Továbbra sincs megoldás az ukrán válságra

2014. 02. 05. 12:00 - m. g.

​Az ukrán parlament tegnapi ülése érdemi eredmény nélkül zárult. A legtöbb vita most a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről szól, ami az elnökkel szemben a parlament számára biztosítana érdemi hatalmat. Közben a tüntetők mellé állt Vadim Titusko, akiről a kormánypárt fizetett verőembereit tituskáknak nevezték el. Napi hírösszefoglalónk Ukrajnából.

A bevezető képen: egy arc a kijevi barikádokról. További arcokat Miro Majcen fotógalériájában találtok.

Az összes hírösszefoglalónkat elolvashatod az ukrán válságról itt.

Hírek február 5-én, szerdán

A tüntetők mellé állt Vadim Titusko. A fiatalemberről nevezték el a fizetett kormánypárti verőembereket tituskáknak, miután tavaly tavasszal egy tüntetésen megverte az ellenzéki 5-ös csatorna tudósítóit. Később beismerte, hogy ezért pénzt kapott. Titusko elmondta, hogy nagyon sajnálja a történteket és szeretne segítséget nyújtani a tüntetőknek. Mivel két évre eltiltották politikai rendezvények látogatásától, ezért tűzifát küldött a tüntetőknek. Elmondta, hogy elítéli a rohamrendőrök cselekedeteit és senkit nem alázhatnak meg úgy, mint azt Mihajlo Gavriljukkal tették, akinek bántalmazása felhívta a közvélemény figyelmét az ukrán helyzetre. Az EuroMaidan aktivistái örülnek annak, hogy Titusko jó útra tért. (EuroMaidan PR / Ukrajnszka Pravda)

Eredménytelen volt az ukrán parlament tegnapi ülése. A KyivPost újságírója, Kátya Gorcsinszkaja szerint a kormánypárt az időt húzza, míg Janukovics elnök a következő lépésére készül. A parlament nem vette napirendre a 2004-es alkotmány visszaállítását, ami az elnökkel szemben a parlamentnek biztosítana több hatalmat. Az ellenzék és a tüntetők számára ez kulcsfontosságú lenne a válság megoldásához. Arzenij Jacenyuk, az ellenzéki Batykivscsina párt vezetője szerint a kormánypárt nem is akarja megoldani a válságot, ezért nem tudnak megállapodásra jutni. Vologyimir Ribak házelnököt lemondásra szólította fel. Oleg Tyahnyibok, a Szabadság párt vezetője szerint az alkotmányos reform elmulasztása Ukrajna szuverenitását fenyegeti, és a válság katonai beavatkozással is fenyeget. A Kommunista Párt vezetője az elnöki pozíció eltörlését és szövetségi állam létrehozását javasolta, de arra is kitért, hogy az ellenzék a nemzet integritását rombolja felfegyverzett paramilitáris csoportok alakításával. (KyivPost)

Tegnap kivonult a parlamenti ülésről Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter és több kormánytag, miután ellenzéki képviselők gyilkosnak nevezték őket. (KyivPost / AFP)

A hatóságoknak nem áll szándékában erőszakot bevetni a tüntetők ellen – mondta Jurij Mirosnyicsenko, a kormányzó Régiók Pártjának képviselője, akinek nevéhez fűződik az ellenzék által bírált amnesztiatörvény. Mikola Rudkovszki kormánypárti képviselő arról beszélt, hogy számos politikai kérdésről népszavazást tartanának márciusban. (KyivPost / Interfax)

Nemet kell mondani a szélsőségekre és az ellenségeskedésre a politikai hatalomért folyó harcban – mondta Viktor Janukovics elnök a „Demokratikus folyamat és a radikalizmus fenyegetése Ukrajnában" című nemzetközi fórum résztvevőivel folytatott megbeszélésén. (Viktor Janukovics hivatalos oldala)

A krími autonóm köztársaság parlamentje fontolgatja, hogy Oroszországhoz fordul védelemért. Vlagyimir Klicsnyikov kormánypárti képviselő szerint az ellenzék hatalomra kerülése a terület autonómiáját veszélyezteti. A Régiók Pártjának krími szervezete munkacsoportot hoz létre, hogy olyan alkotmánymódosítási javaslatot tegyenek, ami megerősítené az autonómiát. (LB.ua / KyivPost / Interfax / zn.ua)

A belügyi erők parancsnoka felhívással fordult a rendfenntartókhoz, hogy ne engedjék magukat az ellenzék által befolyásolni. Sztaniszlav Suljak altábornagy szerint az ellenzéki politikusok nem ismernek határokat, úgy látja, hogy hozzájuk köthető a rendfenntartók fenyegetése személyes adataik nyilvánosságra hozatalával. Szerinte az ellenzékiek tízszeres-húszszoros fizetésemelést is ígérnek a belügyeseknek, miközben a kormányt épp a belügyi kiadások növelése miatt kritizálják. „Lehet-e megállapodást kötni olyanokkal, akik az önök és családjaik megölésére uszítanak?" – tette fel a kérdést a parancsnok. (KyivPost)

Az afganisztáni háború veteránjai és a Jobb Szektor csoportosulás politikusok bevonása nélkül, közvetlenül akarnak tárgyalni az ukrán belügyminisztériummal és az ukrán állambiztonsági szolgálattal. Ennek során a fogvatartott tüntetők szabadon bocsátását szeretnék elérni, mert úgy látják, hogy ez valójában egyetlen politikust sem érdekel. (EuroMaidan PR)

Húsz rendőr tört be az ellenzéki UDAR párt luganszki vezetőjének házába. Az autója kulcsainak átadását követelték, mondván, ha nem teszik meg, feltörik az ajtaját. (LB.ua)

Ha az ukrán kormány nem talál megoldást a politikai válságra, szankciókkal kell őket erre kényszeríteni – mondta Frank-Walter Stein német külügyminiszter az ARD televízió adásában. Ezt követően az ukrán külügyminisztérium felszólította Németországot, hogy tartózkodjon a provokatív kijelentésektől és igyekezzen objektíven megítélni az eseményeket. (KyivPost / Interfax)

Visszatart egy lengyel segélyszállítmányt az ukrán vámhivatal. Lengyelországból tíz tonnányi meleg ruhát, hálózsákot és egyéb holmit küldtek a kijevi tüntetőknek, de azok nem értek célba. A segítségnyújtás szervezői szerint mindent szabályosan intéztek, értetlenül állnak az intézkedés előtt. (LB.ua)

Prága semmilyen szerepet nem vállal az ukrán elnök csehországi látogatásán, mondta Tomáš Hudeček polgármester. Hozzátette, hogy már az is abszurd, hogy Janukovics a Václav Havelről elnevezett repülőtérre érkezik. Prága mintegy 5 millió forintnyi adományt küld az ukrán tüntetőknek. (EuroMaidan PR)

Vlagyimir Makejenko, Kijev kormányzója bízik abban, hogy a városközpontot vállalkozók és bankok támogatásaiból állíthatják majd helyre. A tiltakozások során keletkezett kárt félmilliárd forintnyira becsülik. Több lehetséges szponzorral már tárgyalnak és néhányukkal már meg is állapodtak a segítségnyújtásról. (LB.ua)

Nem látja értelmét az amnesztiának Olekszandr Danyiljuk, a tüntetők radikális szárnyának vezére, aki Londonba menekült a letartóztatás elől. „Az amnesztia nem akadályozza meg a további elnyomást, főleg nem a tiltakozók ellen elkövetett rablásokat és gyilkosságokat. Ez a sorozatgyilkosokkal való üzletelés, de velük nem lehet együtt léteznünk." (KyivPost)

Az AutoMaidan csoport éjszakai járőrözésbe kezd, miután ismeretlenek felgyújtották több tüntető, újságíró és a kanadai követség autóit Kijevben. (KyivPost)

Dmitro Bulatov ügyének kivizsgálására szólít fel az Amnesty International. Az AutoMaidan vezetőjét nyolc napig tartották fogva és kínozták ismeretlenek. A jogvédő szervezet szerint a hatóságok részéről erős üzenetre van szükség, hogy elrettentsék a hasonló cselekményekre készülőket. Bulatov közölte, hogy kész visszatérni Ukrajnába, miután befejeződik gyógykezelése Litvániában, és továbbra is részt vesz a tüntetések szervezésében. A litván kormány közben megerősítette, hogy valóban kínzásra utaló sérülések vannak Bulatov testén. (KyivPost / Interfax / LB.ua)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága soron kívül tárgyalja az ukrán tüntetők ellen elkövetett hatósági jogsértéseket. Ukrajna a harmadik helyen áll az országok közt abban a tekintetben, hogy honnan érkezik a legtöbb beadvány az Emberi Jogok Európai Bíróságára – Olaszország és Oroszország előzi meg a rangsorban. (KyivPost / Interfax / LB.ua)

Bill Clinton volt amerikai elnök a Twitteren biztosította támogatásáról az ukrán tüntetőket. „Dicsőség az igazi demokráciát követelő bátor ukránoknak. Párbeszédre és békés végkifejletre van szükség az erős, egységes Ukrajna eléréséhez. Menni fog!"

A Tömegkommunikációs Intézet és a Cseszno civil mozgalom infografikán foglalta össze az újságírókat ért támadásokat. 54 sajtómunkást a rendőrök és belügyi erők vertek meg, huszonegyet pedig a felbérelt kormánypárti verőemberek, a tituskák. Harmincegy újságírónak a munkaeszközét törték össze. Huszonheten könnygázgránáttól, tizenheten lövedékektől, tizenkilencen egyéb dolog miatt (pl. kődobálás) sérültek meg. Tizenegy újságírót letartóztattak.

Kijevi egyetemisták egy kormánypárti képviselő éttermébe hirdettek demonstrációt – a vendéglőben „diákmenüt" kértek, ami egy pohár vizet és egy szelet kenyeret jelent, mert a diákok ezt tudják megfizetni. Az akcióval az oligarchák üzleti érdekeltségeinek bojkottjára hívták fel a figyelmet. (EuroMaidan PR)

Kijevi vállalkozók kezdeményezést indítottak a leszerelő rendőrök megsegítésére. Sokan azért nem tudják otthagyni a rendfenntartó testületeket, mert veszélybe kerülne megélhetésük, nekik a vállalkozók új munkalehetőséget biztosítanak. További cégek jelentkezését is várják, akik csatlakoznának a kezdeményezéshez. (EuroMaidan PR)

Egyre nő a tüntetők könyvtára az Ukrán Házban. Pszichológiaelméleti és non-verbális kommunikációról szóló könyvekre lenne szükségük, emellett sporttal, horgászattal, labdarúgással foglalkozó műveket is keresnek. Szívesen fogadnak idegen nyelvi-, történelmi-, önvédelmi- és zongoratankönyveket. Dan Brown, Honoré de Balzac, Nietzsche, Fromm, Bern, Jung, Le Bonn és Maslow műveire is szükség van. (EuroMaidan PR)

Önkéntesek felügyelik a közlekedés rendjét a barikádoknál. (EuroMaidan PR)

Az összeállítást készítette: Medvegy Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr405799876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása