Szembemegy a tankönyvrendelettel az egyik kiadó

2014. 04. 11. 20:54 - m. g.

Diszkriminatív és jogellenes a szegedi Mozaik Tankönyvkiadó szerint az, hogy a KLIK fenntartásában lévő iskolák egy szűkített listáról rendelhetnek tankönyvet a következő tanévre. Nem csak a kiadót, a pedagógusokat is hátrányosan érinti a rendelkezés, van, aki az egész óravázlatát dobhatja a kukába, mert nem taníthat a megszokott tankönyvből.

A kiadó szerint a hivatalos tankönyvjegyzék a nemzeti köznevelésről szóló törvénnyel is szembemegy, ami kimondja, hogy a pedagógust megilleti az alkalmazott tankönyv megválasztásának joga. A tankönyvrendelet, vagy a fenntartó KLIK levele ezt nem írhatja felül. Szintén problémás, hogy az iskolákban több milliárd forint értékben van olyan tartós tankönyvi állomány, ami még több évig használható lenne, de ennek nagy részét azért kell kidobni, mert nem biztosítható a sérült, elveszett példányok pótlása.

A választék hirtelen szűkítése a kiadó szerint mellőzi a szakmai szempontokat, sérti az oktató-nevelő munka folyamatosságát és a felmenő rendszert – írja a Mozaik közleményében. A kiadó arra is kitér, hogy lehetőséget biztosít a tankönyvek közvetlen megrendelésére.

(Fotó innen)

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr936018133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyád, a szúnyogok (törölt) 2014.04.12. 14:25:14

hú, akkor nem lesz olyan töri könyv, amiből az emlékmű ellen tomboló fasiszták elvei alapján taníthatnának a magyargyűlölő tanárok?
óh be kár...

anyád, a szúnyogok (törölt) 2014.04.12. 14:28:53

@anyád, a szúnyogok: mert gondolom ez csak ott probléma. matekban nem lesz a 2x2=5, mert más a tankönyv.

amúgy miért antimagyar pl az egész pedagógus szakszervezetnek és lapjának a vezetése?

alfacentauri 2014.04.12. 15:42:10

Hozzászólásod alapján sok közöd nem lehetett tankönyvekhez. Nekem pl. ne egy szűk érdekszövetkezet mondja meg, hogy mit miből tanítsak. Még matematikából sem. Ha valaki itt lassan antimagyar lesz, az azért van, mert képtelen azonosulni azzal a stílussal, amit képviselsz. Siess, még elérheted a fradi meccset!

Enzo Navas 2014.04.12. 19:59:38

kár, hogy a cikk szerzője sem ért az oktatáshoz, de biztos jó megírni, amit mástól hallunk.
óravázlat a kukába? talán tanmenet nem?
de persze díjazom, ha valakinek van egész évre, mind a 8 osztály , mind a 158 órájára van ilyen óravázlata.
itt kezdődik a baj, olyanok írnak beszélnek, akik életükben nem tanítottak még

Közösségek

süti beállítások módosítása