Meg akarták figyelni a diákszervezeteket

2013. 11. 15. 04:25 - Kálmán Mihály

  • Cambridge-i diákokat akart megfigyelni a rendőrség
  • De helyette a diákok figyelték meg őket
  • Itthon is volt ilyen pletyka
  • Tett is érte a rendőrség
  • ACAB

 

Beszervezési kísérlet

Egy kampányaktivistákat ellenőrző Cambridgeshire-i rendőr megpróbált beszervezni egy huszonéves diákaktivistát, hogy az szolgáltasson neki információkat diákokról és diáktüntetőkről. Nem sűrűn fordul elő, hogy beszervezési kisérletről készül felvétel, de amikor a névtelenséget kérő, addigra már három tüntetés során letartóztatott zöldaktivista diákot felhívta a rendőrtiszt, az rögtön értesítette a Guardiant, akik akcióba léptek. A reménybeli tartótiszt így egy rejtett kamerába mesélte el részletesen az informátor feladatait, és az általa szolgáltatott információk felhasználási módozatait.

A rendőr elmondta, hogy lehetetlen beépülni az egyetemre, ezért van szükségük a diákhoz hasonló informátorokra. A megfigyelés szükségességét azzal indokolta, hogy a megfigyelendő "diákegyesület-szerű dolgokban" folyó beszélgetések "hatással lehetnek közösségi ügyekre."


 

Diákok, antifák, zöldek

A rendőrtiszt arra kérte a diákot, hogy számoljon be arról, kik és milyen járművekkel utaztak a tüntetésekre, azonosítsa a vezetőket, és Facebookon keressen információkat a tüntetésekről. A diákszervezeteket mellett a UK Uncut nevű megszorítás- és adóelkerülés-ellenes szervezetről, a Unite Against Fascism antifasiszta szervezetről és zöldszervezetekeről kellett volna jelentenie a beszervezett diáknak. Amikor a diák rákérdezett, hogy érdekelné-e a rendőrséget egy diákokból és professzorokból álló tandíjemelés-ellenes szervezet, a tiszt azonnal ráharapott arra is.

 

Brit Big Brother

A brit rendőrséget hosszú ideje komolyan kritizálják azért az 1968 óta tartó gyakorlatért, hogy fedett ügynököket építenek be olyan politikai csoportosulásokba, amelyek egyébként erőszakmentesen küzdenek céljaik megvalósításáért. Ezen felül a beszervezett informátorok száma több százra tehető rendőrségi források szerint.

A tiszt neveket és rendszámokat is kért a diáktól, de közben azzal áltatta, hogy ez csak ahhoz szükséges, hogy a tüntetés helyszínét biztosító rendőrök tudják hogy hányan, hány autóval, és merről érkeznek. "Nem akarunk rámenni emberekre, összefogdosni és letartóztatni őket" – mondta. A rendőrtiszt egyébként 30 fontot ajánlott egy-egy tüntetésért az informátornak, ami barátok közt is vagy kilenc sör egy jó Cambridge-i pubban.

 

Bezzeg nálunk

Emlékezetes, hogy idén februárban a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói rohanták le az egyetemfogalalókat, és megpróbáltak kiszedni belőlük valamit a tervezett hídfoglalással kapcsolatban. Váradi Nóra diákaktivistát már az Astoria aluljárójában begyűjtötte az NNI:

Nóra beszámolója szerint a metróból kijőve rögtön odalépett hozzá egy civilruhás nyomozó és a nevén szólította, majd kijelentette, hogy tanúként be fogják vinni a rendőrségre. Nóra elmondta, hogy ekkor telefonálni akart, de a nyomozó „a saját és azok érdekében, akiket hívni akar" nem javasolta ezt. Nórát nem tájékoztatták arról sem, hogy nem köteles beülni a rendőrautóba, egyetlen kötelessége, hogy az idézés alapján a rendőrségen időben megjelenjen. (...) Az ügyészség szerint a nyomozók „tanúkutatás keretében" lettek figyelmesek a fórumokról ismert Nórára. A diák érzése ezzel szemben az volt, hogy a metrókijáratnál kifejezetten őt keresték, rá vártak és egyből felismerték.

Kép innen.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr445634897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása