Folytatásos királydráma: puccs az almádi kéttanyelvűben

2013. 08. 23. 20:08 - Kálmán Mihály

Címkék: közoktatás emmi

Legutóbb június elején írtunk a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium sagájáról. Akkor éppen az derült ki, hogy a diákokat politikai nézeteik szerint listázó, majd Heller Ágnes előadását letiltó igazgatónő elég jól feküdt a Dunántúli Református Egyházkerületnél ahhoz, hogy a patinás Pápai Református Kollégium Gimnáziumának igazgatónőjévé válaszzák. Most a kéttannyelvű belépett azon közoktatási intézmények sorába, ahol a fenntartó KLIK a szülők, a tantestület és az önkormányzat véleményét figyelmen kívül hagyva puccsszerűen új igazgatót nevezett ki.

A „Petíció az Almádi Gimnáziumért” Facebook-oldalán megjelent beszámoló szerint egy éven belül harmadszorra került sor igazgatóválasztásra. Az egyetlen - belső - pályázó, Dr. Várkuti Anna biológiatanár, 22 éve tanít az iskolában, pályázatát a tantestület 95%-a támogatta, és hasonló arányban szavazott a közalkalmazotti munkaközösség is. Emellett a pályázatot egyhangúan támogatta a diákönkormányzattól kezdve a szülőkön át, az összes tanári munkaközösség és az önkormányzat is.

Az előző igazgató lemondási ideje miatt azonban új igazgatót csak szeptember 1-től lehet kinevezni, így addig egy megbízott igazgatóhelyettes vezeti az iskolát, ami igencsak megnehezíti a tanévre való felkészülést. Augusztus 5-én azonban a fenntartó pályázatot írt ki három tanári állásra, melyek egyébként be vannak töltve. Az egyik pályázatra már a megjelenés előtt volt jelentkező, akit fel akartak vetetni az igazgatóhelyettessel mint megbízott intézményvezetővel.

Ez a tanár szerdán, augusztus 21-én megjelent a a tanév alakuló értekezletén, majd másnap közölték az intézményvezetővel, hogy az újonan érkezett kolléga lesz az igazgatóhelyettes szeptember 1-től, annak ellenére, hogy intézményvezetői tapasztalta nincs, és csak most tért vissza a GYES-ről, 6 év után. Tehát ha a miniszter  nem tud majd választani az egyetlen, szinte egyhangú támogatást élvező igazgatói pályázat közül, akkor a régi-új kolléga gyakorlatilag igazgatói munkakörbe katapultálhat.

Az előző részek tartalmából:

  • Egy jászsági településen a helyi Fidesz erős embere, aki a csúnyán bukott polgármester választás (Fideszesként 2/3-1/3 arányban vesztett egy függetlennel szemben) után a helyi tankerület újonnan kreált vezetői székével vigasztalódhatott, benyomta iskolaigazgatónak saját emberét a tantestület választottjával szemben. Részletek itt.
  • A közelben viszont eredménytelen lett az igazgatóválasztás egy szegregáció miatt elmarasztalt iskolában, hiába támogatta mindenki az egyik jelöltet. Részletek itt.
  • A budapesti Kölcseyben plagizált az egyik pályázó, aki ráadásul minisztériumi dolgozó, korábban osztályvezető is volt környezetvédelmi területen. Nem neveztek ki igazgatót, hiába kezdődik mindjárt a tanév és van egy látszólag abszolút alkalmas, mindenki által támogatott jelölt. Részletek itt.
  • Nagykőrösön mást támogatott az önkormányzat és mást a tantestület. Az egyik jelölt Fideszes önkormányzati képviselő, a másik minisztériumi főosztályvezető. Az egyik mögött ott a városi lobbi, a másiknak egy Jobbikosnak tűnő lap obersovszkyzik. Részletek itt.
  • Szigetváron a jelenleg hivatalban lévő igazgatót az iskola dolgozónak 80%-a támogatta, de a pályázatot eredménytelennek nyilvánították. Részletek itt.
  • Válon a polgármester felesége annak ellenére jutott igazgatói kinevezéshez, hogy a tantestületi szavazáson 50% alatti támogatást kapott. Viszont a család Kövér Lászlóval is jó kapcsolatot ápol: az igazgatóvá kinevezett feleség évfolyamtársa volt Kövér feleségének, és a bajszos házelnök a gyermekük keresztapja. Részletek itt.
  • Teljes hogyovolt háttérinfókkal az Index jóvoltából itt.
  • Pilisen plágiumgyanús pályázattal indult és nyert az egyik igazgató-jelölt

 

Lájkojjá' minket a Facebookon.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr765473915

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.25. 11:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2013.08.24. 00:44:08

Most nem értem fel kellene háborodnunk?

Az én környezetemben az iskola igazgatói(valójában minden önkormányzati intézményé)állások mindig is politikai alkuk tárgya volt.
Végül is most annyi történt, hogy az alku kényszer megszűnt, ezért az ellenzék emberei kiszorultak.
De ne legyünk álszentek ezek mindig és mindenkor politikai állások voltak és lesznek is. Legfeljebb olyan fordulhat elő, hogy egyik oldalnak sincs szüksége az adott pocizóra.

campobaszo 2013.08.24. 00:54:38

Iskola igazgató mint politikai állás?
Csak viccelsz,igaz-e?
A Kádár rendszer restaurációjához persze illik,de ne csináljunk már úgy,mintha normális lenne.

christophe 2013.08.24. 01:11:11

Jaa,ha Ràkosi,ès a Kàdàr èra az etalon,akkor,hajrà!!!!

whiterose 2013.08.24. 05:52:16

Évek óta ez megy. Miért puccs? A véleményt nem kötelező figyelembe venni.

BigPi 2013.08.24. 07:34:04

Még értem azok felháborodását akik, csak most szembesültek azzal a ténnyel, hogy az iskola igazgatói posztokat Kádári örökségként a rendszer váltás után is politikai alkuk alapján osztották/ják ki.

Ez egy örökség amivel mind két oldal együtt él.
Helyes-e, meg lehet-e változtatni? Ezt mindenkinek egyénileg kel eldönteni! De egyik vagy másik oldalt ezért bírálni fölösleges.

ppppalika 2013.08.24. 07:43:09

Ha igazak a leírtak...

- egyetlen pályázót ilyen támogatottsága mellett (még az önkormányzat is!) nem kinevezni, az azt mondatja, hogy alkalmatlannak tekintünk. Szerintem ezt tényszerűen indokolnia kellene Hoffmannak.

- megpályáztatni betöltött állásokat... hááááát....

- a helyettesi poszt - ha csak egy van belőle, mint a weblapjuk szerint - majdhogynem fontosabb a mindennapok szempontjából, mint az igazgatói. Ide olyat tenni, aki sem az iskolát nem ismeri, sem nem volt benne a mindennapokban 6 éve, az dilettantizmus.

ppppalika 2013.08.24. 07:51:15

@BigPi: és korábban szólók. Ha másnak szánták a posztot, akkor nem lett volna egyszerűbb szólni neki, hogy Figyelj öreg, pályázd meg!
De így, ebben a helyzetben elvárható lenne valami indoklás. Persze nem lenne egyszerű...

Don Quixote de la Ferko 2013.08.24. 08:15:01

@BigPi:

A mostani nem él vele, hanem visszaél. Mint mindennel, erő, hatalom, oszt jónapot, nem érdekli őket ha tömegeket tesznek földönfutóvá, csak a saját zsebük teljen meg minél hamarabb.

Te szívesen járatnád oda a gyerekedet, ahol a legfőbb osztályozási alap a pártpreferencia? Beteg agyú az összes fideszes, ez ebből az ügyből is tökéletesen látszik.

dr. Aullah 2013.08.24. 08:33:50

@BigPi: Attól hogy régen is ez volt, attól még nem lesz elfogadható, helyes. Talán annak kéne lennie a szempontnak, hogy mi a legjobb a sulinak... és ha az ott dolgozók nagy része támogat valakit... nos... akkor el kéne fogadni, hogy ő a legjobb megoldás és nem egy ejtőernyős politikus, aki nem ért hozzá. Ez a hozzáállás meg is látszik... senki nem ért semmihez. Ezért tartunk itt.

paveway 2013.08.24. 09:30:57

@BigPi: neked fogalmad sincs az adott intézményről. Az előző, KLIK által odaerőltetett igazgatónő előtt sosem voltak ilyen politikai gondok.

Ziu9 2013.08.24. 10:01:40

@BigPi:
A fenntartó valóban beleszólhatott az intézményvezető kinevezésébe, de erre inkább csak akkor került sor, ha a fenntartónak ezzel valamilyen világos célja volt, vagy a pályázó nyíltan politizált az ellenoldalon. Többet számított az is, ha valaki szakmailag magas szinten vezetett egy intézményt.

A mostani helyzetben pedig csak az számít, hogy mindenhol a saját emberek legyenek: hogy ezt a befolyást mire akarják majd használni, még ők se tudják pontosan. Az ebből adódó bizonytalanságban lenni viszont tanárnak, diáknak egyaránt rossz...

Netuddki. 2013.08.24. 11:05:54

@BigPi: Ez csak mutyizós, tolvaj fideszesnek magától értetődő és természetes...

Lord Snow 2013.08.24. 11:13:50

Hogy hívják az iskolára kényszerített párttitkár elvtársat?

Hadd tudjuk már a nevét, ha már a fideszes komcsik is ilyen büszkék rá, hogy visszamentek 30 évet az időben.

_Epikurosz_ 2013.08.24. 12:04:29

Mai matekpélda:

Ha Mucsajröcsögén öt trafik van és négy fideszes család, akkor hány trafikban lesz meglepetésszerű ellenőrzés?

Első válasz az 1 lenne, de mivel abban az egyben sem lesz meglepetésszerű az ellenőrzés, ezért 0.

unionista (törölt) 2013.08.24. 12:29:12

@BigPi:
nem mindenhol vannak többségben a hozzád hasonló ostoba prolik.

unionista (törölt) 2013.08.24. 12:37:14

@whiterose:
de egyszer mégis csak azt kellene mondani, hogy ez így nem lesz jó.

független intézményfenntartók kellenek. rendben, az önkormányzatokba üljön be a pártok másodvonala, és mellette jelenjen meg az inkább ide, vagy inkább oda húzó kvázi pártatlan értelmiség, és néhány szuper-tehetséges valóban autonóm ember. ők döntsenek. semmi esetre se direktben pártközpontok. mert akkor előbb utóbb eltűnnek a jó iskolák, pártiskolák lesznek mindenhol.

tükörfúró 2013.08.24. 13:38:34

@unionista: Ez való nekünk, ugylátszik ez az amit megértünk, az erőpolitika.
Itt sosem mult el az előző recer, mert a fejekben mindehol az maradt. Nem véletlenül viselik a tanárok a katonák, rendőrök, túzoltók, stb pofánverése után szintén önként és dalolva a jogfosztásukat, sosem érezték igazán magukénak ezt az uj rendszert.
Éljen a megdönthetetlen kádárnyuggerizmus, előre az elázsiaiasodás útján elvtársak!

unionista (törölt) 2013.08.24. 13:50:03

@tükörfúró:
nem vagyok hurrá optimista. de a végletekig pesszimista sem. szerintem lesz egy pont, ahol a többség rájön, hogy nem akarja a gyerekeit, az unokáit a balkánon felnevelni.

addig marad az, hogy mindenki taníttassa a gyerekét legalább egy diszciplínára (mindegy, hogy humán, vagy reál) emelt szinten. és mellette tanuljon meg legalább egy idegen nyelvet, táplálkozzon egészségesen és kedve szerint sportoljon. ezt mind nyújthatná intézményesen az iskola. de nagyon sok helyen ebből semmi nincs meg.

esernyősEvezős 2013.08.26. 13:46:40

@BigPi: Nem tudom, holszocializálódtál (Észak-Korea?), de amit írsz, az nem igaz =Magyarul: hazugság).
A Kádár-érában tán még ez ment, de azóta azért történt változás, talán nem is kevés.
Nem állítom, hogy soha és sehol nem fordulhatott ez elő, de igenis állítom, hogy az iskolák döntő hányadánál a tantestület véleményét az elmúlt bő húsz évben figyelembe vették és akceptálták.
Magam is ilyen helyen dolgozom.
A velejéig rothadt fideszmaffia és a szekértolóik (elsősorban rózsik és a balogok) azt akarják visszahozni, amit az egyik a szocializmusban tanult meg igen jól, mint egyetemről a minisztériumba bekerülő jóelvtárs, a másik meg az egyházában, ahol diktatórikus módon történnek a kinevezések.
Undorító, amit ebben az iskolában csináltak és undorító az, amit az ország összes oktatási intézményében művelnek.

Közösségek

süti beállítások módosítása