A hosszú távú tekerés olyan, mint a drog

2014. 05. 01. 09:37 - m. g.

Európa legészakibb pontjához, a norvégiai Északi-fokhoz indult ma Szeged mellől, Zsombóról Radvánszky János – biciklivel. A több, mint nyolcvan napos túrán legalább nyolcezer kilométert tervez tekerni oda-vissza.

Radvánszky János többek közt a szegedi Rádió Mi​ underground közösségi adó DJ-jeként is tevékenykedik Ryan művésznéven. A rádióban, a Tenkesch Kapitánya című műsorban beszélgettünk vele.

Ryan a harmadik nagy biciklitúrájára készül – az első alkalom még tavalyelőtt, egészen spontán alakult, amikor Angliában dolgozott, a munka végeztével pedig vett egy túrabiciklit, amit „lábon" hozott haza. Ekkor még hiányoztak a tapasztalatok, az első napok keservesen teltek – a kerékpár nem volt rendesen felkészítve, az eső végig esett, és kiderült, hogy nem olyan jó ötlet az összes cuccal megpakolva tekerni, különösen hegymenetben. Szerencsére egyik belgiumi szállásadójáról kiderült, hogy épp Magyarországra, a Szeged melletti Deszkre készül autózni, így a poggyász egy részét elhozta. A 2200 kilométeres hazaút tizenöt napig tartott.

A hosszú távú tekerés olyan, mint a drog – indokolta Ryan, hogy miért vágott bele a tavalyi túrába, ahol a századik Tour de France-hoz utazott kerékpáron. Kellett az újabb kihívás. A francia túráról született beszámolókat itt olvashatjátok.

Az ilyen biciklitúrák azért nem számítanak túl ritkának. „Amikor az egyik nemzetközi csoportban azt látod, hogy ebben a hónapban már a harmadik ember érkezik a világ körüli túrájáról, helyére kerülnek a dolgok" – mondta Ryan. Egyelőre marad Európában, Ázsia vagy Észak-Afrika azért jóval rázósabb lenne a körülményeket tekintve. Nyugat-Európa viszont anyagilag megterhelő. Napi tíz euróból kell megoldania mindent, bár arra azért számít, hogy lesz, ahol vacsorára vendégül látják.

A norvég túrát sokan támogatják, lakhelyének, Zsombónak a képviselőtestülete pénzbeni támogatást szavazott meg, biciklis felszerelésekre kedvezményeket kapott, az egyik szegedi édességbolt pedig rengeteg csokival látta el. Két kilónyi nyomtatott térképet visz magával, amit szintén ajándékba kapott. Ez elsőre egy kicsit furcsának tűnik, mert gps-szel a súlyt tekintve is könnyebb lenne a tájékozódás, viszont teljesen bizonytalan, hogy hol lesz lehetőség az elektromos eszközök feltöltésére.

Egyébként 25-30 kg csomagot visz magával. Minden súly számít, de sok dolgot nem lehet megspórolni – a térképcsomag mellett ilyenek a kisebb javításokhoz szükséges biciklialkatrészek, szerszámok. A túra egyik főszponzora egy kézműves sörfőzde, az ő sörükből is visz Tromsøbe, ahol a világ legészakibb sörfőzdéje található. Napi száz kilométer tekerés a terv, ami alatt marad idő a helyi látványosságok megtekintésére is. A lappföldi Kirunában például a világ legnagyobb bányája található – négyszáz kilométer hosszú tárnarendszerből hozzák a felszínre a vasércet, ennek egy része ma már turistalátványossággá alakult át.

Már indulás előtt meg lett szervezve sok helyen a szállás, de Nyugat-Európában a vadkempingezés is jól működik. Egy idő után már nincsenek nagy igények sem, egy patak vagy egy vízcsap a falu közepén megfelel a tisztálkodáshoz. Magyarországon például a focipályák mellett a legjobb sátorozni Ryan szerint – jó a fű és van víz, jobb esetben mosdó is.

Radvánszky János a zsombói majálisról indult ma reggel, este Székesfehérvár közelében, Abán száll meg, majd Komárom felé halad, útba ejti többek közt Berlint és Stockholmot is. Az utat az N71 Facebook-oldalon követhetitek, és nemsoká élesedik a túrablog is.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr966100666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása