünk aki pro bono a hallgatókért dolgozik. Ez engem anno megdöbbentett. Résztvettem vmi konferencián(edukáció) és erre meg vmi 5k Ft-ot kaptam érte. Nem azért vállaltam. És nem lehetett meggyőzni a HK elnökét nem kellene. Álítólag vmi 1% a a hallgatói normatívának ilyne jellegű működési költségekre van hivatalosan is szánva.

Akkoriban még egyértelműen, hivatalosan is a kollégiumi helyek elosztásánál jelentős részben 33% a közösségi tevékenységet vették figyelembe. A pontok meghatározásánál megint kéz kezet mos alapon a döntéshozók inkább egymást támogatták mint aki olyat csinál ami unalmas, és csak pontért teszi hogy koleszos maradhasson. (KGY elnökként nagyságrendekkel több pontot kapok - pedig jó management tapasztalat és szükségem sincs rá, mint aki a székeket pakolja.)

-Volt vmi 10 kollégiumi hely melynek fele minisztériumi, fele egyetemi/diák hely és egyértelműen valakinek valakije alapon került feltöltésre a HK döntése alapján.

-Pár ösztöndíj esetén van szubjektív szempont ahol személyes kapcsolatok döntőek. HK ülésen is elhangzott ilyen érv hogy adjunk neki többet mert fontos lehet az EHK val szembeni érdekérvényesítésnél. (Sajna a részletre nem nagyon emlékszem, nem extreme durva részrehajlás volt hanem valódi 3 vagy 4 legyen ha kettő között kell dönteni helyzet )

-Az ösztöndíj meghatározásnál vérbeli politikusként deklarált cél volt hogy szavazatot maximálva minél többeknek jussona törvényi keretek között. 2.0-s átlagig is le lehetett vinni 50% szabály miatt, és olyan érveket hogy Az 1 és 2 között a bukás eleget motivál nem kell még ösztöndíj is le lettek söpörve. És hasonló megfontolásból a karácsonyi pénzzé váló maradványkeret is a szükségesnél nagyobbra volt hagyva, mert még szélesebb réteget ér el. Ez nem korrupció hanem politika, de rendkívül kontraproduktív a szabályozói környezet amenniyban feltesszük egy ösztöndíjrendszer célja a minőségi oktatás érdekében a jó tanulmányi eredményeket elérők támogatása, tehermentesítésük.

+A 12? helyre 14 en pályáztunk és kb 2-en voltunk kivülállók

+ A közbeszéd az üléseken csak az "én"-ről, leendő politikai kapcsolatokról, szólt, nem egy demokratikusan választott a hallgatókért tevékenykedő a közjót szem előtt tartó diákoknak tűntek - mint én naívan mikor indultam hittem. Így később elmentem egy diákszervezethez ami tényleg önszorgalomból a hallgatókért tevékenykedett és nem azon poénkodott cigiszünetben hogy lehetne úgy ösztöndíjat meghatározni hogy a HK-soknak több jusson (Vki felvetette hogy homogén _növekvő_ nem előírás szóval szabályos 4.5-4.6 között kevesebbet adni mint 4.4-4.5 között....) Bár ezek csak poénok voltak de engem taszítottak.

Közösségek

süti beállítások módosítása