Nézőpont International – És nemzetközivé lesz

2014. 05. 19. 09:00 - Kálmán Mihály

Újabb álcivil alapítványt állít csatasorba a kormány a nemzetközi összeesküvés elleni permanens forradalom szolgálatában. A Central European Policy Centre (CEPC) olyan hírneves nemzetköziesített think-tanknek álcázott lobbiintézmények sorát fogja gyarapítani, mint a Danube Institute, a Common Sense Society, vagy éppen az Egyesült Államokban álcivilkedésen ért Fellegi-féle Hungary Initiatives Foundation. Annak ellenére, hogy a CEPC saját bevallása szerint „a saját magával szemben támasztott kutatói integritás és a szabad elemzői tevékenység fenntartása érdekében politikai pártoktól származó megrendelést nem fogad el,” a központ integritását láthatóan nem zavarja meg, hogy állami megrendelésekből kívánja fenntartani magát, illetve hogy ezer szállal kötődik az fideszista ifjúkonzervatív érdekkörhöz, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, valamint a Nézőpont Intézethez is.

 

Bienerth Gusztáv / hetivalasz.hu

A tavaly alapított CEPC Kft. a Nézőpont Alapítvány székhelyére van bejegyezve, és képviselője 2013 júliusa óta Mosonyi Katalin, de a cégben – illetve annak jogelődjében – már január óta tag volt Megadja Gábor és Dávid Lilla Ivett. Megadja Gábor a Jobbklikk blog szerkesztője, a KIM Miniszteri Kabinetirodájának kormánytisztviselője, Dávid Lilla Ivett pedig 2012 októberéig dolgozott a KIM-ben.

A Kft. mellett a CEPC alapítványi formában is működik. Bár a CEPC weboldala azt ígéri, hogy az alapítvány 2013. őszi bejegyzése és a kuratórium első ülése után közölnek majd információkat az alapítványról, ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg, noha a Közép-európai Szakpolitikai Központ Alapítványt már tavaly november végén bejegyezte a Fővárosi Törvényszék. Az alapítvány képviselői Arató Krisztina, Bienerth Gusztáv és Schöpflin György lettek. Schöpflin a Fidesz EP-képviselője, Bienerth Gusztáv pedig az AmCham elnöke, a FIFA jogi szakértője, és a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának az elnöke. A kormányközeli üzletembernek a NER futballmániája is jól jövedelmezett: ő képviselte például azt a céget, amely 24 millió forintért ollózott össze az internetről egy 49 oldalas tanulmányt a Fradi-stadion előkészítéséhez.

cepc.jpgA CEPC jelenleg összesen három elemző munkatársat tüntet fel az oldalán, mindegyikük erős fideszista kötődéssel érkezett az intézethez. Mosonyi Kata elemző a 2009 és 2011 között a Nézőpont sajtófigyelő és médiaelemző részlegét vezette, majd 2013-ig a KIM miniszteri kabinetjében volt beszéd- és szövegíró, illetve a kormány ifjúságpolitikai programja kidolgozásáért és a kapcsolódó programok megvalósításáért felelős politikai tanácsadó. Szabó Márk szintén 2009-ben kezdett a Nézőpontnál, és 2010-2013 közt ő is a KIM miniszteri kabinetjének kormánytisztviselője, helyettes kabinetfőnök, illetve beszéd- és szövegíró volt. Baranyi Márton ifjúkonzervatív megmondóember is a csapat tagja, illetve a fel nem tüntetett munkatársak egyike Békés Márton, a közpénzzel bőven ellátott Kommentár főmunkatársa, a KIM-közeli Jobbklikk blog főszerkesztője, korábban a KIM alkalmazottja.

A KIM-es kötődés természetesen tovább él a központban is. Májusban éppen a KIM háttérintézményével, a Közpolitikai Kutatások Intézetével közösen rendezett konferencián jelentették be a központ megalakulását, amely rögtön be is mutatkozott a meghívott közép- és kelet-európai döntéshozókból, elemzőkből és szakértőkből álló közönségnek. A CEPC jelen volt a szintén az ifjúkonzervatív érdekkör által szervezett, több tízmilliónyi közpénzzel támogatott Tranzit fesztiválon is. Amikor bevételeik felől érdeklődtünk, a CEPC azt válaszolta, hogy noha eddig nem volt bevételük, „Bevételeink piaci megrendelésekből, célzott alapítványi támogatásokból, illetve kormányzati megbízásból származnak.” A látszólagos ellentmondás és a kijelentő mód mögött valószinűleg a Nézőpont Intézetéhez hasonló konstrukció húzódik meg, miszerint a kormány a későbbiekben közvetlenül fogja megrendelésekkel ellátni a CEPC-et, illetve állami cégeken és baráti oligarchák érdekeltségein keresztül juttat majd forrásokat a központnak. Nem világos azonban, hogy bevételek nélkül miből rendezett a CEPC öt konferenciát 2013 augusztusa és decembere között, amelyeken több külföldi előadó is részt vett.

Navracsics Tibor a KIM háttérintézményének májusi konferenciáján, amelyen a CEPC is bemutatkozott / KIM/Burger Zsolt/cepc.hu

A központ eddigi rendezvényeit szemlélve szembetűnő, hogy a magyar előadók szinte kizárólag a fideszista körhöz tartoznak. A kulturális diplomáciáról szóló decemberi konferencián például részt vett a Design Terminál tótumfaktuma, Böszörményi-Nagy Gergely, a közép-európai történelem és identitás kérdésének szentelt beszélgetés egyetlen magyar résztvevője pedig Schmidt Mária volt. Az EU jövőjéről Schöpflin György fideszista EP-képviselő mellett Kumin Ferenc is előadott, a központ alkotmányosság-konferenciáján pedig olyan nagyságok képviselték hazánkat, mint Stumpf István, Gáva Krisztián KIM-államtitkár, Kovács Zoltán, vagy éppen a Századvéges Orbán Balázs és az általunk megénekelt, Alapjogokért Központnak csúfolt ifjúkeresztény kádernevelelde vezetője, Szánthó Miklós. Egy olyan forrásunk szerint, aki részt vett a CEPC egyik rendezvényén, a közönség is jórészt állami alkalmazásban lévő és Fidelitasos fiatalokból állt. A CEPC-nél arra is rákérdeztünk, hogy nem tartják-e aggályosnak, hogy noha célkitűzésük szerint a központ fő feladata, hogy „közép-európai régió országainak politikai, közigazgatási, gazdasági és társadalmi változásait elemezve hiteles képet adjon a térség iránt érdeklődőknek,” Magyarországról szinte kizárólag fideszista előadókat hívnak meg, ami felvethet a célkirűzésben megfogalmazott hitelességel kapcsolatos kérdéseket. Érdeklődésünkre azonban közölték, hogy a „témák természeténél fogva – amennyiben egy-egy szakpolitikai terület jelenlegi irányításáról van szó –, olyan hazai előadókat hívunk meg, akik jelenleg felelősek egy-egy területért. Ez szükségképpen kormányzati pozícióban lévő személyek bevonását követeli meg.”

Az elmúlt egy évben a CEPC-nek nem sikerült szakmai partnereket találnia, amelynek talán az is lehet az oka, hogy míg a  CEPC angol oldalán partnerként sorolja fel gyakorlatilag az összes, eddigi eseményein résztvett előadót, érdekes módon a magyar oldalon próbálják kivetni a hálót a valódi partnerekre. Itt ugyanis minden, a térség iránt érdeklődő nyugat- európai szervezet, illetve olyan – vélhetően térségbeli – elemző- és kutatóintézet, valamint alapítvány jelentkezését várják, „akik hozzánk hasonlóan hisznek a Közép-európai együttműködés jövőjében, az régiós összefogás erejében.”

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr356167311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.20. 10:24:57

Ugyanolyan nevetséges lesz, mint Soros intézetei...

szonár 2014.05.20. 11:14:33

Mert léteznek valódi civilek is? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.20. 13:18:14

Kedves szerző, nem te ígértél sok hónapja egy cikket a kőszegi fesztiválról? Végül is megírtad?

Közösségek

süti beállítások módosítása