Tovább épülnek a kijevi barikádok - percről percre

2014. 01. 24. 07:49 - m. g.

Címkék: Ukrajna

​Az ukrán ellenzék nem tárgyal Viktor Janukovics elnökkel. Két hónapja tartanak a tüntetések, szerda óta halálos áldozatai is vannak az összecsapásoknak. Az alapvető szabadságjogokat korlátozó törvények miatt szomszédunk Európa legfiatalabb diktatúrája, ahol rohamrendőrcök brutálisan bánnak el a demonstrálókkal. Folyamatosan frissülő cikkben követjük a pénteki eseményeket is.

Fotó: Pavlo Podufalov / KyivPost

  • ​Csütörtökön több ukrán megyében az ellenzék vette át az irányítást, vagy vette blokád alá az adminisztrációt.
  • Janukovics csütörtökön azt ígérte, elengedik az elfogott tüntetőket, ha az ellenzék betartja a tűzszünetet. Az ellenzék ehelyett országos sztrájkot akar, és nem tárgyal Janukoviccsal, mert szerintük csak időt akar nyerni.
  • Budapesti egyetemisták szimpátiatüntetést szerveznek a tüntetők mellett és az ukrán rendőri brutalitás ellen vasárnap délután a Blahán.

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket - kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Helyszíni stream:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Január 24., péntek

A szombati eseményekről itt számolunk be.

02:14 A BBC interjút készített azzal az újságíróval, akit egy másik aktivistával együtt elraboltak, megvertek, és megkínoztak. Társa, egy 51 éves szeizmológus nem élte túl a tortúrát, egy Kijevhez közeli erdőben találták meg holtan. Az újságíró, Ihor Lucenko szerint elrablói a kormány parancsára cselekedtek, és a kihalgatással kombinált kínzás során nyilvánvaló volt számára, hogy elrablóinak gyakorlata van abban, amit csinálnak. Itt az interjú

01:15 Így tüntettek a dnyepropetrovszki futballultrák ma.

01:12 A Nemzeti EllenállásVezérkara közleményt adott ki, melyben elutasítják azokat a vádakat, mely szerint a Majdan önvédelmi csoportjának köze lenne ahhoz az incidenshez, melynek során egy rendőrt lelőttek Kijev belvárosában, illetve tagadják, hogy foglyul ejtettek volna három rendőrt. (blogs.pravda.com.ua)

00:34 Egyelőre felfüggesztjük közvetítésünket, de ha eszkalálódik a helyzet Kijevben, akkor újra jelentkezünk, illetve holnap reggel folytatjuk friss hírekkel.

00:09 Felmondott az ukrán köztévé főszerkeztője, Julia Galuska. (EuroMaidan PR)

23:55 Térképen ábrázolták, hogyan terjedt az #euromaidan hashtag a twitterem.

23:22 Híradások szerint meglőttek egy rendőrt Kijev egy belvárosi kerületében. Tartani lehet attól, hogy az incidenst a kormány a tüntetők elleni keményebb fellépés alapjának fogja tekinteni. Napok óta keringenek pletykák arról, hogy ilyen típusú provokációkat készít elő a kormány. (EuroMaidan)

23:14 Maxim Bernakevics lélegzetelállító videót csinált a tüntetések legvéresebb napjáról, január 22-ről.


22:58 Janukovics elnök azt állítja, hogy külföldiek, köztük nemzetközi körözés alatt álló bűnözők voltak a tüntetők által elfoglalt közigazgatási épületekben: "Nem csak ukránok csatlakoztak, hanem külföldiek is, akik közül többen korábban harci cselekményekben vettek részt, és nemzetközi körözési listákon szerepelnek. Ott rejtőzködnek az elfoglalt épületekben. Tudjuk  hogy fegyverek is vannak ott."(Interfax)

22:55 Ukrán tüntető válaszol a kérdésekre egy ​Reddit-threadben.

22:41 Kirovohrádban ötszáz ember tüntet a rendőrség előtt, ahol a letartóztatott ellenzéki futballultrákat tartják fogva. (EuroMaidan)

22:31 Ez volt a helyzet este tízkor.

Kék: Régiók Pártja (kormány)

Kék-sárga: ellenzék

Piros: hatalomátvételi kísérlet

Rózsaszín: tömegtüntetések

22:28 Az egyébként oroszbarát Odesszában is nagy tüntetés van.

22:23 Kirovohrádban többezres tüntetés van.

21:51 Kiújultak az összecsapások a kijevi főtér mellett, a Hrusevszkij utcán. A rendőrség gumilövedékeket és gázgránátokat vetett be, a tüntetők pirotechnikai eszközöket, Molotov-koktélokat és köveket használnak. (EuroMaidan)

21:42 Sajtótájékoztatót tartott a 34 éves Mihailo Gavriljuk, csernyivci munkás és az EuroMaidan aktivistája. Az egész világot bejárta az a felvétel, amin Gavriljukot szerdán meztelenre vetkőztetve bántalmazták a rohamrendőrök. Az arcát zúzódások borítják, a keze remeg, ahogy az esetről beszél. Elmondta, hogy az egész testén kék foltok vannak. Gavriljuk egy másik tüntetőt akart biztonságos helyre vinni, amikor a rendőrök körbevették, ütni kezdték és átkutatták a ruháit. Egy pár zokni maradt rajta, miközben folyamatosan verték. Ezután úgy döntöttek a rendőrök, hogy levágják Gavriljuk kozákokra jellemző hajtincsét. Ez eltartott egy darabig, mert életlen késsel csinálták, és utána úgy döntöttek, hogy levágnak egy még nagyobb darabot. Ezután meztelenül kellett pózolnia egy jégcsákánnyal és azt kiabálni, hogy szereti a Berkutot. Ezután egy rendőrségi járműbe rakták, ahol egy másik elfogott férfi adta neki ruhái egy részét. Gavriljukot bevitték a rendőrségre, ahol elájult, onnan kórházba került. A kórházból aztán visszament a tüntetésre.

Gavriljuk nem tesz feljelentést, azt mondta, Isten ítélkezik majd a bűnösök felett. Ha mégsem, akkor a nép áll bosszút. Elmondta, hogy nem fél semmitől, és a kormányellenes tiltakozás győzni fog. (KyivPost)

21:34 Szumiban tüntetők megakadályozták, hogy a megyei tanács elfogadjon egy Janukovics tüntetők elleni fellépését támogató határozatot, amely a tüntetőket "szélsőségeseknek" nevezte volna. Több ezren tüntettek ma a városban, és a polgármester kiállt az EuroMajdan mellett,  illetve javasolta, hogy tartsanak egy "nürnbergi pert" a Berkut ellen.

21:27 Donyeckban vegyszerrel fröcsköltek le tüntetőket kormányhű provokátorok, első és másodfokú szem- és bőrsérüléseket szenvedtek. (maindanua.org)

20.55 Egy Facebookon kiszivárogtatott, december 12-i keltezésű levél szerint Sztaniszlav Suljak altábornagy, az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó belügyi hadsereg parancsnoka hadifelszereléseket kért a védelmi minisztériumtól, közte négymillió töltényt és százezer gránátot. Ez arra enged következtetni, hogy a halálos áldozatokhoz vezető, összehangolt támadásra már több, mint egy hónapja készült a kormány.

Az ukrán The Insider értesülése szerint a levél feladásának napján, és alig két nappal a tüntetések feloszlatására tett előző próbálkozásokat követően az ukrán belügyi hadsereg az Orosz Föderáció Biztonsági Szolgálatával is tárgyalt az oszlatás hatékony módszereiről. Suljak a levél szerint a következő felszereléseket kérte: 4 millió 9 mm-es pisztolytöltény, 150 ezer 14,5 mm-es vaktöltény, 100 ezer 40 mm-es gránát, 200 USB-56 és 150 UST-55 sátor, ötven KP-125 gulyáságyú, 1050 TVN-36 termosz.

20.36  Ungváron több mint ezren tüntettek a polgármester lemondását követelve, majd miután a városházát nem tudták elfoglalni, a megyeházához vonultak. Itt azt kérték, hogy a megyei kormányzó bocsássa rendelkezésükre a megyeháza tanácstermét, de ennek nem tett eleget, így blokád alá vették az épületet. Bejelentették, hogy holnap a kárpátaljai járások küldötteinek részvételével néptanácsot fognak alapítani, ami a regnáló hatalmat váltja fel. Az épület előterében rohamrendőrök vannak, az intézmény dolgozóit hazaküldték és szombatra is szabadságot kaptak, bár Ukrajnában munkanap lesz. (Kárpátinfo)

20.14 Stephen Colbert: Kiállok mellettetek, ukrán barátaim, és hogy ezt bizonyítsam, addig nem veszem le a fejemről ezt a tésztaszűrőt, amíg el nem éritek vagy le nem küzditek azt, amiért vagy ami ellen harcoltok.

20.06 Dnyepropetrovszkban a Passzazs üzletházon elhelyezett kijelzőn reklámok helyett most az 5-ös csatorna adása megy, hogy az emberek valós információhoz juthassanak. (9-channel.com)

20.03 Az odesszai Majdan arra szólított fel mindenkit, hogy induljanak Kijevbe. Ez az út kb. öt óra, és azért sem célszerű elmenni, mert amiatt, hogy most sok helyen zajlanak a tüntetések, nincs elég rendfenntartó, hogy az ország minden területére jusson. (Kálmán Mihály)

19.55 Több ezren vannak a Hrusevszkij utcai barikádokon. A tüntetők sisakokat, maszkokat viselnek, közlekedési táblákból készült pajzsok vannak náluk. Két egyetemista azt javasolta a Kyiv Post tudósítójának, hogy maradjon távol a barikádoktól, egyre többen vannak a rendőrök. Attól tartanak, hogy újra lőni fognak. Az egyik diák elmondta, hogy a szülei nem tudják, hogy itt van. A másik azt mondta, hogy egyik osztálytársát nemrég ismeretlenek megverték, amiért részt vett a tüntetésekben. Egy középkorú nő érkezik, azért aggódik, hogy ettek-e a fiatalok. A 38 éves kijevi Vitalij a fasisztákhoz hasonlítja a Berkutot, amiért a fagyban vetkőztetnek meztelenre embereket. "Nem jó az, ami történik, de ők feszítették eddig a húrt", mondja az összecsapásokról. Az utcát kövek és égett gumimaradványok borítják. (KyivPost)

19.46 A luhanszki közalkalmazottaknak kötelezővé tették a részvételt a holnapi kormánypárti tüntetésen. (EuroMaidan)

19.38 Szumiban a polgármester és a frakciója támogatja a tüntetéseket, hétfőre gyásztüntetésre hívta fel a lakosságot. (lb.ua)

19.32 Barnával jelölve az ellenzéki kézben lévő, pirossal a blokád alatt lévő területek. A rózsaszín megyékben tüntetnek. (Церковь Свидетелей Покращення)

19.13 Nagyon aggódnak Dimitro Bulatov barátai és rokonai, tudósít a Szabad Európa Rádió. Bulatov az AutoMaidan, a tüntetők autós csoportjának szóvivője. Még szerdán tűnt el nyom nélkül - azon a napon találták meg Jurij Verbickij tudóst holtan egy Kijev melletti erdőben.

Az AutoMaidan vezetője Olekszij Hricenko, egy helyi IT-vállalkozás vezetője, egy ellenzéki politikus fia. Elmondta, hogy a hatóságok már vadásznak rájuk, mert sikerült felidegesíteniük őket. Csapatuk nagy népszerűségnek örvend, olyan középosztálybeli dolgozók alkotják, akik normális országban szeretnének élni. Tagjaik egyharmada nő, köztük Tatjana Csornovol újságíró, akit a múlt hónapban ismeretlenek kirángattak autójából és megverték. Számos megfélemlítő akcióról és támadásról számoltak be tagjaik.

Hricenko elmondta, hogy folyamatosan követik és fenyegető SMS-eket is kapott, apja pedig már több olyan névtelen üzenetet kapott, amikben azt írták, hogy meghalt. Egy másik AutoMaidan-vezetőt, Szergej Kadzsinovot úgy vitték el, hogy zsákot húztak a fejére és belökték egy autóba, amikor elállták a rohamrendőrök útját. A rendőrségre vitték, ahol több órán át kihallgatták, majd elengedték, de laptopja, telefonja, papírjai, lakáskulcsa és a nála lévő 230 dollárnyi pénz nem került elő.

Bulatov is kapott fenyegetéseket, a háromgyermekes férfinek olyan játékokat küldtek, amelyek azzal a zöld fertőtlenítőszerrel voltak bekenve, amit gyermekek sérülésére használnak. Bulatov az eltűnése napján azt mondta az egyik lapnak, hogy ha történik is vele valami, attól az ellenállás csak nőni fog, és ha ez kell a győzelemhez, hát történjen meg. (Szabad Európa Rádió)

18.58 Lemondott Denisz Ivaneszko, Janukovics sajtóosztályának vezetője, Ruszlan Kiriljuk, az ukrán közigazgatási bíróság vezetője, Claude Radoux, Ukrajna luxemburgi tiszteletbeli konzulja és Irina Mamontova, az Obolon megyei törvényszék bírája, aki szerdán négy tüntető egyetemi hallgató házi őrizetbe vételét rendelte el. (KyivPost)

18.39 Ezren ostromolják a kirovográdi megyeházát. A városban molotovkoktélt dobtak egy EuroMaidan matricás autóra, a vezetője könnyebben megsérült. (EuroMaidan / Gre4ka.info)

18.31 Trollkontent: "A Berkut átállt a nép oldalára és vezeti az aktivisták támadását!" (EuroMaidan)

18.29 A belügyi erők keleti területi parancsnoksága kitüntetéseket osztott a rendfenntartóknak január 22-i "példás helytállásukért". (KyivPost)

18.24 A tüntetők által elfoglalt ivano-frankivszki megyeháza ma délelőtt.

18.23 Viktor Janukovics szerint a tüntetők által elfoglalt kormányzati épületekben külföldi, nemzetközi körözés alatt álló bűnözők rejtőznek. A képen: tüntetők pihennek a kijevi városházán. (Interfax / KyivPost)

18.20 Fociszurkolók dulakodtak rendőrökkel a dnyepropetrovszki városháza előtt. A városban mintegy kétszáz szurkoló gyűlt össze, hogy segítséget nyújtsanak a Kijevben tüntetőknek azzal, hogy megfékezik a provokátorokat és a kormány által felbérelt huligánokat. (Interfax / 056.ua / KyivPost)

18.13 Piros szín jelzi a tüntetők által elfoglalt kijevi területeket, kék azokat, amit a Berkut és a rendőrség tart kézben. A kettő találkozásánál, a stadionnál van az ütközőpont. (EuroMaidan)

17.52 Janukovics amnesztiát ad azoknak a tüntetőknek, akik nem követtek el "komolyabb" cselekményeket. Elmondta, hogy folytatja a párbeszédet az ellenzéki vezetőkkel, hogy megállítsák az erőszakot. Ehhez minden legitim eszközt meg fog ragadni. Szerinte a rendőrség és a biztonsági erők törvényesen járnak el, a keményebb fellépést a tüntetők radikális cselekedetei váltják ki. Kifejtette, hogy tudomása szerint a tüntetés két részre szakadt, szerinte a békés tüntetőket el kell választani a radikálisoktól, akik veszélyt jelentenek az állampolgárokra. Az elnök szerint a közigazgatási épületek elfoglalása és fegyverek birtoklása súlyos törvényszegésnek minősül, de kompromisszumos megoldást keres az elfoglalt épületek felszabadítására és a radikális cselekmények megállítására. (Interfax)

17.40 Felül fogják vizsgálni a január 16-án elfogadott, alapvető szabadságjogokat korlátozó törvényeket, mondta ma Janukovics elnök. (Interfax / KyivPost)

17.37 A tüntetők által elfoglalt lviv-i megyeháza. (Steve Rosenberg twitter)

17.26 Tony Blair, Bill Gates, Richard Branson és Mohammed Yunus egy perc csenddel adózott a tüntetések halálos áldozatainak Davosban.

17.24 A rendőrökkel szemben felsorakozó Hrusevszkij utcai tüntetők elszántak, dühösek és beszédesek. De nem számítanak rendőri támadásra. "Tudom, hogy éjfélig nyugalom lesz", mondta egyikük. Így egyelőre a tűznél melegednek. "Fegyverre, sisakokra, jó cipőre lenne szükségünk", mondta egyikük. 

Van némi ellentét a Függetlenség téri tüntetők, és a radikálisabb Hrusevszkij utcaiak között. Az utóbbiak egyike azt mondta, hogy a téren tüntetők nem adtak neki alvóhelyet, mert a militánsabb csoport tagja. De ő amúgy se szereti Ruszlanát, az énekesnőt, a Függetlenség tér egyik vezéralakját, szerinte túl mérsékelt. De a legjobban persze Janukovicsra és a rendőrségre dühös. (KyivPost)

17.15 Mintegy kétezren vannak a Hrusevszkij utcai barikádokon, a tüntetők csak elvétve engednek nőket a frontvonalhoz. Egyelőre nyugalom van a tűzfészekben - az emberek próbálnak megmelegedni a tűznél, beszélgetnek, esznek. Mások a barikádok tetejéről néznek szembe a rendőrökkel, "dicsőség Ukrajnának" - skandálják. Egy idős férfi rákiabált a tüntetőkre, akik hátat fordítottak neki. Néhányan azt kérik a rendőröktől, hogy tegyék le a pajzsokat és beszélgessenek. Mások énekelnek. (KyivPost)

17.00 Janukovics azt ígérte, hogy a keddi parlamenti ülésen kormányátalakítást jelent be. (Interfax / AFP / KyivPost)

16.56 "Nőket verünk - Berkut" - írták a rohamrendőrök kordonjára. (EuroMaidan)

16.49 Ellenzéki helyzetértékelés a Facebookon: "A három ellenzéki vezető, Klicsko, Jacenyuk és Tyahnyibok két napon át tárgyalt Janukovics elnökkel, aki minden ellenzéki követelést elutasított, egyedül az elfogott tüntetők szabadon bocsátására mutatott hajlandóságot abban az esetben, ha a tüntetők elhagyják azt az utcát, ahol a kormányzati hivatalok vannak. Ezt a követelést az ellenzék elutasította, egyelőre tűzszünet van érvényben. 

A Berkutnak négyezer tagja van Ukrajna-szerte, nagy részüket Kijevbe vezénylik. Néhány egység megtagadja a parancsot, egy Berkut-egység fel is oszlott. A fegyveres erők kinyilvánították, hogy senkire nem fognak lőni. Azt gyanítják, hogy Janukovics orosz rohamrendőröket hoz, akik a Berkut egyenruháját veszik fel.

Továbbra is vannak felbérelt focihuligánok, de az a pletyka terjed, hogy nem kapják meg a kormánytól a beígért pénzt, így egyre kevesebben vannak. 

Célba veszik az újságírókat is, és a tüntetőkre is lőnek gumilövedékkel, elfogják, levetkőztetik, megverik őket, otthagyják a hóban meghalni. A kórházakból sérülteket vittek el a rendőrök, akiket azóta sem láttak. 

Ezalatt másutt is egyre nagyobbak a tüntetések, számos megye hivatalát elfoglalták a tüntetők és helyi kormányzatot alakítottak. Janukovicsnak nincs elég embere ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsa az egész országot. Már Kelet-Ukrajnában is csökken a támogatottsága, sok, eddig erősen kormánypárti területen egyre nő a tiltakozás. A keleti városok ultrái Kijevbe mennek, hogy szembeszálljanak a felbérelt focihuligánokkal. 

A kormányzati túlkapások mindenki számára nyilvánvalóak, akik követik az internetet, és épp az a probléma, hogy a keleti megyékben nagyon kevesen neteznek. A televíziócsatornák állami ellenőrzés alatt vannak, a tüntetőket szélsőjobbos neonáciknak állítják be, de egyre nyilvánvalóbb a hazugság. 

A külföldi kormányok lassan ellenlépéseket tesznek, az Egyesült Államok több ukrán kormánytag vízumát visszavonta. Azarov miniszterelnököt kizárták a genfi világgazdasági fórumon. Oroszország most a szocsi olimpiával van elfoglalva, nem valószínű, hogy annak végéig beavatkozna, és nem is tehetné meg ezt csak úgy Európa legnagyobb országában. 

Félő, hogy lesznek még halálos áldozatok, de nem látszik olyan forgatókönyv, ami alapján Janukovics túlélhetne. Túl messzire ment, az emberek pedig nem tűrnek tovább." (EuroMaidan)

16.30 Az ukrán parlament elnöke szerint nem kerül napirendre a szükségállapot kihirdetése a keddi rendkívüli ülésen, a békés megoldást fogják tárgyalni. (Interfax / KyivPost)

16.13 Ukrajna megyéi fél négykor. Kékkel a kormány által ellenőrzött területek, kék-sárgával az ellenzék által elfoglalt megyék. A piros területeken hatalomátvételi kísérlet, a rózsaszín megyékben tömegtüntetések zajlanak. (Szergej Gorbacsev)

16.03 Ukrán egyetemisták a világ közvéleményének segítségét kérik a Facebookon, videóüzenetben.

15.57 A Régiók Pártja közleménye szerint az ellenzék cselekedetei Ukrajna kettéosztására irányulnak. Szerintük az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy az ellenzéki vezetők egyáltalán nem urai a kijevi helyzetnek. (Interfax / KyivPost)

15.53 A kormányzó Régiók Pártjának egyik parlamenti képviselője bejelentette, hogy kilép a pártból. (EuroMaidan)

15.34 A mezőgazdasági minisztérium az első kormányépület, amit elfoglaltak a tüntetők. A Spilna Sprava csoport tagja a KyivPost-nak elmondta, hogy nem ütköztek ellenállásba, "meggyőző erejük hatott az őrre". A tüntető az arcát nem takarta el, de nevét nem árulta el. Elmondta, hogy az új törvények szerint tizenöt év börtön várna rá, de inkább a halált választaná. A Spilna Sprava vezetője, Olekszandr Danyiljuk szerint a börtön és a halál kockázata ellenére tovább folytatják a kormányzati épületek elfoglalását, mert a kormány többé nem legitim. Ezzel szemben Mikola Azarov külügyminiszter megismételte, hogy a tüntetők szélsőségesek, és meg kell tőlük tisztítani a kormányzati épületeket.

Kijevben a tüntetők december elsején foglalták el a városházát. A kereskedelmi kamara székházát is bevették a Majdanon, ez most a tüntetések székházául szolgál. Danyiljuk szerint a tüntetők nem szélsőségesek. "Nem vagyunk terroristák, mi vagyunk a legbékésebb emberek. Két hónapja vagyunk a téren, ezalatt Janukovics megölte az embereinket, megvert bennünket, felgyújtotta az autóinkat és házainkat" - mondja. "Nekünk kell egy terrorista állam ellen harcolni. A srácaink nem szélsőségesek, amit tesznek, az önvédelem." 

Danyiljuk elégedetlen az ellenzéki vezetőkkel. Szerdán a politikusok 24 órát adtak Janukovicsnak, de a határidő lejártával az ultimátum elfelejtődött. "Arszenij Jacenyuk erkölcsi hulla, le kellene lőnie magát" - mondta Danyiljuk a Batykivscsina párt vezéréről. Szerinte az ellenzéknek köszönhetőek a halálos áldozatok is. 

A minisztérium dolgozói elvihették személyes tárgyaikat. "Őrület, ami itt folyik", mondta egy ott dolgozó nő. "Az élelmiszerbiztonságot kellene itt felügyelnünk, még szerencse, hogy nem az energiaügyi minisztériumot foglalták el!" Danyiljuk szerint érthető a köztisztviselő felháborodása, mert a miniszterük vastagon érintett korrupciós ügyekben.

Danyiljuk Facebook-oldalán jelentette be, hogy pályázatot hirdetnek a megüresedett miniszteri székre, ahol számítanak a szombaton traktoraikkal Kijevbe vonuló gazdálkodókra. (KyivPost)

14.26 A Közigazgatási Bíróság elutasította azt a beadványt, ami a január 16-án elfogadott jogkorlátozó törvények jogellenessé nyilvánítását kérte. (Interfax)

14.15 "A tüntetők mezőgazdasági munkára készülnek" - írja XS a twitteren.

14.12 Barikád egy kijevi metróállomásnál. (Oleg Kovalcsuk twitter)

14.08 Tegnap Ungváron is volt tiltakozó akció, a Petőfi téren mintegy ezer tüntető tartotta fel a forgalmat. A kormány politikája és a halálos áldozatokat is követelő összecsapások miatt tiltakozva folyamatosan körbehaladtak a zebrákon. Kárpátalján egyébként nyugalom van. (Borsod Online)

13.59 A krími megyei tanács arra kéri az elnököt, a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot és a parlamenti képviselőket, hogy hirdessenek szükségállapotot. "Az erőszak rákos sejtekként terjed a Majdanról szerte Ukrajnában. A tüntetők azt gondolják, büntetlenül elfoglalhatják a hivatalokat. Hét régióban szélsőségesek támadják a hatóságokat és barikádokat emelnek. A lviv-i, rivnei és ternopili megyei hivatalok a kezükön vannak. A tömegzavargások résztvevői illegitim módon veszik kezükbe a hatalmat azzal, hogy önjelölt népi tanácsokat alakítanak. Az alkotmányos és államrend alapjai kerültek veszélybe" - írják. Az aláírók megjegyezték, hogy már korábban is kérték a szükségállapot kihirdetését, ha ez akkor megtörtént volna, akkor most nem lenne polgárháborús helyzet. Azt is kérik, hogy a "törvényen kívüli" megyékbe semmilyen állami finanszírozást ne juttassanak, amíg nem áll helyre a rend. (Interfax)

13.39 A litván államfő, Dalia Grybauskaitė bejelentette, hogy országa segítséget nyújt a sérültek gyógykezelésében. (Dalia Grybauskaitė twitter)

13.35 Visszavonulnak a Berkut tagjai Lviv-ben. Egyes források szerint legalább öt tiszt szüntette be a tüntetőkkel való szembenállást a városban. (Interfax / KyivPost)

13.32 Elhagyja a pártot a kormányzó Régiók Pártjának lviv-i alapszervezete. Elmondták, hogy a párt nem valósította meg azt a programot, amit a választáson ígértek, az elnöknek új kormányt kell alakítania és előrehozott választásokat kiírni. (Interfax / KyivPost)

13.29 Barikád a Hrusevszkoho utcán. (EuroMaidan / Katya Tisenko)

13.15 Nem maradt kiút a Janukovics-rezsim számára, ragaszkodnia kell a hatalomhoz, másképp bíróság előtt találná magát - írja Jurij Andrukovics költő az európai közvéleményhez írt levelében. Olyan törvényeket hoztak, ami alapján "minden tilos, amit a hatalom nem engedélyezett". Azt írja: a sisakos, maszkos tüntetők nem szélsőségesek, radikálisok és provokátorok, ő, a családja és barátai is így mennek tüntetni, mert nincs más választásuk, ha meg akarják védeni saját és szeretteik életét, egészségét. A tüntetésekkel már nem állhatnak le, mert az azt jelentené, hogy beletörődnek abba, hogy országuk életfogytiglani börtönné változott. A teljes levél a 444-en.

13.03 Arnold Schwarzenegger színész, Kalifornia volt republikánus kormányzója rövid videóüzenetében támogatja az ukrán tüntetőket. A KyivPost szerint a "the Ukraine" kifejezés meglehetősen szerencsétlen, mert azokat az időket idézi, amikor az ország még szovjet tagköztársaság volt, de az üzenet pozitív és sokat jelent az EuroMaidan résztvevőinek és támogatóinak.

12.56 Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet szerint az európai országoknak politikai támogatást kellene nyújtaniuk Ukrajna számára, ahelyett, hogy szankciókkal fenyegetnek. (Interfax)

12.30 Elengedték az utolsó tüntetőt is, akit a december elsejei Bankova utcai zavargásokkor fogtak el. Az akkor letartóztatott kilenc személy korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel, és nem voltak politikai pártok tagjai. Valerij Harahuc újságíró, Vladiszlav Zahovorko teherautósofőr, Gennagyij Cserevko kereskedelmi alkalmazott, Jurij Bolotov magánvállalkozó, Szergej Nuznyenko fotós, Mikola Lazarevszki tervező, Olekszandr Osztacsenko építész és Jehor Previr informatikus hallgató voltak a letartóztatottak, illetve a most kiengedett Jaroszlav Pritulenko (a fotón) bolti eladó. Viktor Janukovics december 23-án írta alá azt a törvényt, ami alapján az addigi békés tüntetésekben részt vevőket szabadon engedték és ejtették az ellenük felhozott vádakat. (Interfax / KyivPost)

12.12 Az ukrán internetszolgáltatók szövetsége szerint a telekommunikációs szolgáltatások zavartalanul működnek. A szövetség felszólította a hatóságokat, hogy ügyeljenek az állampolgárok információhoz való alkotmányos jogára, és arra, hogy a hálózatok működését semmi ne zavarja. (Interfax)

11.46 Tíz busznyi rendőr tart Donyeckből Kijevbe. (Nikita / lenta.ru)

11.32 A tüntetők kezén van a csernyivci megyeháza is. (Danilo Janevszki / Project Maidan)

11.12 A Facebookon Hargitai Soma lefordította a BusinessInsider cikkét, melyben egy ukrán újságíró magyaráz el tíz dolgot, amit tudni kell a kijevi helyzetről. Itt olvasható, a kommentek közt.

10.15 A putyinista propagandát közvetítő Russia Today arról számol be, hogy a kormánypárti "Kijeviek a Tiszta Városért" szervezet több ezer tagja körbevette az Egyesült Államok kijevi nagykövetségét, követelve, hogy "Amerika ne avatkozzon Ukrajna belügyeibe", és "ne finanszírozza a zavargásokat". Szerintük az USA áll a történések hátterében. (Russia Today / YourAnonNews)

10.09 Stefan Fuele EU-biztos ma Kijevbe érkezik, hogy közvetítsen a kormány és az ellenzék közt, és segítsen csillapítani a feszültséget. Vitalij Klicsko szerint a csütörtöki tárgyalás Viktor Janukoviccsal semmilyen eredményre nem vezetett, és további vérontástól tart. (EurActiv / KyivPost)

10.01 A Belügyminisztérium közlése szerint csütörtök estig százhárom tüntetőt állítottak elő. (Interfax / KyivPost)

09.58 A tüntetők megbénították a mezőgazdasági minisztérium munkáját, a hivatal dolgozói nem tudnak munkába menni. (Interfax / KyivPost)

09.54 A ternopili megyeháza elfoglalása miatt is büntetőeljárás indul, közölte a belügyminisztérium. (Interfax / KyivPost)

09.50 Az ukrán belügyminisztérium szerint a cserkaszi megyeházáról este 11 óra körül eltávolították a tüntetőket. Többekkel szemben eljárás indul a rendőri intézkedésnek ellenszegülés és zavargás miatt. Ötvennyolc embert tartóztattak le. A liga.net szerint ötszáz tüntető újra ostromolja az épületet, amit ötven rohamrendőr véd. (Interfax / KyivPost / Nikita / liga.net)

09.45 Mécsesekkel emlékeznek Kijevben a szerdai összecsapásokban elhunyt, örmény származású Szerzs Nihojanra. (AFP / KyivPost)

09.41 Az Ukrajnában kormányzó Régiók Pártjának két tagját nem engedték be az Egyesült Államokba. (Interfax / KyivPost)

09.40 Az orosz állami tévében arról beszélt az ukrán kormánypárti Oleg Carev, hogy Ukrajna területén Oroszország ellen folyik háború. "Ha nem teszünk ellene semmit, a tűz Oroszországra is át fog terjedni" - mondta, arra buzdítva az oroszokat, hogy avatkozzanak be. (Nikita)

09.35 Az életüket vesztett tüntetőkre emlékeztek tegnap a kijevi utcákon. A rendőrség nem ismeri el, hogy miattuk halt volna meg bárki. (AFP / KyivPost)

09.33 Vitalij Klicsko elmondta, hogy a három ellenzéki vezetőnek csütörtökön megígérte Viktor Janukovics, hogy elengedik a letartóztatott aktivistákat. (Interfax / KyivPost)

09.27 Uniós diplomáciai források szerint jövő kedden az Ukrajnában kialakult helyzetről tárgyal majd az EU és Oroszország. (Nikita / zn.ua)

09.24 Lemondott Klod Radu, Ukrajna luxemburgi tiszteletbeli konzulja. "Amikor a demonstrálókat mesterlövészek a tetőkről lövik, amikor a rendőrök embereket ölnek meg azért, mert kifejezik a véleményüket, az diktatúra" - indokolta visszalépését. (Nikita / zn.ua)

09.22 Mínusz 15 fok van Kijevben, nem is lesz ma melegebb. Az utakat jég borítja. (Nikita / Sinoptik)

09.19 Vitalij Klicsko, az UDAR párt vezetője felhívást intézett a világ demokratikus országaihoz:

"A Janukovics-rezsim harcba szállt az ukrán néppel szemben, olyan eszközöket használva, amit csak diktatúrákban szokás. A rendőrök brutálisan és életveszélyesen lépnek fel a tüntetők ellen, több tüntető meghalt vagy megsérült, és többeket a kórházi ágyukból vittek el a hatóságok. Aktivisták tűntek el nyom nélkül, volt, aki holtan került elő, vannak, akikről semmit nem lehet tudni. Öten életüket vesztették, több mint százan kórházban vannak és több, mint harmincan eltűntek.

Arra kérjük az ukrán demokrácia minden hívét, hogy tevékenyen gyakoroljanak nyomást az ukrán kormányra, hogy szüntesse be a harcot saját népe ellen. Meg kell védeni az ukrán civil társadalmat a kormány elnyomásától.

Nem lehet tovább halogatni a cselekvést."

09.02 Nick Tetyuk története a Facebookon: a múlt éjjel két tüntető metróval tartott hazafelé, az égett gumi szaga érződött rajtuk, amit a demonstrálók azért égetnek, hogy a füsttel megnehezítsék a lövéseket leadó rendőrök dolgát. Egy idős, oroszul beszélő nő kifakadt rájuk: "elegem van a zavargásukból, undorítóan bűzlenek" - mondta. "Ez a szabadság illata, kár, hogy maga nem tudja érezni ezt" - felelte az egyik tüntető. A jelenlévő emberek ovációban törtek ki.

08.59 Nyikolaj Azarov miniszterelnök szerint az elmúlt napok eseményeit államcsínyhez lehet hasonlítani, de úgy gondolja, hogy az országban nyugodt a helyzet - írja az orosz Gazeta.

08.56 A tüntetők barikádot emeltek és színpadot állítottak fel a lviv-i megyeházánál, amit tegnap foglaltak el. (KyivPost)

08.53 Rohamrendőrök sorakoznak Kijev belvárosában csütörtökön, egy korábbi összecsapás helyszínén. (AFP/KyivPost)

08.49 Péntekre virradóra tüntetők elfoglalták a mezőgazdasági minisztérium épületét Kijevben. Közben Ivano-Frankivszk és Zsitomir megyében azt követelik, hogy ne vezényeljenek rendőröket Kijevbe, és a megyei vezetés azonnal foglaljon állást az országban kialakult helyzetről. (MTI)

08.42 A belügyminisztérium azt állítja, hogy az AutoMajdan aktivistái támadtak rá a Berkutra, ezért intézkedtek az autóval járőröző tüntetők ellen. A minisztérium szerint az aktivisták autóikkal elállták három Berkut-jármű útját, majd baseball-ütőkkel verték szét azokat és a rohamrendőrökre támadtak, akiket kővel dobáltak, egyiküknek a lába is eltört. Tizennyolc tüntetőt állítottak elő, azt állítják róluk, hogy maszkokat, védőfelszereléseket, késeket, baseballütőket és láncokat vettek el tőlük, akár hat év börtönre is számíthatnak.

Beszámolók szerint a múlt éjjel a Berkut focihuligánokkal karöltve támadt AutoMajdan-aktivistákra. Az eset után tizenöt aktivista hollétéről nem tudtak, közülük hatot reggel egy rendőrségi fogdán megtaláltak. Rokonok és barátok szerint a felismerhetetlenségig összeverték a demonstrálókat. Az AutoMajdan egy autós csoport, ami a hatósági erőszak és törvénytelenségek ellen járőrözik a kijevi utcákon. Elmondásuk szerint a Berkut csapatai vadásznak rájuk, csapdákat állítanak nekik, számos aktivistájukat elvitték, autóikat szétverték. (EuroMaidan)

08.23 Több mint négy órán keresztül tárgyaltak az ellenzék vezetői - Oleh Tyahnibok, Vitalij Klicsko és Arszenij Jacenuk - Viktor Janukovics elnökkel, eredménytelenül. (KyivPost)

08.14 Öt közép- és nyugat-ukrajnai megyeházát foglaltak el a tüntetők - Lviv, Ternopil, Cserkaszi, Rivne és Hmelnickij megyékben. Később Cserkasziban a rendőrök visszafoglalták a hivatalt. (KyivPost)

08.06 Ő Mihailo Havriljuk, az a tüntető, akit szerdán meztelenre vetkőztettek a rendőrök. Azóta visszatért a barikádokhoz. (EuroMajdan)

08.02 Hétfőn "tituskák" (a kormány által felbérelt futballhuligánok) brutálisan megvertek három fiatalt, Juhim Diskant költőt, Artur Kovalcsuk közgáz-hallgatót és Dmitro Moszkalec zenészt. Kovalcsuknak az orra is eltört. A három srácot ezután a Berkut fogdába vitte, orvosi ellátást nem kaptak. Kedden már döntött is a bíróság az ügyükben, Juhimot és Dmitrot hatvan napig előzetesben tartják, Artur pedig jelenleg kórházban van. A tüntetők gyűjtenek megsegítésükre. (EuroMajdan)

07.45 A tüntetők információs oldalán arra biztatják a szimpatizánsokat, hogy nyomják fel a Berkut (rohamrendőrök) facebook oldalát. (EuroMajdan)

12.56 Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet szerint az európai országoknak politikai támogatást kellene nyújtaniuk Ukrajna számára, ahelyett, hogy szankciókkal fenyegetnek. (Interfax)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr65779206

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Téli palotának nézték a Fidesz székházát a ballerek 2014.01.24. 12:23:39

. Vörös zászló alatt küldte rohamra csapatait Bajnai Gordon, tüntetni az atom ellen. A baloldal hősei bevették a Fidesz-erkélyt, kitűzték a szovjet zászlót, lehet megint énekelni az Internacionálét! Kísértet járja be Európát. Remélem, az Együtt-PM ön...

Trackback: Atomot a népnek! 2014.01.24. 12:21:34

. Tényleg Alkesz Pistabácsi és Otthonkás Marinéni döntse el népszavazáson, hogy bővítsük-e a Paksi Atomerőművet? Bajnaiék hű fegyverhordozója, a PM-es Jávor Benedek népszavazást kezdeményez a Paksi Atomerőmű új egységének a megépítése ügyében. Azt mé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2014.01.24. 09:26:55

Na még egy blog, ahol arról már "véletlenül" hallgatnak, hogy a tüntetők méretes része szélsőjobboldali, soviniszta elem. Mókás lesz, mikor a magyar liberálértelmiségi fiatalok az érdekükben tüntetnek...
Az ukránok meg jobban járnának, ha egymás legyilkolása helyett esetleg megpróbálnának tárgyalni a másik féllel.

Mária 2014.01.24. 09:31:53

És ennek mégis mifasz köze van a magyar oktatás átláthatóságához?

Ez akkor most egy tematikus blog, vagy egy hírblog?

Vagy minedgy, csak meglegyen a napi 1-2-3 Index-címlap?

Akár úgy is, hogy naponta háromszor idetoltok valami semmi újat nem mondó, fél perc alatt összeollózott, semmitmondó baromságot, aminél 10 perc googlizással és fél óra munkával 10x színvonalasabbat írhatnátok?

Mária 2014.01.24. 09:33:27

@Muad\\\'Dib:

Ez meg a másik.

Ennyire vannak képben Új Péter lelkes kis gyakornokai :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 09:44:28

Államcsínykísérlet a demokratikusan megválasztott, törvényes kormány ellen. Sajnos Janukovics gyáva és fél keményen odacsapni a terrorbrigádok ellen.

DFK 2014.01.24. 09:45:18

Na, akkor most jók vagy nem jók az utcai barrikádok? Jó-e a kormányzat ellen az utcán táborozni, vagy nem?

tobeor 2014.01.24. 09:46:06

@Muad\\\'Dib:
Ha az országodat épp gyarmatosítja egy idegen birodalom, mondjuk az orosz, akkor abban a pillanatban minden normális ember honvédővé, azaz a normális viszonyokból nézve, és a normális viszonyokban használt fogalmak szerint "szélsőjobboldali"-vá válik. Gondolom a labancok is leszélsőségezték Kossuthot meg Széchenyit, a saját szemszögükből azok is voltak.

Mielőtt jönne a szokásos "véletlen" félreértések halmaza, egy percig sem gondolom hogy sok kis ukrán Kossuth állna a barikádokon, van ott alapból is jópár szélsőséges, és egyéb kiforgatásokat sem kéne eszközölni. Mellesleg a szélsőségesek jól tudnak jönni forradalmi helyzetben ha a jó oldalon állnak. Nem velük kell szimpatizálni, hanem az üggyel amin segítenek. Az ukrán helyzet természetesen minimum nagyon bonyolult, az ország negyede egyszerűen orosz, stb. de akkor is: ők legalább óriási cirkuszt csapnak abból, hogy nem ők döntik el merre menjen az ország, hanem Putyin, aki konkrétan leállította az EU és Ukrajna közeledését.

Ha már itt tartunk, javaslom a pincsimenet hős moszkovitáinak hogy menjenek át Ukrajnába és harcoljanak Moszkva mellett....

tobeor 2014.01.24. 09:48:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ez roppant érdekes. Belinkelnéd nekem hogy mikor választották meg Putyint (ráadásul "demokratikusan") Ukrajna vezetőjének?

Hava Nikita 2014.01.24. 09:52:14

@Mária: Tematikusan oktatásról szóló posztokat írunk, de mivel a magyar sajtó szinte nem ír semmit az egészről, ezért úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk mi. A bloggereinket érdekli a téma, én pl. orosz vagyok, így engem kifejezetten érdekel.

Mária 2014.01.24. 09:55:27

@tobeor:

"Ha az országodat épp gyarmatosítja egy idegen birodalom, mondjuk az orosz, akkor abban a pillanatban minden normális ember honvédővé, azaz a normális viszonyokból nézve, és a normális viszonyokban használt fogalmak szerint "szélsőjobboldali"-vá válik."

Miféle gyarmatosításról beszélsz, ember?

Tényleg nem fogod fel, hogy mennyire egyszerű vagy ezzel a Bajnaista kampánydumával?

Az ukrán lakosság igen nagy hányada orosz nemzetiségű, köszönhetően a korábbi betelepítési politikának. Ebből van most a gond.

De ezt a kedves 444-es posztoló nyilván nem fogja neked elmagyarázni, mert a tudása megállt a kopipésztnél, és mindenkinek jobb, ha nem is próbálkozik elemzéssel, meg kommentárokkal.

tobeor 2014.01.24. 10:01:22

@Mária: :D Tehát ha én kimondom hogy Putyin akadályozta meg Ukrajna és az EU közeledését - ami tény - és ezzel egy döntő jelentőségű nemzetstratégiai lépésben ő döntött Ukrajnáról, azaz konkrétan irányította, akkor bajnaista vagyok? :) Valakinek nagyon átmosta fejét a belpolitika... :)

mérgesmicimackó 2014.01.24. 10:01:51

@Mária: ja szóval te vagy itt egyedül az okos. értjük.

Mária 2014.01.24. 10:02:52

@Hava Nikita:

"de mivel a magyar sajtó szinte nem ír semmit az egészről, ezért úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk mi."

Igen nagy magabiztosságra vall ez a kijelentés, ami ráadásul nem is igaz.

*

"én pl. orosz vagyok, így engem kifejezetten érdekel."

Magánögy, hogy téged mi érdekel addig, amíg nem tudod a kérdésben színvonalasan tájékoztatni az olvasókat.

Ráadásul az ukrán belpolitikai események felszínét karcolgatni EZZEL a magabiztossággal, EZEN a színvonalon egy, a magyar oktatás viselt dolgait tárgyaló blogon?

Hová hányjak?

DFK 2014.01.24. 10:03:36

Néhány megjegyzés:
1. A blog fejlécében az oktatási miniszterek közül valahogy lehagyták Fodor Gábort. De érdekes...
2. Akik most a rendőri brutalitással szemben fognak szimpátiatüntetni, azok hol lapultak 2006. okt 23-án?

Hava Nikita 2014.01.24. 10:05:19

@Mária: Mi bajod a színvonallal? Mégis milyennek kell lenni egy pp-nek? Hol láttál még percről percrét a magyar sajtóban?

Mária 2014.01.24. 10:05:40

@mérgesmicimackó:

"ja szóval te vagy itt egyedül az okos. értjük."

Engem nem zavar, ha téged frusztrál, hogy még egy nő is okosabb nálad :D

Hava Nikita 2014.01.24. 10:06:16

@DFK: kösz hogy szóltál, kirakjuk Fodort is!

Mária 2014.01.24. 10:07:46

@Hava Nikita:

Mit keres ez az egyébként is színvonaltalan írás egy, a magyar oktatás kérdéseit tárgyaló ellenzéki blogon?

Biztos csak nekem tűnik úgy, hogy nem kicsit vagytok elszállva magatoktól.

Zoxo 2014.01.24. 10:09:53

Én "csak" azt nem tudom, hogy ez a csőcselék mit fog csinálni az EU-ban?
Sejtem: ugyanígy fog randalírozni az EU ellen!

Mária 2014.01.24. 10:10:05

@tobeor:

SEMMIT nem tudsz se Ukrajnáról, se a szláv mentalitásról.

tobeor 2014.01.24. 10:12:34

@Mária: Igazad van, ne is bíbelődj érvekkel :)

Muad\\\'Dib 2014.01.24. 10:16:54

@tobeor:
Bezzeg 2006-ban pont az volt a gond, hogy a szélsőségesek IS az utcán voltak, ezért semmiképpen nem támogatandó a dolog, még, ha jogos is a felháborodás. Kettős mérce rulz...

Mária 2014.01.24. 10:18:30

@Zoxo:

Szigorúan a józan logika szempontjából nézve a dolgot a legokosabb az lenne, ha a Dnyeperen inneni, nyugati részek önállóságot kapnának, és megkezdenék az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ha a többség azt akarja, míg a Dnyeperen túli részek a jelentős számú orosz nemzetiségű lakossággal orosz fennhatóság alá kerülnének.

De ez így nem kivitelezhető a gyakorlatban.

Minden olyan állam, vagy földrajzi terület potenciális tűzfészek, ahol egy nagy létszámú nemzetiség feszül neki egy másik, hasonlóan nagy létszámú nemzetiségi csoportnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 10:18:31

@tobeor:

Ukrajnában egészen más a helyzet, mint amit te elképzelsz...

Az átlagukrén eleve NEM oroszellenes. Nem beszélve a hatalmas ukrajnai orosz kisebbségről. Az oroszellenesség jellemzően az ukrán szélsőjobb és egyes nacinalisták jellemzője.

Az meg, hogy az ország merre menjen, politikai kérdés, melyben a vélemények erősen megoszlanak. A médiákban közölt "nyugatbarát nép contra oroszbarát kormány" szöveg abszurd butaság. A két tábor kb. fele-fele arányban van.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 10:20:24

@tobeor:

Tehát 2006-ban Gyurcsánynak le kellett volna mondani, hiszen a "nép" napokig tüntetett? Az meg, hogy a "nép" nagy része szélsőjobbos elemekből állt, mellékes körülmény, ugye?

Hava Nikita 2014.01.24. 10:20:48

@Mária: meg mindig nem kaptam valaszt arra, hogy miert szinvonaltalan a pp.

Mária 2014.01.24. 10:22:15

@tobeor:

Miből gondolod, hogy órákat szeretnék neked adni?

Ott a Google, meg az angol nyelv, mindkettő a barátod.

tobeor 2014.01.24. 10:23:11

@Muad\\\'Dib: És 2006-ban milyen külső hatalom döntött egy nemzetstratégiai jelentőségű kérdésben?

Muad\\\'Dib 2014.01.24. 10:24:26

@tobeor:
Igazad van, akkor csak az derült ki, hogy lényegében "illegitim" módon került hatalomra és kormányoz egy koalíció.

tobeor 2014.01.24. 10:25:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Istenem, te is piszkosul átlátod a dolgokat....

♔batyu♔ 2014.01.24. 10:25:37

Érdekes, hogy a rendőröket felgyújtó ellenzék most mennyire szimpatikus a ballib médiának.

"Az alapvető szabadságjogokat korlátozó törvények miatt szomszédunk Európa legfiatalabb diktatúrája"

Ezt nem értem, még csak ki sem tiltották Sorosék civil szervezeteit mint Putyinék.

Épp ezért áll most a balhé. ne higgye már el valaki, hogy ők a francia Suez évente 5%-al emelt víz és csatornadíjáért küzdenek, vagy éppen azért, hogy országukat egy csatlakozás esetén évekig ne engedjék a nyugati munkaerőpiacra, miközebn a piacukat onnan rendesen lenyúlják.

Mária 2014.01.24. 10:26:04

@Hava Nikita:

Felszínes, közhelyes, manipulatív, nem tárgyilagos.

m. g. 2014.01.24. 10:26:55

@Mária: <--------- arra lehet elmenni, ha nem tetszik a kontent

Mária 2014.01.24. 10:28:55

@tobeor:

"@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Istenem, te is piszkosul átlátod a dolgokat...."

Biztos lehetsz benne, hogy átlátja.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 10:29:00

@tobeor:

Így igaz. Te csak az egyik fél médiáira alapozol, én meg nem.

Milyen lenne a véleményed a 2006-os magyarországi tiltakozásokról, ha csak és kizárólag a tüntetőkkel szimpatizáló híreket olvastad volna?

♔batyu♔ 2014.01.24. 10:29:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Pontosan így van, az USA és az EU provokátorai ügyködnek ott Sorosék pénzén. feláldozva ukrán életeket.

A cél természetesen az, hogy mondhassák, veszélyben a demokrácia és legyen indok a folyamatos beavatkozásra, kikényszerítsék a kormány lemondását.

Mint 2 éve itthon, csak ez itt nem jött össze, mert Orbánék támogatása túl nagy.

Mária 2014.01.24. 10:30:32

@m. g.:

Hát így beszél Uj Péter kicsi gyakornoka?

m. g. 2014.01.24. 10:33:12

@Mária: nem érezném szégyennek, ha az lennék, azt viszont igen, ha annyira ostoba, mint te. aviszonlátás

tobeor 2014.01.24. 10:40:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: egyik fél :D Akkor te a 89 előtti állapotokat nyilván félig abból rakd össze, mit olvastál a szovejtkommunista sajtóban :)

tobeor 2014.01.24. 10:42:51

@Muad\\\'Dib: Tényleg igazam van, semmi sem igazolta akkor az erőszakot, a békés tüntetésekkel viszont semmi baj nem volt (lett volna). Amúgy pont te ne add már a kis naivát, mintha nem tudnád nagyon jól hogy minden politikus csípőből nyomja a választási hazugságokat, ez sem volt sem több sem kevesebb, és erre alapozva pl. most nem a tévét kellene felgyújtani, hanem az egész belvárost. szóval hagyjuk már az álszentséget ok?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 10:45:03

@tobeor:

Igyekszem mindent forrást megismerni. Persze lehet agyatlanul is hozzáállni, azaz vakon hinni egyetlen forrásnak.

DFK 2014.01.24. 10:46:17

@m. g.: Hát igen, az már nem tetszik, ha valaki bírál. A falig érő liberalizmus és tolerancia ....

Muad\\\'Dib 2014.01.24. 10:46:55

@tobeor:
Tudtommal az ukránok is felhatalmazták a jelenlegi vezetést, amiről már akkor is tudták, hogy inkább az oroszbarát politika híve. Akkor most hogy is van ez? Itt rendben van, hogy egy csoport (melynek ráadásul támogatottságáról kereken nulla adat van) rendőröket gyújt fel?

DFK 2014.01.24. 10:48:24

@Hava Nikita: Gondoltam, szándékosan maradt le az öszzefosás lista 4. helyezetje. Ha meg véletlenül, akkor nagy "alaposak" vagytok.

Mária blogja · http://maria.blog.hu 2014.01.24. 10:58:27

@m. g.:

Egy ostoba takony vagy, aki csak azért törleszkedik a baloldalhoz, hogy ilyen piti kis pozíciókat kapva, mint a posztolás ebben a szánalomblogban, kiélhesse a pici kis diktátori egóját.

Például azzal, hogy kitiltja azokat, akiknek az érveire nem képes ellenérvekkel válaszolni.

A gyakornoki programban konfliktuskezelést nem tanítanak, pici kis demokratám?

tobeor 2014.01.24. 11:03:09

@Muad\\\'Dib: Rosszul tudod, Ukrajna hosszú előkészítés után pár hete alá akart írni egy társulási megállapodást az EU-val, saját döntése és saját nemzeti érdeke alapján. Ez döntő mozzanat lett volna Ukrajna sorsában, elindult volna egy közeledés az EU felé. Erre jött Putyin, és megakadályozta. Ez annak bizonyítéka, hogy Putyin képes és akarja is irányítani Ukrajnát, méghozzá értelemszerűen nem az ukrán, hanem a saját orosz érdeke alapján. Ezt kéne felfogni.

maria.blog.hu · http://maria.blog.hu 2014.01.24. 11:13:08

@tobeor:

"Erre jött Putyin, és megakadályozta. "

Egészen pontosan mit is csinált Putyin?

mérgesmicimackó 2014.01.24. 11:17:44

@maria.blog.hu: igazából nem okos vagy, hanem ostoba. bocs, hogy nem tettem idézőjelbe. békemenetre is mész?

Muad\\\'Dib 2014.01.24. 11:23:21

@tobeor:
Na és vajon a lakosság hány százaléka támogatja a Svoboda embereinek a "forradalmát"?

Állítsuk meg a ......... 2014.01.24. 11:24:27

putyin belepofázik mindenbe.
Egy rohadék diktátor, aki a volt szovjet tagköztásaságokat és a volt csatlósokat zsarolja.

tobeor 2014.01.24. 11:31:19

@Muad\\\'Dib: Ukrajna hány százaléka támogatja az ukrán függetlenséget? Nem tudom, az oroszok biztos nem, de a többi részéről szerintem eléggé érthető a honvédelem.

Mellesleg nekünk magyaroknak se lenne jó közvetlen határosnak lenni egy új Szovjetunióval....

Mária blog hu 2014.01.24. 11:32:38

@mérgesmicimackó:

Békemenetre?

Ti tényleg nem értitek, hogy az arrogáns stílusotokkal és a viselkedésetekkel még a legmélyebben apolitikus emberekből is békemenetelőt csináltok?

Mit gondolsz, miért nem tudjátok megszólítani a kiábrándult bizonytalanokat, annak ellenére, hogy már vért izzadtok egy-egy közvéleménykutatás előtt, hogy egy-egy százalékkal feljebb jussatok?

Hát elárulom: az arroganciátok miatt, amiből nem kérnek az emberek. Jobboldalról se, de pláne nem bal oldalról.

Muad\\\'Dib 2014.01.24. 11:34:38

@tobeor:
Nekünk magyaroknak (meg másnak sem Európában) a szélsőjobboldali ukrán forradalom sem lesz jó...

Mária blog hu 2014.01.24. 11:35:04

Ennek a fosblognak meg üzenem, hogy ha az ő oldaluk ezt érti demokrácia alatt, hogy az ellenvéleményeket elhallgattatják, akkor mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy ha mindenképpen szavazni akar, akkor szavazzon inkább az ellenoldalra.

DFK 2014.01.24. 11:36:15

@tobeor: Ukrajan csak abban választhatott volna, hogy az EU vagy Oroszország gyarmatosítsa. A tutymutyi EU-t beelőzte Putyin. Ennyi a történet.
Amúgy Ukrajna nem volt, hanem nincs. Egy mesterséges pufferállam kelet és nyugat közt.

Zakk (törölt) 2014.01.24. 11:47:52

@Hava Nikita: és én remélem hogy oroszként nem támogatod az orosz ellenes propaganda hadjáratot..

mérgesmicimackó 2014.01.24. 12:04:43

@Mária blog hu: na idefigyelj te hüpi. rám mindent lehet mondani, de hogy balos lennék azt éppen nem. te kezdted itt a hisztit, hogy ez a poszt nem is idevaló. mégis ideböfögsz egyfolytában! inkább valami főzőcskés blogon osztanád az észt!!

Ambiorix 2014.01.24. 12:12:46

Ez az a hiperdemokratikus ellenzék, amelynek vezető ereje a kivénhedt bokszolónak az ütésről (!) elnevezett pártja (UDAR)? S mi lenne, ha ráadásul még agresszívek is lennének és kevésbé demokratikusak? Ajvé, köszönöm, kérem kaccsolja ki. :)

VT Man 2014.01.24. 12:21:28

@DFK:
Hiányolom a cikkbők a "csőcselékezést" és annak a boncolgatását, hogy vajon hová végzik a dolgukat a tüntetők?

jogalany 2014.01.24. 12:53:31

@tobeor:
És mi van, ha Te tudod rosszul és az Ukrán vezetés jól felfogott nemzeti érdei miatt csak azért folytatott tárgyalásokat az EU-val, hogy kiprovokálja az Orosz vezetés közeledését.
Azt látni kell, hogy Ukrajna messze van Brüsszeltől és túl nagy ország (65 millió fő), hogy ott komoly és pozitiv változások történhessenek, hiszen a kicsi MO-ot sem segítették ki, jobban élnénk, ha soha nem kerültünk volna be. Ezt az Ukrán vezetés is látja, így csak kártyázott kicsit és az Orosz állam vett is 15 milliárd $ értékű Ukrán állampapírt, és leengedte a gáz árát nekik.
Ha nem tudnád, van egy régi megállapodás miszerint Ukrajna határainak garantálását az Orosz hadsereg adja !
Kijev eseményeit a most vezetői posztot betöltő Soros fizeti jórészt, de kidobott pénz lesz, Janukovics nem mehet a széllel szembe.

tobeor 2014.01.24. 12:57:20

@jogalany: Soros mi? Istenem ennyi barmot...

Mindfield 2014.01.24. 13:28:43

"Ha az országodat épp gyarmatosítja egy idegen birodalom, mondjuk az orosz, "

De Putyin cár jóember. Az ő gyarmatosítása jó! Mi még kérjük is, hogy oda mehessünk! Csak az EU a gonosz, aminek a hátterében a tudjukkik állnak!

DFK 2014.01.24. 13:36:34

@VT Man: Na ja. Hát hiába a kettős mérce az kettős mérce...

datbenik 2014.01.24. 14:43:45

@tobeor: Tokeletesen igazad van. A moszkovita ukranok es Moszkva egyarant az utolso utani pillanatig fognak harcolni. Megjegyzem, sehol nem mondjak el, hogy az ukran Berkutot (persze nemhivatalosan) orosz parancsnoksag ala helyeztek es orosz rendortiszteket vezenyeltek, persze civilbe, Kijevbe. Azt sem mondja el a hivatalos sajto, hogy a kormany rengeteg bunozonek amnesztiat adott es fizeti oket, hogy verobrigadokat alakitsanat, akik egyesevel eliminaljak a tuntetoket, elraboljak es (fel)holtra verik oket, meg a korhazakbol is tunnek el emberek.
Meg azert is hulyere verhetnek az utcan, hogy ukranul beszelsz.

Merker Iván 2014.01.24. 15:12:08

@Ambiorix: Amúgy az UDAR (УДАР) az Український демократичний альянс за реформи (angolul is műküdik: Ukrainian Democratic Alliance for Reform) rövidítése.

2014.01.24. 19:36:59

Bírom, ahogy a "demokratikus" oldal fórumdroidjai próbálják megmagyarázni, hogy miért is volt csőcselék 2006-ban pesten, és miért is nem azok az ukránok most. Mindezt persze azok után, hogy más blogokon napok óta azon picsognak, hogy orbán a paksi témában nem ugyanazt mondja most, mint 4 éve... XDDDD

Energetikai szakértőből fél nap alatt külpolitikai szakértővé váltak, és tökéletesen átlátják, hogy mi is történik odaát. :) Jövő héten meghallgatnám a véleményüket agysebészeti témákban is :D

Zakk (törölt) 2014.01.24. 19:39:19

@Salemi boszorkány: Putyin nélkül az amerikaiak lerohanták volna Szíriát, amin keresztül iránt akarják elszigetelni, gyengíteni a befolyását a közel-keleten mert az nem jó Izraelnek és nem jó a szaúd-arábiai olajbiznisznek. Hülye vagy a politikához, ülj le fiam, egyes.

tobias2 2014.01.25. 09:45:35

Legújabb hírek szerint az ukrán tüntetők ezentúl EU-konform, 50% bio-alkoholt tartalmazó Molotov-koktélokkal fogják dobálni a rendőröket az EU-csatlakozás előmozdítására.

Lordhell 2014.01.26. 02:07:22

Isten de sok a bértrollnok, remélem mindenkinek meglesz a hóvégi apanázs a leütött billentyűk után :). (más bloggokon is szoktam ezekkel a álnevekkel találkozni szóval elég gáz)

1. Ha nem érdekel az ukrán helyzet Ne olvasd!
2. a blog írói és szerkesztői azt raknak ki amit akarnak, szive joguk, mert az övék. Ha nem írsz cikket, akkor KUSSOLJ!
3. És igenis jogos, hogy végre 1 oldal írja mi van körülöttünk a világban ne csak a fityisz, kuruc vagy maszop oldalról informálódjunk. Ez ugyanis kihatással van/lehet ránk is, gondoljunk a rajtuk keresztül érkező gázról, kőolajról.
4. Nem tudod mi ellen és mi mellett harcolnak, kik támogatják őket otthon, mekkora a bázisuk, csak lövöldözöd a marhaságokat. Ez már rég nem az EU-ról szól.
Vállald a neved, ha véleményt írsz, én vállalom :)
Édesanyám neve: Fazekas Erzsébet meghalt így nevét ne vegyétek szátokra, mert megkeresem, a szájába lépek.

Közösségek

süti beállítások módosítása