A Kölcsey és a Vörösmarty után a Törökvészbe is schmittelt pályázatot adott be

2014. 05. 12. 06:00 - Prinz Dániel

Címkék: oknyom közoktatás

A héten írta meg az Átlátszó Oktatás, hogy Bazsáné Dr. Szabó Marianne egy olyan részben érthetetlen részeket tartalmazó, részben plagizált mondatokból, bekezdésekből álló pályázattal jelentkezett a XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium vezetésére, mely jelentős részben megegyezett tavalyi Kölcseys pályázatával. A tavalyi munkáról szintén az ÁO derítette ki, hogy másolt részeket tartalmazott. Fontos még tudni, hogy az igazgatói pályázatok között megdöbbentően elterjedt a plágium: mint tavaly augusztusi cikkünkben részletesen bemutattuk, országszerte adtak be olyan pályázatokat különböző iskolák vezetésére, amelyek jelentős mértékű egyezést mutattak. Bazsáné Vörösmartys pályázata innen, Törökvészes pályázata pedig innen tölthető le.* Sajnos tavalyi Kölcseys pályázatát már törölték az internetről, de részletes elemzésünket megtaláljátok itt.

Ki az a Bazsáné Dr. Szabó Marianne?

bazsáné_1.png

Vörösmartys pályázatához mellékelt önéletrajzából a következőket lehet megtudni Bazsánról:

Forrásaink még több hasonló példát hoztak, például egy ponton pályázó törökellenes optimizmusban kitörve már törökverésől nem csak -vészről ír: 

„Szakmai vezetői munkámmal szeretnék hozzájárulni az Budapest II. Kerületi Törökverő Úti Általános Iskola sikereihez.”

Hogy lássuk valójában nem csak ténybeli tévedésekről van szó, hanem a pályázó magát másolta, álljon itt még egy példa:

„A tanulócsoportok száma: 18, alsó tagozatos csoportok száma: 8, felső tagozatos csoportok száma: 8. Iskolaotthonos (gurulós) csoportok száma: 8 (alsó tag.) Napközis csoport (5-6. évf.) és tanulószoba (7-8. évf.) működik.” 

áll a Törökvészes dokumentumban, azonban forrásaink szerint a Törökvészben csak 17 tanulócsoport működik. Valószínűleg az lehet a probléma oka, hogy ezt a részt a pályázó egyszerűen elfelejtette frissíteni, amikor átemelte valamilyen másik dokumentumból, ugyanis Vörösmartys pályázatában is 18=8+8 csoportról beszél. Az alábbi képen a két pályázatból látható ez a rész az iskolaspecifikus kontextussal:

És a már megszokott plágium

Az érthetetlen részeken és a feltetően önmagát másoló bekezdéseken túl Bazsáné Dr. Szabó Marianne pályázata számos szószerint átemelt részletet tartalmaz különböző dokumentumokból, forrásmegjelölés nélkül. Alább néhány példa azokon túl, amelyeket már előző cikkemben bemutattam.

Az alsó és a felső tagozatok szerepéről szóló rész például egy 2000-ben megjelent dokumentumból származik, amelyet az Oktatási Minisztérium adott ki. Az eredeti dokumentum itt.

alsofelso.jpg

Az egészségnevelésről szóló rész megtalálható például a kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskola egészségnevelési programjában. Az eredeti dokumentum itt.

egeszseg.jpg

Ez a rész az ellenőrzés szerepéről,

„Véleményem szerint elengedhetetlen az iskolák oktatási-nevelési céljainak megvalósításához a korrekt, megtervezett ellenőrzés, amely természetesen nem a hibák keresése kell, hogy legyen. A rosszindulatú, csak a hibákat kereső, kutató ellenőrzésre senkinek nincs szüksége. A pozitív ellenőrzés feltárja a hibákat, amelyek ismerete fontos ahhoz, hogy a későbbiekben jó döntéseket hozhassunk."

megtalálható több más pályázatban is, például a kecskeméti Rákócziban is ezt gondolta egy jelentkező, de ugyanezt írta egy igazgatójelölt a nemesvámosi Petőfiben is tavaly.

A pályázatban megtalálható további plágiumgyanús elemekről itt olvashatsz többet. Tavaly pedig azt is feltártuk, hogy mennyire elterjedt gyakorlat a másolás az igazgatójelöltek között.

UPDATE: Megkeresett minket Bazsáné Dr. Szabó Marianne. A következő álláspont közzétételét kérte:

„Három pályázatot adtam be különböző iskolák igazgató (sic!) posztjára. A pályázatokban (sic!) az önök állításaival szemben a saját szakmai elképzeléseimet, terveimet tartalmazza.  A szövegkörnyezetükből kiragadott részletek alkalmasak arra, hogy megtévesszék az olvasókat.  Az önök által alátámasztottnak vélt rágalmak nem állják meg a helyüket, ezért megteszem a szükséges jogi lépéseket.”

Bővebben itt foglalkozunk Bazsáné reakciójával.

UPDATE2: Bazsáné a NAIH-nál eljárást kezdeményezett blogunkkal kapcsolatban, aminek során a NAIH megállapította, hogy indokolatlanul tettük közzé Bazsáné "képmását, születési helyét, születési idejének pontos hónapját és napját, magán e-mail címét és magán mobiltelefonszámát", valamint a vezetékes számát, amely "valószínűleg" nem hivatalos elérhetősége Bazsánénak. A NAIH felszólításának eleget tettünk, Bazsánétól ezért elnézést kérünk. A cikkben foglalt összes állításunkat továbbra is fenntartjuk.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (4,5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr36146189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.12. 16:42:51

Bazsa Györgyhöz, a MAB volt elnökéhez van köze?

lutria 2014.05.12. 21:30:20

Én csak azt nem értem,ha ennek a nőnek elvileg ennyi végzettsége,tapasztalata,tudományos munkássága stb.-je van,hogyhogy nem tud összehozni saját kútfejből (viszont mások pályázatát olvasgatni és kiválogatni belőle a legjobb részeket-arra van fifikája)egy egyszerű gimnázium igazgatói pályázatot?
Talán minden iskoláját szintén csalással végezte el,a tudományos munkatársi beosztása meg a többi munkája valami kényelmes irodai meló volt ahová talán még be sem kellett járnia ezért nem ragadt rá semmi?

vomit 2014.05.16. 19:01:04

santa kutya, utoleres, satobbi.

Közösségek

süti beállítások módosítása