Széteshet a Nyugat-magyarországi Egyetem?

2014. 02. 17. 10:01 - Prinz Dániel

Az alábbi névtelen emailt kaptuk az NYME helyzetével kapcsolatban:

Tisztelt Szerkesztők!

Az NYME oszlásnak indul(na), ha hagyja az önkény.
Előzmények:
A Nyugat-magyarországi Egyetem sosem működött rendesen, mert a karok messze vannak egymástól, nincs átjárhatóság a távolság miatt, a szakok sokszor párhuzamosan futnak képzési helyeken, ami a hallgatói létszámot szétforgácsolja, (vannak 5 fővel induló szakok) az akkreditáció a volt főiskolákat lehetetlen helyzetbe hozta, mivel a rektor egyetemi karokat akar, de  a feltételek nincsenek meg.
 

A Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári kara megelégelve az NYME folyamatos csődhelyzetét és fizetésképtelenségét, megszavazta, hogy kiválik az egyetemből és a győri Széchenyihez csatlakozik. A SZE rektorával erről valamilyen szinten egyeztettek is.
Írtak egy levelet az államtitkárnak a helyzetről, de választ nem kaptak. Helyette az államtitkár leszólt az NYME rektorának, hogy valami mozgásba lendült az egyetemén. A rektor elviharzott Óvárra, hogy számon kérje a dékánon a dolgot, de ott is csak az eredményről tájékoztatták.
Mivel tavaly már a fehérvári Geo is ki akart lépni, illetve átigazolni, csak azt politikai úton megakadályozták, illetve a szombathelyi karok sem boldogok az NYME frigyben, továbbá a győri kar oktatói is inkább a helyi egyetemhez tartoznának, megindult a rektori henger. A dékánokon keresztül tájékoztattak mindenkit az eseményről, valamint arról, hogy a sajtóval megállapodtak, hogy titokban marad a dolog (ilyen van?), tehát senki ne akarjon nyilatkozni, mert úgy sem közlik le. Kicsit fenyegetőztek, meg zsaroltak, nehogy a szervezet (meg a kiemelt fizetés+projektpénzek, stb.) kimenjen alóluk.
Mindenki megrettent kicsit. A Szombathely menne és önálló akar lenni, az Óvár reménykedik, hogy most sikerül, a Geo szétesett azóta kicsit, de menne az Óbudaihoz, a győri volt dékán (most rektorhelyettes) és a mostani azzal fenyegeti az oktatóit, hogy a SZE szétveri a kart, leépít stb., ha átkerülnének, mert be vannak rezelve, hogy mi lesz velük akkor.
 
Ezt a levelet azét írtam meg, mert bízom még abban, hogy Magyarországon nem lehet a sajtót letiltani. Ha közzéteszik, talán lesz esély a dolgok letisztulására is.
 
Üdv.:
 
egy NYME oktató
(sajnos a béremre még szükségem van)
Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr495813625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.A.M 2014.02.17. 23:54:26

Most, amikor Pokorni már-már hőssé emelkedik (Hoffmann Rózsához viszonyítva) ne felejtsük el, hogy ezt az erőltetett egyetemi integrációt egy Pokorni nevű oktatási miniszter verte át.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.18. 12:14:00

Biztos jobb lenne nekik, ha inkább mindegyik kar külön népfőiskolaként működne tovább, 5-6 alacsony színvonalú szakon képezve a helyiek közül azokat, akiket máshova nem vettek fel...

Flúgatlan 2014.02.22. 07:31:43

Na, kipukkan a kis gömböc végre!

Életképtelen tákolmány volt ez. Mindegyik kormány hozzátett valamit, hogy ez kialakulon. A régi Fidesz kormány alatt csapták hozzájuk a győri Tanítóképzőt, de már MSzP uralom során ment hozzájuk Szombathely, stb.

De most szerintem nem valamiféle önkény az, ami felsőbb részről akadályozza az átalakulást, hanem a figyelem hiány: mindenki a választásra koncentrál és a hátuk közepére sem kívánnak egy ilyen zavaros, botrányszagú, sárdobálás-veszélyes sztorit. Nem is lenne jó, ha keveredne a politikával: itt most tényleg célszerűen kellene átalakítani a rendszert.

Közösségek

süti beállítások módosítása