Kreatív cégmenedzselés a szegedi HÖK-nél

2014. 02. 26. 09:58 - Átlátszó Oktatás

​Úgy tűnik, bajban nincs gazdája a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatához kötődő cégeknek. Békeidőben Török Márk HÖK-elnök a hallgatói képviselet társadalmi szervezeteiként hivatkozik rájuk, az egyetemmel közösen birtokolt kft. pedig diákmunkásokat szervez ki hozzájuk. Az ellentmondást közérdekű adatigényléssel oldanánk fel, de az egyetem erre fél éve nem válaszol. Összefoglaltuk a kapcsolódási pontokat, és megnéztük azt is, hogyan nyíltak újra az adószámtörlés miatt bezárt HÖK-közeli kocsmák.

Még januárban írtuk meg, hogy hónapok óta adószám nélkül működtet kocsmákat a NAV megyei igazgatóságának tőszomszédságában egy, a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatához köthető cég. A cikk élénk NAV-os érdeklődést váltott ki, ami után több hetes bezártság jellemezte a Törpe-Pöcike bisztrópárost, de a működtetésre "g.r.ü.n.d.o.l.t.a.k." egy új kft.-t.

Az FR 1968 Kft. története a napokban ért véget: a február 20-án megjelent cégközlöny szerint január 14-én kényszertörléssel jogerősen megszűntnek nyilvánította a bíróság. Itt emlékezzünk vissza Borbola Róbert cégvezető delmagyar.hu-nak adott nyilatkozatára: „A fiatalemberrel a Pöcike bisztró előtt találkoztunk, aki azt mondta, fellebbeztek az adószámtörlő határozat ellen". Ugyanilyen fenntartásokkal fogadta az ellenőrzést az FR 1968 Kft.-t tulajdonló H. M. Vagyonkezelő Kft. vezetője, Péntek Zsolt is, aki azt mondta, hogy blogbejegyzésünk „alapvetően valótlanságokat tartalmaz", de ennek részleteire nem tért ki, ahogy az alábbi trükkre sem.

Reload

A kocsma január végén újra kinyitott, amivel semmi baj, bár a cégadatok új megvilágításba helyezik az akkori nyilatkozatokat. Az önkormányzat új engedélyt adott ki a vendéglátóhelyre, ami már nem az FR 1968 Kft. nevére szól, hanem a varázslatos nevű F. R. O. 1968 Kft. igényelte. Az új cég is a H. M. Vagyonkezelő Kft.-é, és vezetője szintén az a Borbola Róbert lett, aki az előző céget tönkremenetele idején vezette.

Az FR 1968 Kft.-t még 2013 szeptemberének végén jutalmazták adószámtörléssel, majd valamivel több, mint egy hónapra rá biztos, ami biztos alapon létrehozták az F. R. O. 1968 Kft.-t is. Eközben a Törpe és Pöcike működése folyamatos volt, egészen cikkünk januári megjelenéséig, amikor még aznap este kiszállt a NAV, és be is zárt a két kocsma. Ezután egy héttel, január 14-én az új cég a nyilvántartások szerint már rendelkezett kereskedelmi engedéllyel. Már csak az a kérdés maradt, hogy mire föl a trükközés és cégalapítási roham, ha a kocsmák egyébként rentábilisan üzemeltethetőek.

Vállalkozásfejlesztés EHÖK módra

Nem ez az első bedőlő cég az SZTE hallgatói önkormányzatának táján. A SZTEage szórakozóhelyet üzemeltető, majd azzal együtt csődbe táncoló XEP Kft. is hasonló sorsra jutott, és egy cégtemetőként használt ásotthalmi tanyára lett száműzve. Lába nyomán hárommilliós tartozás maradt.

A JATE Klubot is üzemeltető, részben az egyetem, részben a H. M. Vagyonkezelő Kft. tulajdonában lévő Universitas Szeged Nonprofit Kft. éveken keresztül együttműködött a XEP Kft.-vel. 2012-ben a Diákmunka szolgáltatás 2012" című ajánlattételi felhívás közel 80 ezer órányi diákmunka-szolgáltatást tartalmazott. Ebben többek között a H. M. Vagyonkezelő Kft. és leánycégei, a Ponty-Média Kft. és a XEP Nonprofit Kft. telephelyeire keresett diákmunkásokat közvetítő céget a részben egyetemi tulajdonú vállalkozás. A nyertes pályázók a Biztos Kész Diákszövetkezet, valamint a Meló Club voltak, a munkaórát tekintve fele-fele arányban. A szerződés becsült összegéről nincs információ.

2013. május 15-én Diákmunka szolgáltatás 2013-2014" néven megint nyílt közbeszerzés indult, amiben már nem jelent meg sem a XEP Kft., sem a H. M. Vagyonkezelő, csak az utóbbi cég tulajdonában lévő Ponty-Média Kft. A kevesebb résztvevő ellenére a munkaórák száma itt már a 120 ezret is elérheti, a szerződés becsült keretösszege pedig 72 millió forint. A korábban a XEP Kft. által működtetett SZTEage nevű szórakozóhely ekkor már egy éve zárva volt, a felhívásban és a szerződésben azonban teljesítési helyként jelenik meg. A nyertes ekkor már egyedül a Meló Club.

Már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy ebben a több, mint százmillió forintos szerződéskupacban ki milyen tevékenységért állta a számlát.

Fenti grafikánkon a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatához köthető cégháló egy része látható. A középpontban a H. M. Vagyonkezelő Kft. áll. Ennek három alapítvány a tulajdonosa.

  • A Szegedi Tudományegyetem Hallgatóiért Alapítvány kuratóriumi elnöke az SZTE EHÖK elnöke, Török Márk.

  • A JABE a Hallgatókért Kiadói Alapítvány kuratóriumi elnöke Kalmár Zoltán, volt SZTE Zeneművészeti Kar HÖK-elnök, jelenleg tanszéki ügyintéző.

  • A Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke az SZTE EHÖK Jogsegélyszolgálatának vezetője, Keresztes Ábel.

A H. M. Vagyonkezelő tulajdonában van többek közt:

  • A Pöcike és Törpe bisztrókat üzemeltető F. R. O. 1968 Kft., illetve elődje, az FR 1968 Kft.​, melyet töröltek.

  • Két magánszeméllyel közösen az egyik legnagyobb szegedi klubot, a Retro-t üzemeltető GG-Central Kft.

  • A felszámolás alatt lévő XEP Kft., mely a megszűnt SZTEage szórakozóhelyet működtette.

  • A Szegedi Tudományegyetemmel közösen az Universitas Szeged Nonprofit Kft.

  • A Ponty-Média Kft., ami a partyfotó-oldalként indult PartyPonty nevű oldalt üzemelteti.
    ​A PartyPonty tulajdonosa volt többek közt
    Ament Balázs volt HÖK-alelnök és felügyelőbizottsági elnök, valamint Karsai Norbert, a pedagógusképző kari HÖK korábbi tanulmányi referense és az EHÖK Tanulmányi Tanácsadó Szolgálatának egykori koordinátora.
    ​A cég jelenleg a H. M. Vagyonkezelő, a H. M.-ben is tulajdonos A Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány, valamint a
    Regionális Ifjúságfejlesztő Központ Alapítvány tulajdona. Utóbbi kuratóriumi elnöke Karsai Norbert, aki fotós főszerkesztő is a PartyPontynál.
    ​A domainnév-nyilvántartások szerint a Ponty-Média Kft. adminisztrálja a szegedi hallgatói önkormányzatok tevékenységeihez kötődő weboldalakat.

Az Universitas Szeged Nonprofit Kft. diákmunkára vonatkozó pályázatain nyertes Meló Club és Biztos Kész szövetkezeteknek a H. M. Vagyonkezelő érdekeltségébe tartozó Ponty-Média Kft.-hez és a SZTEage szórakozóhelyre is kellett diákmunkásokat közvetítenie.

Mivel Török Márk EHÖK-elnök egy korábbi sajtóközleményében a cégeket és azok tulajdonosait a hallgatói önkormányzat „társadalmi szervezeteiként" aposztrofálta, megkérdeztük az SZTE rektorát, Dr. Szabó Gábort, hogy mi az álláspontja a kreatív cégmenedzsmentről. A következő választ kaptuk:

"Az említett , Önök által kifogásolt működésű vállalkozás(ok)hoz az Egyetemnek és szervezeti egységeinek nincs közük. Az Egyetem szervezeti egységei, beleértve az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatot is, a vonatkozó jogszabályok értelmében nem hozhatnak létre, éppen ezért nem is hoztak létre alapítványt, így a kapcsolat – ha van – az csak a különböző tisztségviselők személyén keresztül jöhet létre.

Az Universitas Szeged Szolgáltató Nonprofit Kft.-t az SZTE, és a H. M. Vagyonkezelő Kft. valóban közösen tulajdonolja, ennek megfelelően az Egyetem az Universitas jogszerű működéséért felelősséggel tartozik, amely felelősséget teljes mértékben vállalunk is. Arra viszont, hogy a H. M. Vagyonkezelő közvetlen vagy közvetett érdekeltségébe tartozó egyéb vállalkozásoknál mi történik, sem rálátásunk, sem ráhatásunk nincs. Az ügyben tehát értelemszerűen nincs helye vizsgálatnak."

A rektor úr és a diákvezető láthatóan eltérően viszonyulnak a kérdéshez, ennek feloldásához közérdekű adatigénylésre lesz szükségünk. Ezért ezúton is kérjük Szabó Gábor rektor urat és Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgatót, hogy arra az adatigénylésünkre, melyben még hónapokkal ezelőtt az EHÖK internetes jelenlétéért felelős Ponty-Média Kft., és az egyetem közti szerződésekre kérdeztünk rá, a tapasztalt időhúzás helyett a törvényi határidők betartásával küldjék meg részünkre a szükséges adatokat, illetve következő adatigényléseinkre is:

(eszbé)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr45833243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása