Dezső Tamás, ,,az ország abszolút elsőszámú, 380 éves kara dékánjaként" hosszú levélben kritizálja a sajtót

2014. 10. 10. 18:14 - Prinz Dániel

Címkék: elte HÖK

Az ELTE BTK honlapjára került ki Dezső Tamás dékán hosszú levele, melyben feltehetően a Heti Válasz tegnapi cikkére reagál. A HV kikérte az egyetemi szenátus szeptember 22-én zajlott ülésének hangfelvételét, és ez alapján úgy látja, hogy az egyetem egyes vezetői, köztük Dezső bölcsészkari dékán is a hallgatói önkormányzatok vezetői mellé próbáltak állni, amikor azokat a médiában támadták az ELTE TÓK gólyatáborban történt nemi erőszak és más ügyek miatt. Dezső levelében azt bizonygatja, hogy a HV rosszindulatúan, pontatlanul idézett tőle, és farizeus módon próbálja besározni az elhivatott diákvezetőket.

Dezső szerint az egyetem vezetésének és a hallgatóknak szorosan együtt kellenne működniük, különben az egyetemnek lesz rossz. Úgy véli, a média érdemtelenül fest egy olyan képet a hallgatói vezetőkről, ,,amely szerint ők csak buliznak, isznak, trágár nótákat énekelnek, korruptak, belterjesek és még politikailag is befolyásoltak. Dezső szerint valójában a hallgatói önkormányzatok nagyon is legitimek, 50% feletti részvételi aránnyal választják meg őket és transzparens módon működnek. Például a ,,sajtó egyes orgánumai kikérték bizonyos hallgatói kifizetések listáit, amelyeknek kiadását a kari HÖK-ök (ÁJK, BTK) önként megszavazták."

dezso1.jpg

Dezső több állítása sem fedi teljesen a valóságot egyébként. Az ELTE BTK például elég nyilvánvalóan politikai befolyásoltság alatt áll vagy legalábbis állt hosszú ideig. Rengeteg vezetője volt párhuzamosan Jobbik-aktivista is vagy lett Jobbikos politikus röngtön az egyetem után. Még a Jobbikhoz kötődő korrupció is felmerült. A szintén Jobbik-közeli Garbai Ádám volt elnököt még a listabotrány után is a vezetés közelébe tudott kerülni úgy, hogy még a saját szakján sem ő kapta a legtöbb szavazatot. Saját szakján a válaszásra jogosultak 13%-a támogatta őt, ketten is több támogatást kaptak. Hiába bukott meg a listabotránnyal, mégis át tudott ülni a HÖOK választmányába. Garbai története csak egy példa, de legalábbis felveti a belterjesség lehetőségét.

Az is tudható, hogy az ELTE és a hallgatói önkormányzatok korántsem voltak előzékenyek, amikor például az Átlátszó Oktatás próbálta megtudni, hogy mire mennek el a pénzek a jogi kar hallgatói önkormányzatában. Szerzőnknek évekig tartó pereskedésre volt szüksége, hogy végül egy másodfokú, jogerős ítélet után megkapja az adatokat. Az egyetem nem csak, hogy nem volt hajlandó azokat kiadni, még közpénzt is költött arra, hogy az elsőfokú döntés ellen fellebbezzen. Egyébként egy HÖK-közeli ügyvédi irodának fizettek közpénzeket azért, hogy a közpénzek felhasználását titkolhassák.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (3,7/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr66778197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.10. 18:40:43

Nyilvánvalóan politikai befolyásoltság alatt áll VAGY állt.

Az ég zöld VAGY kék.
Az idő ma jó VAGY rossz.

Ennyit rólad, gratulálok.

Tandoori Artemisz 2014.10.10. 19:59:09

Ez a cikk "szerző" értelmi fogyatékos egyébként? Vagy ezt valami trollkodásnak kéne felfogni?

dr Smittpálelnökúr 2014.10.11. 16:03:09

@ZenoT: te hülye vagy, aki nem tud magyarul. Büszke vagy rá, ugye?

dr Smittpálelnökúr 2014.10.11. 16:04:26

@Tandoori Artemisz: dékán úr maga regisztrált, vagy egyik seggnyaló csicskását olvashattuk?

Pene 2014.10.11. 16:18:08

Értelemszerűen az megy hökösnek, akit jobban érdekelnek a közügyek, mások problémái stb. Ennek egyik kimenete a politikusság. Hasonlóan ahhoz, mint amikor azt látjuk, hogy bloggerekből újságíró lesz, csak mert ott a közös "szerelem" az írás. Ez teljesen normális, és attól, hogy valaki jobbikos, liberális, vagy balos, még nem bűnöző, nem rossz ember. És csak a szerző korlátoltságát mutatja, amikor ilyen kontextusba próbálja helyezni bármelyik irányultságú csoport tagját, tagjait, jelen esetben a jobbikosokat. Attól, hogy valaki blogger, még nem újságíró, és attól, mert papírra vagy számítógépre tudja vetni gondolatait, még nem lesz igaza.

Dezső Tamás nyilatkozata tökéletesen reflektál az elmúlt hetekre, a rágalmazásokra, az egyoldalú, kattintásvadász, az áldozatokkal mit sem törődő cikkek tömkelegére, az általánosításra.

A fentiek mellett a fenti írás feltételes módban írott, de kijelentéshalmaznak tűnő megfogalmazása olyan tömény rosszindulatot sejtet, ami mellett nehéz elmenni szó nélkül. Most mégis megteszem, mindössze egy mondatot ragadok ki a bejegyzésből: Az Átlátszó Oktatás több állítása sem fedi teljesen a valóságot egyébként. Gratulálok, újabb minőségi írást sikerült letenni az asztalra...

2014.10.11. 23:21:56

@Pene: aha, tökéletesen reflektál. Akkor egy kis időrend:
– a kormány, az elllenzéki és kormánypárti sajtó, az ellenőrző hatóságok egyre több kérdést tesznek fel a HÖKök gazdasági stb. ügyeiről
– DT dékán tiltakozik az ellen, hogy megvizsgálják a HÖkök széles körben emlegetett ügyeit
– kiderülnek a jogi kar eltusolásai, gazdasági ügyei a KEHI jelentésből.

remek ritmusérzék a jobbikosokkal bensőséges viszonyt ápolt dékántól. Akit lehet persze védeni, ha ez munkaköri kötelesség.

diszkriminans (törölt) 2014.10.13. 15:01:19

@Pene:
De nem az megy hökösnek vagy politikusnak, akiket érdekelnek mások problémái. Hanem az, akit hajt a hatalomvágy. Innen érdemes kiindulni.

Pene 2014.10.13. 15:16:47

@fortin2: Ugye az időrendedbe az is belefér, hogy egy ilyen reformfolyamat nem egy-két hónap alatt fog végbemenni? És hogy a kívánt cél az lenne, hogy visszásságok (akár a gazdaságiakra, akár az erőszakolásra gondolunk) ne történhessenek?

Ezt látja DT is, és tesz is ellene. Zajlanak a vizsgálatok, feljelentések, az egész hóbelebanc felforgatása. Ami jogos sérelem (és van ilyen, tudjuk), ott pedig változtatni kell.

Mellesleg DT nem tiltakozott a vizsgálatok ellen, sőt. Ezt nem tudom honnan veszed, hallgasd meg kérlek az ülés hanganyagát, ne a HV elferdített és manipulált összefoglalójából tájékozódj csak. Olyan az a kivonat, mintha én a te fenti hozzászólásodból kivágnám a "tök" szót. Órákig folyt a diskurzus, és azt pár, általuk kiemelt mondatban elintézik. Óriási fegyvertény...

Ha pedig kiderültek problémák, akkor tenni kell ellene, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Most éppen ez a folyamat zajlik. Ez is benne van az időrendben. Nem fognak egyik napról a másikra megváltozni a dolgok :( És ha az összes HÖK el van hordva mindennek, abból az lesz, hogy összezárnak, ahelyett, hogy önkritikát gyakorolnának. Ezt a szintén egészségtelen folyamatot akarja DT megállítani. És nem a vizsgálatokat.

Pene 2014.10.13. 15:28:25

@diszkriminans: Csak magamból tudok, és a körülöttem lévőkből. Ez sem fekete-fehér, vannak olyanok, akikre az általad leírtak érvényesek, vannak olyanok, akik normálisan képviselnek hallgatókat, azok érdekeit stb.

Természetesen te csak azt látod, hogy xy az xy pártból hökös volt, de gondolj bele, hogy hol van az a több tucatnyi egyéb hökös, akit nem látsz? Ezek teljesen átlagos emberek. Te látsz mondjuk közülük 10-et, 20-at talán? De olyan, hogy hökös van még több száz, és volt még több ezer. Ezek az emberek ugyanúgy napi 8 órában dolgoznak, tanulnak, gyereket nevelnek stb., mint te vagy én.

Közösségek

süti beállítások módosítása