"Gyógyszercsomag" robbant a Majdanon - Ukrajna február hatodikán

2014. 02. 06. 17:29 - Tóth Csaba Tibor

Címkék: Ukrajna

Ma a várakozásokkal ellentétben nemhogy csökkent volna a feszültség, de még valamivel nőtt is. A legfontosabb hír, hogy kis hatásfokú bomba robbant az ellenzék egyik központjában, a Szakszervezetek Házában, ami két embert megsebesített. Putyin tanácsadója erőszakos beavatkozásra ösztönzi Janukovicsot. További, fontosabb hírek alant.

Majdan tüntetők a Dinamo stadionnál a parlament előtt demonstráció után, Kijev, február 6. (Fotó: Pavlo Podufalov, Kyiv Post).

Az összes hírösszefoglalónkat elolvashatod az ukrán válságról itt.

Hírek február 6-án, csütörtökön

17.15 Az elmúlt napokban a Hrusevszkij utcai barikádok egészen nemzetközi jelleget kaptak.Napok óta ott lobog például ez a litván zászló is. (Gintarė Narkevičiūtė, twitter)

15.45 Nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés hanganyaga, amelyet állítólag a kijevi amerikai nagykövet, Geoffrey Pyatt folytatott Victoria Nulanddel, a State Department Eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával. Egy Nulandére hasonlító hang az EU tétlenségére vonatkoztatva a "szarok az EU-ra" (Fuck the EU!) mondatot használta, majd azt is megbeszélték, hogy Klicsko az ellenzék "erős embere" ugyanakkor semmiféle kormányzati tapasztalattal nem rendelkezik. A hanganyag eredetiségét még nem lehetett megállapítani. Victoria Nuland ma érkezett kétnapos villámlátogatásra Kijevbe. (Kyiv Post)

14.28 Andrij Parubij, a Szakszervezetek Házának parancsnoka ma is megerősítette, a tüntetők semmilyen barikádot nem bontanak le a Hrusevszkij utcán, és  eszük ágában sincs elhagyni az elfoglalt épületeket és az Európa teret, amíg össze követelésük nem teljesül. (lb.ua)

14.05 Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli tanácsadója, Sergej Glazjev nyíltan erőszak alkalmazására szólította föl az ukrán vezetést, az elhúzódó tiltakozások megszüntetése céljából. A Komerszantnak adott nyilatkozatában egészen pontosan úgy fogalmazott: "nagy hibát követ el az ukrajnai kormány azzal, hogy az erőszakos megoldásoktól mindenáron tartózkodik." Szerinte, mivel úgy tűnik, az ellenzéki tüntetők maguktól úgysem oszlanak fel, az erő alkalmazására mindenképpen szükség lesz előbb-utóbb. Glazjev hozzátette, hosszútávú megoldásként egy föderlaizált Ukrajnát látna szívesen, amely ugyanakkor tagja a Kreml által létrehozott szövetségi rendszernek. Emellett az orosz tanácsadó az USA-t ukrajna belügyeibe való aktív beavatkozással vádolta, amellyel az Egyesült Államok "megszegi az 1994-es egyezményt." (Kyiv Post/Komersant/bbc)

14.03 Az ügyészség nyilvánosságra hozta Tatjana Csornovol újságírónő megverésében folytatott vizsgálata eredményeit. Megállapításaik szerint az ellene elkövetett január eleji támadásnak "nem voltak politikai indítékai", pusztán "huliganizmusról van szó". Bizonyítékaikat a teljes ellenzék egyértelműen kétségbe vonta. (lb.ua)

14.00 Vitalij Zaharcsenko ukrán belügyminiszter bejelentette, jelentősen megerősítették a rendőrségi jelenlétet Kijev-szerte, és magát a rendőri állományt is. (Kyiv Post)

13.57. Csomag-bomba robbant a kijevi tüntetők egyik bázisán. Az első tájékoztatások szerint egy embert súlyosan egyet pedig könnyebben sebesített meg. Előbbinek amputálni kellett egyik karját. A robbanóanyag egy "gyógyszerek" feliratú csomagban érkezett a központba. Az EuroMajdan sajtósai 1-2 napon belülre ígértek bővebb információt. (Interfax/EuroMaidan PR)

12.43 Az Európai Parlament ma arról szavazott, hogy az Európai Uniót az ukrán vezetők, és az állami erőszakért felelős üzletemberek ellen vezessen be vízum- és beutazási szankciókat. (lb.ua)

12.08. Az ellenzéki tüntetők egy kétezer fős csoportja ma az ukrán parlament elé vonult, és gyűlést tartott a közeli Marinszkij parkban. A tüntetés egyetlen szónoka, Andrij Parubij azt monda, ma még csak figyelmeztetni jöttek az országház épületéhez, legközelebb "már nem lesznek ilyen békések". Eközben a parlament másik oldalán, az Alkotmány téren kormánypárti tüntetés is volt, de összetűzés nem történt. (Interfax/lb.ua/EuroMaidan PR)

11.59 Dmitro Bulatov részletes interjút adott elrablásának és megveretésének körülményeiről a vilniusi kórházban. Elmondása szerint egy mosókonyha-szerű helyiségben tarthatták, ezt és támadóit azonban nem látta, mivel végig be volt kötve a szeme. Amerikai támogatóiról, és az elnök, illetve miniszterek házai elé szervezett autós akciókról kérdezték, minden alkalommal pontosan ugyanerre voltak kíváncsiak. Ételt és vizet adtak neki, de kínzása folyamatos volt, egy alkalommal a helyiség ajtajához is hozzászegezték. Ennek nyomait be is mutatta a médiának.(lb.ua/Bruce Springnote, twitter)

11.42. Tüntetőkre hasonlító ruházatban és felszereléssel raboltak ki és vertek szét két kijevi éttermet (O'Panasz és Mai Tai) tegnap éjszaka Kijevben. A Majdan szerint provokációról van szó. (EuroMaidan PR)

10.27 Az ukrán biztonsági szolgálat büntetőügyet kezdeményezett Juri Lucenko ellenzéki aktivista, volt védelmi miniszter ellen. A vád "puccskísérlet".

10.03 Arzenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza Párt vezetője bejelentette, már elkészültek az ukrán alkotmányt alapjaiban a 2004-es ávltozatra módosító tervezetükkel, azt szét is osztották a Rada képviselői között, és jövő kedden szerinte el is fogadtatják azt a törvényhozással. Ugyanakkor a Régiók Pártja szerint új alkotmány leghamarabb csupán 2014 szeptemberében fogadható el. Az alkotmányreformok megtárgyalására mindenesetre ad-hoc bizottság állt föl, és rendkívüli ülést is szentelnek neki. (Kyiv Post/lb.ua)

Az összeállítást Tóth Csaba Tibor készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr575801767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása