Kizárással fenyegetik a tiszta választásért küzdő szegedi HÖK-öst

2014. 03. 26. 18:49 - m. g.

Interjú - Gárgyán Lilla és csapata a szegedi egyetem mérnöki karának HÖK-választásán indult. Azért küzd, hogy a választás tisztaságát az egyetemi hallgatói önkormányzattól (EHÖK) független urnazáró bélyegzővel is biztosítsák, és a szavazatszámláláson megfigyelő is részt vehessen. Kéréseit elutasították, így a választás tisztasága sem látszik biztosítottnak.

 A választáson részt vevő másik csapatot is szerettük volna megszólaltatni, de megkereséseinkre nem reagálnak, ahogy az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat illetékesei sem. Információink szerint az egyetemi hallgatói önkormányzatban mindenkinek megtiltották, hogy az Átlátszó Oktatás szerzőivel szóba álljon.

Mi a baj a választási szabályokkal?

Nem biztosítják azt, hogy hiteles eredmények szülessenek, mert az urnát minden nap zárás után az EHÖK irodán tárolják, a felügyelőbizottság (FEB) szekrényében, aminek a kulcsát Szabó Gabriella, a FEB elnöke őrzi.

De a FEB elnöknek az a dolga, hogy a választás tisztasága felett őrködjön. Úgy gondoljátok, hogy nem ezt teszi?

Ez így erős kérdés, én senkit nem akarok semmivel vádolni. A FEB-nek e-mailben elküldtem a kéréseinket, miszerint szeretnénk a szavazatszámláláson részt venni és az urna ne csak a FEB pecsétjével legyen lezárva, hanem olyan bélyegzővel is, ami független a választási procedúrától. Ezek nem hatalmas kérések, költséggel nem járnak, de minden jelöltet és hallgatót megnyugtatnának. De elutasítottak azzal, hogy az alapszabályban foglaltak szerint minden olyan felvetés, amit a szabályzat nem tartalmaz, semmisnek minősül.

A szavazatszámlálás jelenlegi módjára és a pecsételés mikéntjére sincs szabályozás.

Igen, a szabályzatba nagyon sok dolgot bele lehet magyarázni. Az alapszabály azt sem tartalmazza, hogy mi nem vehetünk részt a szavazatszámláláson, ezért ezt a kikötést semmisnek tekinthetném.

A mi kérdéseinkre az egyetemi hallgatói önkormányzat hivatalos úton nem reagál, de Török Márk elnök néha kinyilatkoztatásokat tesz a cikkeink alatt komment formájában. Azt írta, hogy te minden felvetésedre kaptál választ. Meg azt is, hogy "sem magdianyus sem Lilla nagymamája" nem számolhatja a szavazatokat.

Nem is én akarom megszámolni a szavazatokat. Amikor az EHÖK irodán személyesen jeleztem a kérésemet Szabó Gabinak, kifejezetten mondtam, hogy megfigyelőként szeretnék részt venni. Sem a szavazólapokhoz, sem az urnához nem nyúltam volna, az, hogy csendben végignézem, mi történik, senkinek nem okozott volna fájdalmat. 

A HÖK-tagok általában arra szoktak hivatkozni, hogy ők egy nagy család. Úgy tűnik, téged nem akarnak ebbe a családba befogadni.

Aki nekik szimpatikus és nem áll ki velük szemben a saját igazáért, azt befogadják. Akinek saját gondolatai vannak,  kicsit nagyobb a szája, azt nem viselik el maguk között. Tavaly nyáron egy gólyatáborban például két ÁJTK HÖK-ös nekem esett, kritizálták a HÖK-ös munkámat, fejemhez vágták, hogy nem csinálok semmit. A saját karom HÖK-elnöke is ott volt, kisírt szemekkel ültem vele szemben és nem állt ki mellettem. Ez nem vall családias viselkedésre.

Miért olyan fontos neked az, hogy HÖK-ös lehess?

Például nagyon szomorú látni, mennyire megváltozott a HÖK-ös rendezvények hangulata. Színvonalon aluliak, nincs érdeklődés, a kar hallgatóit nem mozgatják meg. A kari vezetéssel is csak annyi volt a kapcsolat, hogy a kari tanácson részt vettünk.

Néhány éve a gazdaságtudományi karon volt hasonló balhé a választás körül, ott a Törökkel szembeszegülő egyik HÖK-ös még konkrétan olyan üzenetet is kapott, hogy "örülj, hogy nem baszatlak ki". Téged ért már valamilyen fenyegetés?

Nem vettem fenyegetésnek, de amikor Szabó Gabriellát kértem, hogy vegye figyelembe a kéréseinket, egy indulatos pillanatában azt mondta, hogy kizár a szavazásból.

Milyen alapon?

Alaptalanul, mert szabályt nem sértettem. Kérdéseket tettem fel, amire azt válaszolta, hogy nem lehet, mert az alapszabály nem tartalmazza, ahhoz az alapszabályt kell módosítani. Nem hiszem, hogy azért, mert kérdéseket teszünk fel, kéréseink vannak a szavazással kapcsolatban, fegyelmi eljárást kellene ellenünk indítani. 

Mit tesztek most, ha nem tudtok a FEB-bel zöldágra vergődni?

A FEB-bel nem tudunk semmit kezdeni. A FEB elnökének pártatlannak kellene lennie, de nem így viselkedik. A választás kezdetekor bejött a karra, ott volt a jelöltek nagy része mindkét csapatból. Van egy olyan jelölt is, aki függetlenként indul. Amikor Szabó Gabi meglátta a független jelölt plakátját, volt egy elszólása, hogy "ő egyedül indul, vele nagyon-nagyon vigyázzatok". Nem hiszem, hogy minősítenie kéne, meg hogy bármelyik jelölttől félni kellene. Tegnap is beszéltem vele arról, hogy az urnára dékáni pecsét kerülhessen, de a beszélgetés jó része nem arról szólt, hogy miért nem lehet, hanem maró, személyeskedő megjegyzéseket tett, ami nem hiszem, hogy egy FEB-elnöknek dolga egy olyan beszélgetésben, aminek komoly tétje van.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr305880083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.27. 00:35:04

Milyen érdekes: pont mint a hazai nagypolitika - csak éppen kicsiben. Írtok egyszer elemzést az összefüggésekről? Mert nyilván önmagában is érdekes egy ilyen botrány, de még érdekesebb, ha képbe helyezzük. Valami nagyon el van romolva ebben az országban. Máshol hogy megy? Írhatnátok egyszer valami külföldi egyetemről. Biztos volna olyan szerzőtök vagy ismerősötök, aki ismeri a HÖK-ök ottani megfelelőit.

lost hope 2014.03.27. 07:33:18

Emberek milliónyi várják a jelenlegi politikai elit leváltását, vagy legalább kiöregedését. Szomorú látni, hogy esély sincs a tisztességes, transzparens politikai kultúra kialakulására, hanem újratermelődik ez a szemét.

Az ország sajnos menthetetlen...

Crystah Mastah (törölt) 2014.03.27. 09:04:08

Török Márk még mindig nem kapott diplomát, hogy ott bassza a rezet? Éljen a jövő feltörekvő, 12 év alatt bölcsészdiplomázó értelmisége! :D

Ezt a csicska csávót...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.27. 09:34:11

@Crystah Mastah: Azért az szomorú, hogy a hallgatók hagyják, hogy tisztségviselő legyen.

Közösségek

süti beállítások módosítása