Végjáték Ukrajnában - FRISSÍTJÜK

2014. 02. 23. 08:44 - Kálmán Mihály

Címkék: Ukrajna

Janukovics menekülőben, közben zajlik az elképesztő korrupció és fényűzés felmérése. A parlament folyamatosan ülésezik, leváltják a Janukovics-éra minisztereit. Sokan tartanak Julia Tyimosenko politikai visszatérésétől.

Janukovics mezsihirjai rezidenciája megnyílt a nép előtt. / Fotó: AP

További összefoglalóink Ukrajnáról

Az Eszpreszo TV élő adása

Az időpontokat budapesti idő szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Február 23., vasárnap

05:00

Viktor Psonka főügyész alább bemutatott palotájában is munkához láttak az újságírók. Musztafa Najjem a Facebookra posztolt egy Janukovicsnak címzett anyagot, amelyben Psonka a rendkívüli állapot bevezetését sürgette.

00:03

Az feszültség csillapodása után ma a Majdanon ma a gyászé volt a főszerep. Mindenfelé rögtönzött emlékhelyek bukkantak fel, ahol a tüntetők a Majdanon meggyilkolt "Égi Százak"-ként emlegetett csaknem száz áldozatra emlékeztek. Még több fotó itt. / pravda.com.ua

Az EuroMaidan PR videója a meggyilkoltak emlékére.

23:32

Az Európai Unió 20 millárd eurós kölcsönt nyújt Ukrajnának az új kormány megalakulása után - jelentette be Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke. Brok azt mondta, biztos abban, hogy Ukrajnában hamarosan új kormány alakul, amely végrehajtja a szükséges reformokat. "Támogatjuk ezt a kormányt, az embereknek nem kell félniük, hogy Ukrajna csődbe megy, és támogatás nélkül marad" - mondta Brok. Kifejtette, hogy az EU elkötelezetten támogatja a jobb gazdasági feltételek megteremtését, hogy felkészítse Ukrajnát az EU-s társulási szerződés aláírására.

21.58

​Geccó, de jó a kecód: a tüntetők a szintén elmenekült Psonka főügyész ​szerény otthonát is elbirtokolták. Rengeteg kép itt, érdemes végignézni - nem aprózta el!

21:00

Fejlemények Kelet-Ukrajnában:

Dnyipropetrovszkban kétezren tüntettek, majd a megyei tanácsban leszaggaták a Janukovics és a megyei tanácselnök, Kolesznikov portréit, és közeli fákra aggatták azokat. Leszedtek Feliksz Dzerzsinszkijnek, a szovjet titkosrendőrség első vezetőjének egy emléktábláját is és átadták a helyi történeti múzeumnak. A tüntetők a megyei tanács vezetőinek lemondását és hivatalnokok elbocsátását követelték. Az ellenzéki képviselők aláírást gyűjtöttek az előrehozott választásokért. A korábban ledöntött Lenin-szobor talapzatán most fekete szalagos nemzeti zászló látható, a Majdan halottjainak képével. Az emberek virágokat és gyertyákat tesznek a talapzatra.

Harkiv polgármestere, Hennadij Kernesz együtt akar működni az ellenzékkel. A polgármester állítása szerint nem ismeri Janukovics tartózkodási helyét, de folyamatos kapcsolatban van a megyei tanácselnökkel, Mihail Dobkinnal. Nem világos, hogy még az országban vannak-e, ugyanis a titkosszolgálat nyomoz ellenük szeparatista kijelentéseik miatt, és sajtóhírek szerint mindketten Oroszországba menekültek, Dobkin viharos távozásáról ma már beszámoltunk (ld. alább).

Szimferopolban a krími tatárok Madzslisza (kvázi-parlamentje) támogatását fejezte ki az ukrán parlament elmúlt napokban elfogadott döntéseivel kapcsolatban. Több mint ötezren tüntettek ukrán, EU-s és krími tatár zászlók alatt. A tüntetők döntést hoztak arról, hogy követelni fogják, hogy a hatóságok indítsanak nyomozást a Krími Autonóm Köztársaság szeparatista kijelentéseket tevő tisztségviselői ellen. Emellett a köztársaság parlementjének feloszlatását és előrehozott választásokat követelnek, az új választási törvényekkel összhangban. A tatárok képviseletet követelnek maguknak a krími parlamentben és egyéb testületekben is. A tatár tüntetők döntése kritizálta azt az ukrán parlamentben elfogadott határozatot, miszerint a krími alkotmány nincs összhangban a félsziget soknemzetiségű lakosságának érdekeivel, és társadalmilag és politikailag is destabilizálja a térséget. Végül, a tüntetők követelik, hogy az ukrán parlament vonja be a Madzslisz képviselőit az új alkotmány előkészítésébe.

Rinat Ahmetovval, a leggazdagabb ukrán oligarchával és más potentátokkal folytatott megbeszélése után a donecki megyei közigazgatás vezetője, Andrij Sisackij bejelentette, hogy támogatja Ukrajna területi integritását. / pravda.com.ua, espreso.tv, EuroMaidan PR

18.14

​Harkiv polgármestere, Gennagyij Kernesz a városban tüntetőkhöz ment, hogy megbékélésre kérje őket. / EuroMaidan PR

18.12

A Batykivscsina párt honlapján Julia Tyimosenko azt közölte, hogy nagyon köszöni, hogy gondoltak rá miniszterelnökként, de erről senki nem egyeztetett vele, és kéri, hogy ne számoljanak vele ezen a poszton.

18.09

Az elmúlt 24 órában Lviv, Zsitomir, Hmelnickij, Kirovográd és Volin kormányzója is lemondott - írja Maxim Erisztavi.

18.05

​Sok csodát találnak Janukovics ivano-frankivszki szerény kastélyában is a tüntetők. Például medvét is tartott az elnök. Minden háztartásban jól jöhet egy medve.

18.00

Reggel már beszámoltunk arról, hogy a magyar határnál, Csopon nyilvánosan megszégyenítették a ​határátkelő parancsnokát, egészen pontosan egy oszlophoz kötözték ragasztószalaggal. A Nasi Grosi ukrán portál arról számol be, hogy a csopi vámosok csak a kisbuszok és kisteherautók forgalmából havi 2-3 millió dollárnyi kenőpénzt gyűjtöttek össze, a vesztegetésre egész rendszer épült, a pénzt Kijevbe küldték.

17.52

Kik itt a fasiszták, az ukránok vagy az oroszok?

A tiltakozók az ukrán polgárok minden csoportját képviselik: orosz- és ukránajkúakat (bár a legtöbb ukrán amúgy kétnyelvű), a városiakat és vidékieket, az összes ukrajnai felekezet és politikai párt tagjait, fiatalokat és öregeket, keresztényeket, muzulmánokat és zsidókat. Minden nagyobb keresztény felekezetnek vannak hívei, a legtöbbnek lelkészei is a téren. A krími tatárok is szép számban felvonultak. A zsidó vezetők pedig határozottan törekedtek rá, hogy kifejezzék támogatásukat. A Majdan sokszínűsége lenyűgöző: azt a csoportot, ami a kórházakban vigyáz rá, hogy a rezsim ne rabolhassa el a sebesült tüntetőket, fiatal feministák vezetik. Az egyik legfontosabb forró drótot, amin a tüntetők segítséget kérhetnek, a melegközösség aktivistái működtetik.​

A 444-en olvashatjátok Timothy D. Snyder, a Yale Egyetem történelemprofesszorának cikkét teljes terjedelmében.

16.26

Kárpátaljáról azt írják, hogy a helyi magyar közösségnek nem azoktól kell legjobban tartaniuk, akik a parlamentben ülnek, hanem akik az utcákat járják. Tudósítónk szerint a Jobb Szektor, ami a tüntetések során a radikálisabb akciókban vett részt, egy ultranacionalista szervezet, ami a náci tömeggyilkos Sztyepan Bandera eszméjét hirdeti. Tagjai az Ukrán Felkelő Hadsereg piros-fekete zászlaját hordják.

Bandera megítélése ellentmondásos, a nyugati területeken hősként, másutt náciként tartják számon. Független Ukrajnáért küzdött, harcolt a németek és a szovjetek ellen egyaránt, viszont lengyelek és zsidók vére is tapad a kezéhez. Ahol emlékműveket állítanak Banderának, ott úgy vélik, hogy az NKVD emberei öltöztek be partizánnak.

16.13

A Régiók ​Pártjának magyar parlamenti képviselője, Gajdos István közleményében arra kéri a magyar kormányt, hogy járjon közben a magyar kisebbség jogaiért, miután az ukrán parlament eltörölte a 2012-es nyelvtörvényt. Gajdos szerint a Szabadság párt törvénytervezete egynyelvűsítéssel fenyeget.

Kárpátaljai magyar kapcsolataink szerint a helyzet nem ennyire egyértelmű, mert a 2012-es törvény nem valósult meg soha a gyakorlatban. Van, aki úgy látja, hogy Gajdos a saját pártja érdekeit és üzleti érdekeket helyez a magyar érdekek elé, és azért sincs mi ellen szót emelnie a magyar kormánynak, mert még nem látni, milyen lesz az új jogszabály. Egyik kapcsolatunk azt írja, hogy az ukrajnai történések nem ellenük és nem értük vannak, hanem ez a magukat ukránoknak vallók harca az oroszokat kiszolgáló korrupt hatalommal szemben. Sokat ártana a kárpátaljai magyarságnak, ha a magyar kormány beleszólna a helyzetbe - írták.

15.39

A KyivPost elképzelhetőnek tartja, hogy nehéz idők várnak a Janukovics uralma alatt meggazdagodott oligarchákra. Az Euromajdan aktivistái azt követelik az ország új vezetőitől, hogy vizsgálják ki az ukrán elit meggazdagodását és emeljenek vádat azok ellen, akik törvényt sértettek.

A leggazdagabb ukrán, Ahmetov vagyona becslések szerint négyezermilliárd forintot ér. Még mielőtt Janukovics elmenekült Kijevből, Ahmetov már eltávolodott tőle. Kedden vállalata honlapján a hatóságokat felszólította, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, de nem határolódott el egyértelműen a volt elnöktől.

A Régiók Pártja egyik képviselője, Novinszkij az energiaszektorban és fémiparban érdekelt. Az ukrán állampolgárságot 2012-ben kapta meg. Vagyona 630 milliárd forintnyira tehető. A pénzügyi, energetikai és médiaszektorban érdekelt Kurcsenko 540 milliárd forintnyi vagyonra tett szert. Janukovics belső köreihez tartozik, a volt elnök nagyobbik fiának vállalkozása, a MAKO Holding vezetője. Az ukrán Forbes szerint Olekszandr Janukovicsnak 42 milliárd forintos vagyona van.

Dmitro Firtas a vegyi, energetikai, pénzügyi és médiaszektorban tevékenykedik. Szerhij Ljovocskinnal, Janukovics korábbi hivatalvezetőjével vannak üzleti kapcsolatai. Vagyonát egyes források szerint kétes privatizációs műveletek során szerezte, a szabadon engedett volt miniszterelnök, Julia Tyimosenko az egyik legfőbb ellenfele. Firtas vagyonát 520 millióra becsülik. Január 30-án ő is közleményt adott ki, melyben a békés rendezésre szólított fel.

A Kliujev testvérek – Andrij, Janukovics volt hivatalvezetője és Szerhij, a Régiók Pártja parlamenti frakciójának elnökhelyettese – szintén nehéz idők előtt állhatnak. Az ukrán Forbes 50 milliárd forint körülire becsüli vagyonukat. Az osztrák Slav AG tulajdonosai, amihez több mint hetven ukrajnai cég tartozik, ezek közül a legjelentősebb a naperőmű-beruházásokban érdekelt Activ Solar. Az ukrán média szerdán arról számolt be, hogy a Kliujev testvérek ausztriai vagyonát befagyasztották, mivel részük lehet a tüntetők elleni erőszakos cselekményekben, de Szerhij Kliujev ezt tagadta. / KyivPost

15.01

​Rengetegen gyűltek össze Rivnében, hogy megemlékezzenek a kijevi öldöklés három rivnei áldozatáról.

14.57

Ribak volt házelnök azt mondta, hogy nem igaz, amit Janukovics tegnapi tévébeszédében állított, mert senki ​nem lőtt rá és nem verte meg. / Maxim Erisztavi

14.35

A Régiók Pártja közölte, hogy az áldozatokért Janukovicsé és holdudvaráé a felelősség, ők ejtették túszul a pártot. / EuroMaidan PR

14.28

Nem csillapodnak a kedélyek a Kossuth rádió Facebook-oldalán, miután a csütörtöki hírekben terroristának nevezték a tüntetőket. Folyamatosan érkeznek a rádiót kritizáló hozzászólások. Az MTVA védekezésként azt adta elő, hogy a hírszerkesztők nem kritizálhatják a különböző forrásokból érkező beszámolókat. Ez természetesen teljes szakmai nonszensz.​ Bocsánatkérés azóta sem érkezett.

14.19

Egy ember kezében összpontosul a teljes végrehajtó hatalom - Olekszandr Turcsinov lett a parlament elnöke, a miniszterelnök és az elnöki feladatokat is ő látja el az új választásokig. Kicsoda Turcsinov, Tyimosenko és Pavel Lazarov? Üzletek, vagyonfelhalmozás, pénzmosás is szóba kerül a 444 összefoglalójában.​

14.02

A parlament érvénytelenítette a 2012-ben elfogadott nyelvtörvényt, ami lehetővé tette a hivatalos kisebbségi nyelvhasz​nálatot ott, ahol a tíz százalékot eléri az adott kisebbség létszáma. Ezzel az oroszajkúaknak kedveztek elsősorban, de Beregszászon is hivatalossá válhatott a magyar nyelv. A gyakorlatban azonban nem érvényesült ez a törvény - írta az Index. Egyik kijevi kapcsolatunk is azt írja, hogy a korábbi nyelvtörvény messze nem volt elégséges, és most újat készítenek elő. Meglátjuk, mi lesz belőle.

13.53

Maxim Erisztavi szerint a tüntetők kissé idegesek, mert a parlamentben még nem esett szó korrupcióellenes ​intézkedésekről, még mindig nem oszlott fel a Berkut és nem tartóztatták le a felelősöket. Ehelyett törvényt fogadtak el az autók behozataláról. Bruce Springnote azt írja, hogy a parlament elnöke holnap 11 óráig (kijevi idő szerint) szünetet rendelt el, miközben még nem választottak miniszterelnököt sem. Klicsko azt mondta az embereknek, hogy maradjanak az utcán, az ellenzék "meg fogja vizsgálni a lehetőségét" a Janukovics elleni vádelemésnek.

A Szabadság párti Oleh Tyahnyibok azt mondta, hogy új nyelvtörvény-javaslatot nyújt be a kisebbségek nyelvhasználati jogainak megvédésére.

Mariupolban tituskák támadták meg a tüntetők színpadát és megverték a felszólalót - tudósít Springnote.

Umanban ledöntötték a Lenin-szobrot, eladják fémhulladéknak és az árvaháznak adják az árát.

A krími tatárok tíz napot adtak a Régiók Pártja képviselőinek, hogy lemondjanak párttisztségeikről, vagy "haraggal kell szembenézniük".

Dnyepropetrovszkban a Lenin teret Majdan Hősei térre nevezik át.

13.41

​Krími oroszok iratkoznak fel önvédelmi brigádokba Szimferopolban, hogy megvédjék a félszigetet, ha szükség lenne rá. / Paul Sonne

13.39

Bruce Springnote arról ír twitteren, hogy ​két napja nem látott egy rendőrt sem Kijevben, a tüntetők őrzik a rendet. Szerinte a parlamentben sokan hiányzó képviselőtársuk helyett is szavaznak, az új söprű nem söpör jobban.

13.32

Janukovics tegnapi tévényilatkozata angol felirattal is elérhető. A történteket puccsnak nevezte és azt mondta, hogy ő mindent megtett a vérengzés megakadályozására. Két amnesztiatörvényt is beterjesztettek és minden lehetséges lépést megtettek a politikai helyzet stabilizálására. Elmondta, hogy az elmúlt éjjel Harkivba érkezett, ahol a nagygyűlésen vett volna részt, de kiderült, hogy ez nem lehetséges, mert nem vesztegetheti az időt, mivel folyamatosan arról tájékoztatták, hogy üldözik az embereket. Azt mondta, megpróbálja megvédeni azokat, akiket a banditák saját otthonaikban, munkahelyükön, az utakon zaklatnak. Mindent megtesz a hozzá közel álló emberek elleni atrocitások megelőzésére.

Elmondta, hogy folyamatosan fenyegetik és ultimátumokat intéznek hozzá, de nem hagyja el az országot. Nem mond le, ő a törvényesen megválasztott elnök. A nemzetközi közvetítők garantálták biztonságát, kíváncsi arra, hogy mit fognak tenni ezért. Az ukrajnai történéseket vandalizmusnak, bűncselekménynek és puccsnak minősítette. Azt mondta, mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát megvédje a szeparatista törekvésektől és meggátolja a vérengzést. Még nem tudja, mit tesz ennek érdekében, de sokakkal folytat tárgyalásokat.

Az ország délkeleti részét járja körbe, ahol nagyobb biztonságban van. Látta, mi történt Kijevben, az autójára rálőttek, de nem fél. Szomorúságot érez az országért, és felelősséget. Erről minden nap nyilvánosan beszélni fog. Szerinte a hatalmat nem ellenzékiek, hanem bűnözők vették át. Szerinte a parlamentnél a képviselőket megfélemlítették, megverték, kővel dobálták. A meghozott döntéseket illegitimnek tekinti, nem fog semmit aláírni a bűnözőknek, akik terrorizálják az ukrán népet és szégyent hoznak az országra.

A helyi Obersovszky Péter arról is megkérdezte Janukovicsot, hogy mit lehet tenni azután, hogy teljesítette az ellenzéknek tett ígéreteit, mégse mentek haza a tüntetők. Janukovics erre azt válaszolta, hogy a nemzetközi közösség reagálására vár. Elmondta, hogy Ribak házelnök autójára az előző nap rálőttek, és megverték őt, és az elnöki hivatal vezetője is így járt. Szerinte az alkotmánybírákat is fenyegetik.

Azokkal kapcsolatban, akik elhagyták a Régiók Pártját, azt mondta, hogy nem bírták a nyomást és féltik a családjaikat, azért tettek így, de vannak közöttük árulók is. Szerinte a párt már sok hasonló helyzetet átélt, 2004-2005-ben kétszázezer tag lépett ki, de azután hatszázezren léptek be. Szerinte most is ez lesz, a pártnak másfélmillió tagja van (Ukrajna lakossága 45 millió), túl fognak élni. Úgy véli, ugyanaz ismétlődik meg, mint amikor a nácik a '30-as években átvették a hatalmat Németországban. Most is betiltanak pártokat, ítéleteket semmisítenek meg, embereket fenyegetnek és ölnek. Házakat, irodákat gyújtanak fel, a Régiók Pártjának kétszáz irodája égett le – mondta a megbuktatott elnök.

12.31

A parlament eltávolította posztjáról az egészségügyi minisztert is.

12.22

A Szabadság-párti Oleg Mohnyickij lett a főügyészi hivatal vezetője. Ígéretet tett arra, hogy a tüntetések során történt gyilkosságokat kivizsgáltatja. A parlament ma az Európai Uniós csatlakozási megállapodásról is dönthet. Az ellenzék helyhatósági választást is szeretne Kijevben. Az állambiztonság új vezetője Valentyin Nalivajcsenko lett. Azt nyilatkozta, hogy azokat a vezetőket, akik Janukovics bizalmasai voltak a szervezetben, nem tudják elérni, telefonjukat is kikapcsolták. Arról is beszélt, hogy a távozó vezetők megfelelő védelem nélkül hagyták az atomerőműveket. Az új belügyminiszter, Arszen Avakov arra kérte a Majdanon tüntetőket, hogy ne foglaljanak el kormányzati épületeket és segítsenek a közrend helyreállításában. / KyivPost​

12.11

A parlament Leonyid Kozsara visszahívásáról is döntött. Az orosz pénzügyminiszter közben azt nyilatkozta, hogy csak az új kormány megalakulása után nyújtanak pénzügyi segítséget Ukrajnának.​

11.50

Tévériport Janukovics egyik autógyűjteményéről. / TSZN

11.47

A parlament visszahívta az oktatási minisztert, Dmitro Tabacsnyikot, akinek politikáját ukránellenesként emlegetik.

11.43

Olekszandr Turcsinovot választották Ukrajna átmeneti elnökévé. A politikus, akit Julia Tyimosenko jobbkezeként tartanak számon, tegnap parlamenti elnöki megbízatást is kapott.

11.31

A parlament döntött arról, hogy állami tulajdonba veszik Janukovics mezsihirjai birtokát. / EuroMaidan PR

11.28

Az EuroMaidan PR beszámolója szerint Kozsara külügyminiszter a minisztérium pénzügyeire vonatkozó dokumentumokkal együtt eltűnt. Az Interfax nem hivatalos értesülései szerint Azarov​ leváltott miniszterelnök is eltávozott Oroszországba.

10.59

​A Tumblr-en azzal terjed ez a kép, hogy Janukovics magánállatkertjében a tüntetők feszítették keresztre a madarakat. Kijevi tudósítóink szerint ez nem igaz, Ukrajnában teljesen bevett szokás, hogy kitűzött madártetemekkel riasztják el a ragadozómadarakat, valószínűleg az állatkert személyzete is ezt tette a többi állat védelmében. Janukovics birtokán egyébként az ellenzékiek kísérik a látogatókat, hogy semmilyen rongálás ne történjen.

10.44

Az Ukrajnszka Pravda tudósítása szerint tegnap Harkivban a kormánypárti Oplot aktivistái támadtak a tüntetőkre. A szervezet tagjai rendszám nélküli terepjáróval hajtottak a tiltakozók tömegébe. A tüntetők – köztük Szergij Zsadan iró – a megyeháza épületébe menekültek a támadók elől.

10.32

Az állambiztonsági miniszter szerint minden rendfenntartót, aki tüntetők megölésében érintett, le kell tartóztatni. / EuroMaidan PR

10.26

Miniszterelnököt választ most az ukrán parlament. A Batykivscsina párti Arszenyij Jacenyuk, Julia Tyimosenko és Petro Porosenko a jelöltek.  Tyimosenko megválasztását a Régiók Pártjának képviselői elutasították. / EuroMaidan PR

10.24

Az UDAR párt képviselői elkapták Vlagyiszlav Karcukot, a nemzeti bank vezetőjének tanácsadóját, aki csaknem 20 millió forintnyi pénzzel akart meglépni a bank épületéből.  / 24 TV

10.14

Nyilvánosságra hozták azokat a felvételeket, melyeken az látható, hogy Janukovics elhagyja mezsihirjai rezidenciáját. Teherautókkal és helikopterrel szállítottak el valamit az uradalomból.

10.12

A tegnap szabadon engedett volt miniszterelnök, Julia Tyimosenko 30 hónapot töltött börtönben hivatali visszaélésért. Gerincbántalmak és egyéb betegségek miatt büntetése nagy részét a harkivi kórházban töltötte, innen érkezett Kijevbe, ahol tolószékben ülve beszélt a tüntetők előtt. Azt mondta, ő lesz a garancia arra, hogy senki nem árulja el a tüntetőket. „A politika néha olyan, mint a színház. Garantálom, hogy mindig tudni fogják, mi van a színfalak mögött" – tette hozzá.

A közönség kissé szkeptikus volt Tyimosenkoval kapcsolatban, mert még emlékeznek arra, hogy ő is törvénytelen vagyont halmozott fel a kilencvenes években, és két miniszterelnöki ciklusa messze áll a jó kormányzástól. Az egyik tüntető azt mondta, hogy nagyon szép, amit elmondott, de majd meglátjuk, mit fog teljesíteni az ígéreteiből. De olyanok is vannak, akik szerint épp ő fogja kivezetni az országot az elmúlt huszonhárom év posztszovjet korrupt vergődéséből.

Tyimosenko párttársa, a Batykivscsina-képviselő Andrij Sevcsenko szerint a volt miniszterelnöknek minden joga megvan ahhoz, hogy a legmagasabb közjogi pozíciókat töltse be, és akár egyedüli ellenzéki jelöltként induljon az elnökválasztáson. Ehhez a többi ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, viszont Vitalij Klicsko (UDAR) már jelezte, hogy indulni akar az elnökségért. / KyivPost

09.58

Mihajlo Vinnickij, a Kijev Mohila Egyetem professzora rendszeresen tette közzé helyzetelemzéseit a Majdnaról. Legutóbbi Facebook-bejegyzésében az elmúlt napok törvényhozási aktusainak megalapozottságát veszi górcső alá (angolul).

Péntek éjszaka az ukrán parlament megszavazta a 2004-es alkotmány visszaállítását, amely jelentős hatalommal ruházza fel a parlamentet, és megnyirbálja az elnöki hatalmat. Janukovics rögtön közölte, hogy nem fogja aláírni a módosítást, de a parlament ettől függetlenül a 2004-es alkotmány tekinti érvényben levőnek. Az ellenzék és Janukovics által aláírt megállapodás értelmében az elnöknek ma alá kellene írnia az alkotmány módosítását, de Vinnickij szerint akár megtörténik ez, akár nem, az ellenzék a 2004-es alkotmánynak megfelelően fog cselekedni, és elkezdi megszavazni a kabinet tagjait, minden bizonnyal már hétfőtől.

Szombat reggel a házelnök helyettese bejelentette, hogy a Régiók Pártjának képviselője, Volodimir Ribak házelnök, és a kommunista Ihor Kaletnik helyettes házelnök lemondtak. Mivel a 2004-es alkotmány szerint az elnök lemondását követően a házelnök veszi át a feladatait, gyorsan megválasztották Olekszandr Turcsinovot, a Batykivscsina párt képviselőjét és Timosenko bizalmasát házelnöknek.

Vinnickij szerint Turcsinov legitimitásához Ribak lemondása és Turcsinov nagy többséggel történő megválasztása miatt nem fér kétség, és legitim volt az új belügyminiszter és főügyész kinevezése, illetve Timosenko szabadon engedése is. Azonban nem világos hogy az 1996-ban lecserélt és 2010-ben újra bevezetett alkotmány, vagy a 2004-es alkotmány szabályozza-e Turcsinov házelnök feladatait. Az első esetben az elnök akadályoztatása vagy lemondása esetén a miniszterelnök venné át a hatalmat, de a 2004-es alkotmány szerint az elnök helyettese és az elnök akadályoztatása vagy lemondása esetén feladatainak betöltője a házelnök. Bár Vinnickij szerint Janukovics aláírásának hiányában az 1996/2010-es alkotmány van hatályban, az ideiglenes miniszterelnök, Szerhij Arbuzov tegnap eltűnt.

Szombat délután Arbuzov tévéadója egy Janukoviccsal készült interjút sugárzott, amely szerint az elnök Harkivban volt. Janukovics visszautasította, hogy lemondjon, és puccsról beszélt. Turcsinov válaszul benyújtott egy, az ukrán alkotmány 111. cikkelyén alapuló törvénytervezetet, mely az elnök leváltását irányozta elő. A cikkely szerint elsőként egy parlamenti vizsgálóbizottságot kell létrehozni, amely kivizsgálja az elnök által elkövetett bűnöket, majd a bizottság elküldi a jelentését a Legfelsőbb Bíróságnak és az Alkotmánybíróságnak. Mindkettőnek döntést kell hoznia, és csak eztán szavazhat a parlament az impeachmentről. Ehelyett Turcsinov és Jacenyuk, a Batykivscsina elnöke rövidre zárták az ügyet, és egy olyan határozatot fogadtattak el a jelen lévő 328 képviselővel, amely Janukovics hatalomtól való megfosztását mondja ki, miközben Janukovics formálisan továbbra is elnök marad, hatalom nélkül.

Vinnickij szerint ennek az aktusnak az alkotmányosságáról csak az Alkotmánybíróság dönthet, de ehhez 50 képviselőnek kellene kezdeményeznie ezt, ami választásig hátralévő három hónapban valószínűtlen, utána pedig tárgytalanná válik a kérdés.​

09.38

Figyelmeztetés: az eddigi legdurvább felvétel a kijevi utcai összecsapásokról.​

A videót az egyik Majdan közeli utcában vették fel, feltehetőleg csütörtökön. A videó elején a fiatal pajzsokkal felszerelt tüntetők azon tanakodnak hogyan tudják elhozni öt méterrel tőlük fekvő, fejbe lőtt holttestet.

Tedd a pajzsra, hozzad, le ne lőjenek, gyerünk – mondta az egyik pajzzsal felszerelt tüntető a társának. Abban a pillanatban hallatszik a lövés, és a férfi, aki a másik holttestét akarta elhozni, összerogyott, lelőtték. A videó többi részén látszik és hallatszik, hogy az orvlövészek lövöldöznek az emberekre, és van persze olyan is, akit el is találnak.​ / Nikita

09.30

​"Antikorrupciós intézkedés" keretében a nép eljárást foganatosított az ukrán-magyar határon lévő csapi határátkelő vámparancsnoka ellen. / EvroMajdan

08.51

Mezsihirjában egész éjjel dolgoztak az oknyomozó újságírók, búvárok hozták fel a menekülő Janukovics által a közeli víztározóba dobott iratok tömegét. A dokumentumok Janukovics elképesztő méretű korrupciós ügyleteiről és pénzszórásairól tanúskodnak. A fenti lista szerint több, mint harminc millió eurót, azaz kilenc és fél milliárd forintot fizetett ki csak csillárokra, melyek közül a legdrágább másfél milliárd forintba került.

A Janukovics-uradalom biztonsági kamerái felvételeinek tanúsága szerint teherautókkal és helikopterrel szállítottak el valamit az uradalomból Janukovics menekülésének éjjelén.

cars.png

Egy Kijev közeli garázsban megtalálták Janukovics fiának tizenkét kisszériás luxusautóját, itt látható a videó.

08.43

A lengyel, német és francia külügyminiszterek, valamint az EU bábáskodásával megszületett kompromisszumot Janukovics és az ellenzék között a Majdan nem fogadta el. Tegnap a parlament leváltotta Janukovicsot, aki Harkivban összehívta pártjának képviselőit a déli és keleti megyékből, és megkísérelte rábírni őket, hogy támogassák szakadár törekvéseit, de ez nem sikerült. Egy donyecki újság szerint Putyin kihátrált Janukovics mögül. A következő órák sorsdöntőek lehetnek, de nem látszik esély az ország szétszakadására.

A Krími Autonóm Köztársaság tanácsa már tegnapelőtt a szakadás ellen szavazott. A harkivi polgármester és a megyei tanács vezetője ellen tegnap vizsgálatot indított a titkosszolgálat tegnapelőtti szeparatista kijelentéseik miatt, ők Oroszországba menekültek közvetlenül a Janukovics által összehívott gyűlés után. Mihail Dobkin harkivi polgármester a gyűlés után még az ország területi integritása mellett tett hitet, majd maszkos fegyveresek kíséretében menekült a repülőtérre, így:

Harkivban 150 tüntető bezárkózott a megyei tanács épületébe, de tituskák támadták meg őket. A rendőrség kezdetben nem avatkozott közbe, de később - feltehetően az újonan megválasztott belügyminiszter, Arszen Avakov parancsára - kordont vont a két csoport közé.

A szintén kelet-ukraknai Luhanszkban a megyei tanács úgy döntött, hogy nem fogadják el törvényesnek a parlament által az elmúlt három napban hozott döntéseket. Az alkotmányra hivatkozva kinyilvánították, hogy a regionális hatalom felelős a a régióban uralkodó helyzetért, és felszólították a parlamentet, hogy oszlassa fel az illegális fegyveres szervezeteket, decentralizálja a rendőrséget és a költségvetést. Emellett törvényes kereteken belül maradó fegyveres önvédelmi szervezetek létrehozásáról is döntöttek. Az új főügyészt felszólították, hogy vizsgálja ki a nyugati megyék szeparatista törekvéseit. Ezzel gyakorlatilag visszájára fordították azt az érvet, hogy a keleti megyék próbálnak elszakadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr875827738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.02.23. 10:55:20

Nos, itthon is hasonló gazdagodást tapasztalnánk...

dr kíváncsivagyok 2014.02.23. 11:36:26

Kinek csillár ,..kinek stadion...milliárdokért...
Aki a politika által gazdagodik, számoljon el a vagyonával !!
Ugye Mészáros úr,..most zabszem se férne a seggelyukába ???

♔bаtyu♔ 2014.02.23. 11:42:43

Gondolom, azért ennek is van pénze rendesen osztrák bankszámlán, mint az MSZP-snek.

Amúgy pedig eléggé álságos ez a dolog, ugyanis Timosenkó sem panelban lakik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.23. 11:51:02

"Julia Tyimosenko"

Helyesen: Julija Timosenko.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.23. 11:51:46

Volt már egyszer ilyen Ukrajnában. Akkor is győzött s nacionalista-fasiszta puccs, hivatalos nevén narancsforradalom. De a nép bölcs és a végén csúnyán megbuktak. Most is így lesz. De előtte a fasiszták még szétszakadnak frakciókra és egymás halálos ellenségei lesznek.

tobeor 2014.02.23. 12:07:46

@maxval a gondolkodó birca:
Igazad van, már állítják a koncentrációs táborokat, a zsidókat meg gyűjtik sárga csillaggal a nyakukban, viszik őket kiásatni velük a saját tömegsírjaikat.

(a mai adag gyógyszered még nem vetted be ugye?)

Alick 2014.02.23. 12:16:44

"Megbuktak a ti gazembereitek, jöhetnek a mi csirkefogóink"
:)

nick066 2014.02.23. 12:19:09

@♔bаtyu♔: a 'nem-panel' és a '9,5 milliard csak csillárra' között lehet azért némi különbség,
...nem tudom mi késztet valakit arra, hogy az ennyire nyilvánvalóan védhetetlent védje. milyen eszme ez ?
...vagy csak nem kaptad meg az sms-t alcsútról: "Kommentelők figyelem: Janukovics megbukott, seggnyalása Stop"

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.02.23. 13:15:08

Milyen végjáték?

A nyugatiak befejezték a tüntetést, most jönnek a keletiek.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.23. 15:37:57

@nick066:

Janukovics ugyannak a KGB-s ügynökhálózatnak a maradványa, mint kishazánkban Gyurcsány, Horn, D-209, Kovács, Lendvai, ....

2006-ban az itthoni Janukovics ala Gyurcsány is beazonosíthatatlan karhatalmistákkal lövette az ellenzékieket.

Szóval a párhuzamod röhejes, hisz mindenki tudja, Janukovics = MSZP.

miva? 2014.02.23. 16:01:41

@maxval a gondolkodó birca: @Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: @♔bаtyu♔: és a többiek.

Terroristáknak nevezték Csap magyarlakta közösségét Janukovicsék, amiért érvényt akartak szerezni a nyelvtörvénynek.

Milyen érzés?

Komolyan érdekel. Olyan lelkesen üdvözöltétek a lövetést, ferdítettétek a tényeket, és gusztustalankodtatok, hogy most, mikor tisztábban lehet látni, őszintén kérdezem: milyen érzés, hogy örökre megmaradnak azok a hozzászólásaitok, amivel az elmúlt napokban örvendeztettetek meg minket?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.23. 16:05:14

@miva?:

Nem szokott a véleményem napok alatt megváltozni.

Ugyanazt mondom most is: fasiszta puccs történt Kijevben.

miva? 2014.02.23. 16:06:52

@maxval a gondolkodó birca: ennél jóval többet mondtál :D
szánalmas

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.23. 16:19:20

@miva?:

Nem egészen értem miért nekem címzed a kérdést ..

Én speciel Janikovicsot ugyanoda kívánom, mint a hazai komcsi diktatúra maradványt, melyet az MSZP képvisel Gyurcsánnyal, Hornnal, D-209-el és a többi spiclivel.

Janukovics ugyanúgy lövette a saját népét, mint Gyurcsány.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.02.23. 16:20:28

Nem látok se Volgát, se Ladát az autógyűjteményben. Nem értem.
A hanyatló nyugat által gyártott fostalicskák mindenhol. Eh, picsába.
Ilyen gépjárműpark mellett komoly gondban lennék , ha mennem kellene valahová. Valószínű félóráig kiszámolóznék, melyik járgányt válasszam, így mindenhonnét elkésnék.
Egyébként elképesztő, mit összeharácsolt ez a sz@rzsák.

Holle anyó 2014.02.23. 16:31:04

Hamarosan címlapon:
Ukrajna választ! A kaka és a fekália között. A korrupt vén kurva is előmászott a börtönből.....

bloggerman77 2014.02.23. 16:36:06

Timosenkó zűrös földgázügyleteiről persze szó sincs, amikből ő is milliárdos lett. Ő tiszta kezű. Ja.

bloggerman77 2014.02.23. 16:37:43

Amúgy mi a fasz köze van a magyar oktatásügy visszásságait feltárni kívánó, ámde ócska kis munkahelyi belső vitákban nagyot bukó blognak (lásd ELTE Koreai tanszék ügy :) ) az ukrajnai eseményekhez?

bloggerman77 2014.02.23. 16:43:05

Amúgy a diktátornak nevezett Janukovicsot demokratikus választáson választották államfővé, amit a mostani "européer" narancsos ellenzék választási csalással próbált megakadályozni.

petraeus 2014.02.23. 17:21:53

A 16.26 os bejegyzes picit nehezen ertheto. Akkor Bandera most : "náci tömeggyilkos" vagy "Bandera megítélése ellentmondásos"
Az biztos, hogy nem volt egy terezanya, es szervezete reszt vett nepirtasokban de hogy naci lett volna?
Az NKVDs mondatot viszont nem sikerult ertelmeznem, miert oltoztek volna be partizannak?

petraeus 2014.02.23. 17:22:52

Ja es koszonet a kozvetitesert, nagyon komoly melo, tisztelet erte!

Lovag Mihály 2014.02.23. 20:51:45

@bloggerman77: 2014.02.23. 16:37:43

nem tudom, de én is köszönöm a közvetítést, mint @petraeus:

bloggerman77 2014.02.23. 22:05:35

Röhejesek ezek a Janukovicsék lakását bemutató képek, videók.

Arrafelé a pénzes körökben ez teljesen megszokott ízléstelen gagyi.

Üssétek be a youtube-on a "chechen lovzar" szavakat... Janukovicsék házai kismiskák a csecsen hadurak kacsalábon forgó palotáihoz képest, amik azokon az esküvői videókon megcsodálhatók...

bloggerman77 2014.02.23. 22:14:24

@petraeus:

Bandera emberei által kivégzett lengyelek Volhíniában.

oroszvilag.hu/?t1=tortenelem&hid=3774

Nők megerőszakolva, kisgyerekek feje puskatussal szétverve, kezek baltával levágva.

petraeus 2014.02.23. 22:23:06

@bloggerman77: Ertem en, aki ilyesmit csinal az mas nem is lehet mint naci, ugye?
Ahogy en is irtam, ketsegtelenul Bandera szervezete nepirtast hajtott vegre a lengyelek ellen a polgarhaboru alatt, ettol fuggetlenul o az ukran fuggetlenseg egyik szimboluma, aze a fuggetelensege amely kuzdott a szovjet, a nemet es a lengyel ellen, ja es a zsidok ellen, ami arrafele nem naci sajatossag, arrafele mindenki gyilkolta a zsidokat. Ez van, nem minden nemzetnek jutottak vallalhato szimbolumok, az ukran tortenelem meg a szokasosnal is brutalisabbra sikeredett.

Lovag Mihály 2014.02.23. 22:41:04

Erről is kéne írni:

Ukrajna: a Majdan-ellenesek fasisztázzák a cionbérenc "forradalmárokat" - egy oroszbarát városban megruházták Klicskóékat

A dél-ukrajnai Odesszában több ezren vonultak utcára vasárnap a "Jevromajdan" elnevezésű kijevi tüntetéssorozat ellenzői és hívei. Eközben a krími Kercsben zavargásokba torkollott az oroszbarát tüntetés.
A változásokat ellenző odesszai politikai erők mintegy háromezer híve vonult a második világháborús, Ismeretlen matróz emlékművéhez, ahol virágokat helyeztek el az örökmécsesnél. A demonstrálók az "Odessza hős város", "Odessza orosz város" jelmondatokat skandálták, illetve Julija Timosenkót, az előző nap szabadon bocsátott volt kormányfőt szidalmazták. Helyszíni jelentések szerint a megmozduláson résztvevők közül többen botokkal felfegyverkezve és arcukat eltakarva jelentek meg.
Az EU-párti tüntetők - mintegy másfél ezren - eközben a város egy másik pontján gyűltek össze, hogy gyászszertartáson emlékezzenek meg a Kijevben elesett áldozatokról. A beszámolók szerint a "Jevromajdan" támogatói közül is többen maszkot viselnek és botokkal vannak felfegyverkezve.
A Krím-félszigeten az orosz határnál lévő Kercs városában a "Majdan-ellenes" tüntetők a polgármesteri hivatal előtt letépték a zászlórúdról az ukrán lobogót, és orosz zászlót húztak fel a helyére. A néhány százra becsült résztvevő Oroszországot és a Berkut rohamrendőri egységet éltette, és fasizmusellenes jelszavakat skandált. Az ukrán zászló megmentésére sietők és a tüntetők között dulakodás tört ki, a nemzeti lobogó elszakadt. A rendőrök körbevették a tüntetőket, de egyelőre nem léptek fel ellenük. A Krím-félsziget déli részén fekvő Szevasztopolban, ahol az orosz fekete-tengeri hadiflotta támaszpontja van, Moszkva-barát pártok és szervezetek felhívására mintegy kétezren gyűltek össze orosz zászlókat lengetve, hogy elítéljék "a Kijevben hatalomra került fasisztákat". Egy szónok autóval járta a várost, hangosbeszélőből azt harsogva, hogy "Kijevben a fasiszták vették át a hatalmat". Más szónokok azt bizonygatták, hogy az új hatalom meg akarja fosztani jogaiktól és állampolgárságuktól az orosz ajkú ukránokat.
Az ország keleti részén, a Donyeck megyében lévő Mariupolban a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UdAr) párt helyi szervezetének vezetője arról számolt be, hogy a Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártjának radikális hívei és "tyituskók", azaz felbérelt provokátorok "élezik a helyzetet" a városban. Vasárnap mindkét tábor megmozdulást szervezett. Az ellenzéki politikus közölte, hogy a "Majdan-ellenes" táborból mintegy hatszáz "tyitusko" érkezett a kijevi főtérrel szimpatizálók demonstrációjának helyszínére a rendezvény befejeződése után, ahol akkor még legalább 150-en tartózkodtak. Beszámolója szerint a "Majdan-ellenesek" igen agresszíven viselkedtek. "Halál a fasisztákra!", "Adjatok fegyvert, megöljük a majdanosokat!" - kiabálták.

Közösségek

süti beállítások módosítása